21.10.2011. / 10:06

Autor: Hina , Nacional.hr

Danci tvrde

Ipak nisu kancerogeni

Krajem svibnja ova godine Međunarodni centar za istraživanje raka, agencija Svjetske zdravstvene organizacije, ocijenio je kako je korištenje mobitela možda kancerogeno za ljude

ArhivaArhivaDugotrajno korištenje mobitela ipak ne povećava opasnost za stvaranje tumora na mozgu, zaključeno je nakon dugogodišnjeg istraživanja u Danskoj, a takav je zaključak suprotan tvrdnji Svjetske zdravstvene organizacije, objavio je u petak časopis British Medical Journal.

Krajem svibnja ova godine Međunarodni centar za istraživanje raka, agencija Svjetske zdravstvene organizacije, ocijenio je kako je korištenje mobitela možda kancerogeno za ljude.

Dansko istraživanje provedeno na više od 350 tisuća korisnika mobitela ne potkrepljuje tu tezu, već suprotno, ističe da povezanost tumora na mozgu i upotrebe mobitela ne postoji čak ni među osobama koje ga koriste više od 13 godina.

Skupina znanstvenika koju je vodila Patrizia Frei iz Danskog instituta za epidemiologiju raka istražila je podatke pretplatnika mobilne telefonije u Danskoj u razdoblju od 1990. do 2007. i usporedila stopu pojave tumora na mozgu kod njih i osoba koje se mobitelima ne koriste.

Među 358.403 vlasnika mobitela Danski istraživači zabilježili su istu stopu pojave glioma (vrste raka mozga) i raka središnjeg živčanog sustava kao i kod onih koji mobitele ne posjeduju. Stopa je jednaka bez obzira na duljinu korištenja tih aparata.

Stručnjaci koji nisu sudjelovali u ovom istraživanju naglašavaju kako je njegov opseg impresivan.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika