21.10.2011. / 10:11

Autor: Hina

Slovenci raspisali izbore

Na parlamentarnim izborima Slovenci će u osam izbornih jedinica i 88 izbornih okruga birati 88 zastupnika. Dva zastupnika birat će u svojim posebnim izbornim jedinicama pripadnici talijanske i mađarske manjine

Danilo TuerkDanilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo Tuerk u petak je potpisao akt kojim se raspušta dosadašnji saziv parlamenta i prijevremeni parlamentarni izbori raspisuju za 4. prosinca.

Bit će to šesti po redu parlamentarni izbori od slovenske neovisnosti, ali prvi prijevremeni, godinu dana prije redovnog roka. Akt o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora Tuerk je, kako je i najavio, potpisao nakon isteka 30-dnevnog roka od izglasavanja nepovjerenja koalicijskoj vladi Boruta Pahora koja do formiranja nove nastavlja obavljati tekuće poslove.

Već od danas teku izborni postupci u okviru kojih političke stranke i birači u izbornim jedinicama mogu predlagati kandidacijske liste i podnositi ovjerene potpise potrebne za kandidiranje nestranačkih kandidata.

Službena predizborna kampanja započinje 4. studenoga, mjesec dana prije izbora, a 9. studenoga krajnji je rok za podnošenje kandidatura. Do idućeg ponedjeljka stranke moraju otvoriti transakcijske račune s kojih će podmirivati troškove kampanje.

Na parlamentarnim izborima Slovenci će u osam izbornih jedinica i 88 izbornih okruga birati 88 zastupnika. Dva zastupnika birat će u svojim posebnim izbornim jedinicama pripadnici talijanske i mađarske manjine.

Uz sedam etabliranih političkih stranaka koje su bile prisutne u dosadašnjem sastavu parlamenta, u predizbornoj kampanji će se sa svojim kandidatima za simpatije biračkog tijela boriti i nekoliko novih stranaka ili pokreta u osnivanju.

Zasad se čini da među njima najviše izgleda za uspjeh ima Lista Zorana Jankovića koja će se u subotu nakon osnivačkog kongresa u Ljubljani i registracije nazvati "Pozitivna Slovenija". Sadašnjeg popularnog ljubljanskog gradonačelnika spominje se i kao kandidata za premijera, ako mu se okrenu tradicionalni birači ljevice koji su razočarani slabim trogodišnjim rezultatima dosadašnje vlade lijevog centra i premijerom na odlasku, predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Borutom Pahorom.

Novost na političkoj pozornici je i "Virantova lista" koju je formirao Gregor Virant, nekadašnji ministar za javnu upravu u vladi Janeza Janše koja je bila na vlasti od 2004. do 2008. godine. Virant je za svoju stranku rekao da će djelovati u političkom centru, a nije isključio moguću poslijeizbornu suradnju sa strankama desnog centra ukoliko bi najviše mandata u novom parlamentu osvojila Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), kako predviđaju ankete.

Na prijevremenim izborima na uspjeh računa i Stranka za održivi razvoj (STR) koju su prije mjesec dana osnovali negdašnji pučki pravobranitelj ljudskih Matjaž Hanžek i profesorica sociologije i publicistica Manca Košir. Stranka u svom programu ističe načela solidarnosti i suradnje, te uravnotežen i održiv razvoj ekonomije i društva u cjelini.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika