21.10.2011. / 13:55

Autor: Nacional.hr

Video: Strijelom i kamenom na 'civilizaciju'

Nove vlasti zalažu se za veću zaštitu domorodaca, za razliku od prijašnje vlade predsjednika Alana Garcije, koja je naftnim i drvnim kompanijama dala koncesije za eksploataciju Amazonije

Foto: Screen Shot YouTubeFoto: Screen Shot YouTubePeruansko ministarstvo okoliša objavilo je video snimku susreta istraživača na brodu sa skupinom Indijanaca iz tropskih šuma Amazonije na rijeci Manu na jugoistoku Perua.

Domoroci nisu prijateljski reagirali, jedan od njih se pomoću luka spremao napasti znanstvenike na brodu, dok je drugi prema brodu najvjerojatnije bacio kamen. Nakon kratkog vijećanja istraživači se ipak nisu odlučili s hranom i odjećom približiti starosjediocima.

Iz ministarstva tvrde kako je zadnjih nekoliko mjeseci u Nacionalnom parku Manu zabilježeno više susreta s pripadnicima plemena Mascho-Piro, koji za vrijeme suša dolaze skupljati plodove i loviti na obalama rijeke. Nedavno je izdano upozorenje putnicima u taj dio Perua da izbjegavaju bliske susrete s izoliranim skupinama.

Nove vlasti zalažu se za veću zaštitu domorodaca, za razliku od prijašnje vlade predsjednika Alana Garcije, koja je naftnim i drvnim kompanijama dala koncesije za eksploataciju Amazonije. "Politika ove vlade je trajna zaštita domorodačkih naroda te briga za njihove društvene i teritorijalne potrebe, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu", rekao je Roger Rumrill, posebni savjetnik u Ministarstvu okoliša.


Vezane vijesti

Facebook i YouTube spas su za opstanak svjetskih jezika

Facebook i YouTube spas su za opstanak svjetskih jezika

Facebook, YouTube i pisanje SMS poruka mogli bi pomoći opstanku mnogih svjetskih jezika kojim prijeti izumiranje, piše BBC. Znanstvenici tvrde kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika