21.10.2011. / 19:01

Autor: Nacional.hr

Prvi javno dostupni GPU resursi u Hrvatskoj

Primjena GPU-resursa u naprednom računarstvu prepoznata je naročito u područjima kao što su bioinformatika, računalna dinamika fluida, molekularna dinamika, znanosti o životu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaZa potrebe naprednog računanja u sklopu računalnog klastera Isabella u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) na raspolaganju korisnicima stavljen je prvi javno dostupan GPU poslužitelj u Hrvatskoj.

GPU-poslužitelj svim će postojećim i potencijalnim korisnicima računalnog klastera Isabella osigurati resurse na kojima će moći provjeriti koncept korištenja grafičkih procesora za ubrzanje vlastitih izračuna te im omogućiti razvoj vlastitih i korištenje postojećih najnaprednijih programskih alata kojima će brže rješavati probleme u području zahtjevnog računanja. Sveučilišni računski centar (Srce) uskoro planira nabavku značajnijih količina GPU resursa koji će korisnicima biti dostupni u okviru nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI).

U rad klastera Isabella uključen je GPU poslužitelj nVidia Tesla S2050 s 4 GPU procesora nVidia Tesla M2050 (svaki s 3 GB radne memorije i 448 CUDA jezgri). Za razvoj vlastitih aplikacija na računalnim čvorovima koji pristupaju GPU poslužitelju dostupne su biblioteke nVidia CUDA i OpenCL. Na čvorovima je instalirana i inačica programskog paketa Gromacs koja koristi grafičke procesore za ubrzavanje izračuna. Korisnicima klastera Isabella dostupne su i upute za korištenje grafičkih procesora.

Visoki zahtjevi za računalnim resursima u području naprednog računarstva (HPC), primarno, zahtjevi za procesorskom snagom, utjecali su na razvoj grafičkih procesora (GPU) i mogućnost njihovog korištenja za izvođenje zahtjevnih računanja.

Primjena GPU-resursa u naprednom računarstvu prepoznata je naročito u područjima kao što su bioinformatika, računalna dinamika fluida, molekularna dinamika, znanosti o životu.

Vezane vijesti

Najsnažnije računalo u Hrvatskoj proslavilo 10 godina

Najsnažnije računalo u Hrvatskoj proslavilo 10 godina

Najsnažnije računalo u Hrvatskoj proslavilo je ovih dana 10 godina postojanja. Klaster Isabella, koji se nalazi u Sveučilišnom računskom centru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika