22.10.2011. / 09:55

Autor: Hina

Hvar dobio 2 miljuna eura za energetsku obnovu

Partneri u europskom projektu "Solution" na otoku Hvaru (Splitsko-dalmatinska županija, HEP – OIE d.o.o. i Ic grupa) u četvrtak i petak su u Starom Gradu i Hvaru organizirali radionicu pod nazivom "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije na otoku Hvaru".

Hvar će provesti projekt energetske obnoveHvar će provesti projekt energetske obnovePartneri u europskom projektu "Solution" na otoku Hvaru (Splitsko-dalmatinska županija, HEP – OIE d.o.o. i Ic grupa) u četvrtak i petak su u Starom Gradu i Hvaru organizirali radionicu pod nazivom "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije na otoku Hvaru".

Sudjelovalo je sedam izlagača, a tom prigodom je istaknuto da će Europska komisija u petogodišnjem razdoblju (od 1. studenoga 2009. do 31. listopada 2014.) na Hvaru u mjere energetske učinkovitosti u zgradarstvu, solarnu energiju i energiju biomase nepovratno uložiti najviše do 1,9 milijuna eura.

"Našim aktivnostima ćemo povećati energetsku učinkovitost na 14 javnih zgrada, s nepovratnom potporom od 420.000 eura, te 40 privatnih zgrada s potporom od 251.000 eura, što su zapravo iznosi od 50, odnosno 21 posto cjelokupne investicije. HEP-OIE i Končar OI na zapadnoj i istočnoj strani otoka će izgraditi dvije pokazne solarne elektrane od 500 kW. Nepovratna potpora za spomenute objekte je 446.000 eura (8 posto), no za otok Hvar vrlo je zanimljivo i bioplinsko postrojenje za proizvodnju komposta, električne te toplinske i rashladne energije u Svirčima u koje Europa ulaže 108.000 eura (50 posto)", kazao je predstavnik i koordinator Ic Grupe Ivan Vranković.

O programu "Solution" slušali su čelnici mjesne samouprave, javnih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu gradova i općina te poduzetnici i kućevlasnici. Njime će se na otoku do 2020. godine ostvariti minimalno 20 posto ušteda električne energije i lož ulja, a neke privatne zgrade i škola u Jelsi su već u postupku obnove.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika