22.10.2011. / 19:38

Autor: Deutsche Welle

Grčka drama se pretvara u - tragediju

„Situacija u Grčkoj se razvija u sve gorem smjeru“. To je bilanca stručnjaka takozvane „trojke“ koji su u Ateni analizirali dugove mediteranske zemlje. Poruka je jasna, ali i zabrinjavajuća za cijelu Europu.

U Europskoj uniji raste zabrinutost zbog grčkog dugaU Europskoj uniji raste zabrinutost zbog grčkog dugaKontrolori "trojke"(predstavnici Europske središnje banke, Međunarodnog monetarnog fonda, MMF, i Europske komisije) već u prvoj rečenici svoje analize prenose ssredišnju poruku razvoja "grčke drame" u posljednja tri mjeseca. Stanje u Ateni je sve gore i gore.

Grčkoj će biti potrebno još više novca - ukoliko se želi spriječiti najgori scenarij. Odnosno bankrot. Grčka će, smatra "trojka", u slučaju nepovoljnog razvoja tek za deset godina ponovno biti u stanju sama "servisirati" vlastiti dug - npr. otplaćivati rate preuzetih kredita. A to je čak devet godina kasnije od termina kojem su se nadali spasitelji eura.

Izvještaj "trojke" šokirao je europske čelnike, koji će se u nedjelju (23.10) sastati na summitu koji ima samo jedan cilj: pronalaženje rješenja za dužničku krizu. Agencija dpa i neke druge agencije objavile su glavne točke "strogo povjerljive" analize.

DUG:

Za 2011. stručnjaci predviđaju porast grčkog duga na oko 162% BDP-a (bruto domaći proizvod). Do 2013. dug će narasti na 186% BDP-a. Do 2030. ukupni dug mogao bi se „smanjiti" na 130%. No, Grčka se sve do 2021. „neće moći vratiti na tržište", kako bi sama, bez tuđe pomoći, mogla posuditi svježi novac.

FINANCIJE:

Paket pomoći Grčkoj zaključen u srpnju 2011. po mišljenju „trojke" nije dovoljan. Njime je predviđeno slanje 109 milijardi eura partnera iz eurozone i MMF-a u prezaduženu zemlju. Dodatno bi banke i osiguravatelji trebali „uskočiti" s oko 50 milijardi. Kako? Oni bi se trebali dragovoljno odreći dijela vrijednosti grčkih obveznica (21%) koje posjeduju. Međunarodni inspektori smatraju i da će Grčkoj do 2020. biti potrebno ukupno 252 milijarde eura. U najgorem slučaju svota bi mogla narasti na 444 milijarde - u slučaju recesije, ili u slučaju da privatizacija ne bude uspješna.

OPROST DUGA:

U eurozoni se odavno razmišlja i o oprostu dugova ("haircut") Grcima. U kontekstu privatnih investitora koji su uložili u grčke obveznice (banke, osiguravateljska društva i fondovi) spominje se svota između 40 i 60% vrijendosti ulaganja. Investitori bi jednostavno morali/trebali zabraviti otprilike polovicu uložene svote. Po mišljenju "trojke" taj bi korak "olakšao" položaj javnih investitora (države eurozone) i MMF-a, oni za sada snose najveći dio napora oko spasa Grčke.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 22.10.11. 21:00

Bravo Grci,usli ste na prevaru u eurozonu,a sada neka ispastaju oni koji vas nisu kontrolirali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika