23.10.2011. / 11:29

Autor: Deutsche Welle

Skrivene rane koje govore o ubojstvu Gadafija

Tijelo Moamera Gadafija i juče je bilo izloženo za poglede znatiželjnih građana u Misrati, ali više se nisu mogle videti prostrelne rane koje bi mogle da otkriju kako je ubijen bivši libijski predsednik.

Snimke skrivaju prave raneSnimke skrivaju prave raneGrađani su mogli vidjeti samo Gadafijevu glavu, pošto je tijelo bilo prekriveno dekom čime su, kako prenosi Reuters, sakrivene prostrijelne rane na grudima. Također, glava je bila okrenuta na lijevo tako da je ostala skrivena ulazna rana na lijevoj strani lica.

Ove rane su ključne za otkrivanje da li je Gadafi, kako se tvrdi, ubijen u unakrsnoj vatri njegovih pristalica i boraca novog režima ili, kako tvrde brojni izvori, hladnokrvno egzekutiran iako je bio zarobljen. „Htijeli smo ga održati na životu, ali mladi vojnici... stvari su se otrgle kontroli", rekao je jedan vojni zapovjednik u Misrati.

Snimke potvrđuju ubojstvo

Internetom kruži snimak koji prikazuje minute koje su prethodile Gadafijevoj smrti. Borci novog režima su, kako je jedan od njih kasnije izjavio, namjeravali Gadafija prevesti do ambulante udaljene 500 metara. „Bog ovo zabranjuje", rekao je Gadafi dok su udarci pljuštali po njegovoj glavi iako je već bio ranjen i krvav.

Na drugom snimku se čuju pucnji, a Ali Jagdun, vozač ambulantnog pick-upa na koji je Gadafi odvučen, tvrdi da je bivši libijski lider već bio mrtav kada je ubačen u automobil. „Nisam pokušao reanimaciju jer je već bio mrtav", rekao je Jagdun.

Na sljedećim snimcima, pored tijela je mladić koji je kasnije u izjavama tvrdio da je „presudio" Gadafiju. Oko njega se vide drugi borci koji ga bodre i čestitaju mu. „Ovo je čovek koji je ubio Gadafija, koristeći ovo, vidite", kaže jedan od boraca dok drži ruku mladića u kojoj ovaj ima pištolj.

„Istraga je u redu"

„Volio bih da je Gadafi odgovarao za svoje zločine. Zato što je jedno pitanje svima na umu: Zašto? Da li su ljudi u Libiji zaslužili 42 godine represije i ubijanja?", rekao je Mahmud Džibril, premijer u libijskoj prelaznoj vladi.

On tvrdi da Gadafi nije ubijen nakon što je zarobljen, a neodređeno se izjasnio o mogućoj neovisnoj istrazi koju traže Ujedinjeni narodi: „To bi bilo apsolutno u redu što se nas tiče. Ali tijelo kada se pokopa, znate, prema islamskim pravilima... kada je pokopano - pokopano je."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Gadafi je financirao Sarkozyja

Gadafi je financirao Sarkozyja

Bivši libijski premijer Al Bagdadi al-Mahmudi, zatočenik u tuniskom zatvoru, rekao je da je režim Moamera Gadafija financirao kampanju kandidata… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 23.10.11. 11:49

Libiju je mogao voditi Gadafi! vidjeti ćemo uskoro borbu za vlast stotinu plemena različitih religija,godinama neće biti mira u Libiji,i nezaboravimo libijci su živjeli dobro škole,zdrastvo badave gorivo bagatela zažaliti će narod jako brzo a tada će nastat prava drama,nemojmo zaboraviti da one koji su masakrirali Gadafija i njegove sinove čeka krvna osveta pristaša gadafijevog režima koji im mnogo više.Nato će se povuć a oni ostaju.


registracija
27/8/09

Lujo1, 23.10.11. 13:55

Naravno da budu te budale zažalile kad im dojde iz guzica (sad još sitih od Gadafijeve hrane) do glave, ali bu kasno.
Jedino budu fašisti francuzi, talijani, englezi i ameri zadovoljni jer su ulovili masan zalogaj pun nafte koju budu krali sljedećih 10 let pod firmo "pomoći Libiji" (kak i u Iraku, Afganistanu i td.), a onda budu rekli "e sad se povlačimo, a libijskom narodu ostavljamo nek uvodi demokraciju"!


registracija
24/4/10

fiorano, 23.10.11. 17:00

Vidite kako ameri sve elegantno rade ....a gamad nepismena se ubija....vama slava njima nafta.Gadafi je mrtav a vidjet ćemo kako će libijci živjeti u narednim godinama.Plakati će za gadafijem i to vrlo brzo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika