23.10.2011. / 14:02

Autor: Nacional.hr

Branitelji dižu tužbu protiv Hrvatske?

U pozivu, koji potpisuje Damir Jašarević, predsjednik Udruge, navodi se kako će Udruga pokrenuti parnicu protiv Republike Hrvatske i Republike Srbije i to pred inozemnim sudom

Branitelji pripremaju tužbuBranitelji pripremaju tužbuUdruga zagrebačkih branitelja Vukovara sutra će održati konferenciju za novinare na kojoj će se javno suprotstaviti Zakonu o ništetnosti koji je ovog tjedna izglasao Sabor.

Iako je predsjednica Vlade Jadranka Kosor nebrojeno puta isticala kako se taj zakon donosi upravo za branitelje i kako bi se njih zaštitilo, čini se kako branitelji nemaju isto mišljenje.

U pozivu, koji potpisuje Damir Jašarević, predsjednik Udruge, navodi se kako će Udruga pokrenuti parnicu protiv Republike Hrvatske i Republike Srbije i to pred inozemnim sudom.

Da bi Zakon o ništetnosti mogao stvoriti dodatne probleme braniteljima smatra i u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju odvjetnik Krešimir Krsnik koji zastupa 19 Vukovaraca koje terete posljednje srbijanske optužnice.

"Taj zakon nije u interesu mojih klijenata i ako bude donesen neću im moći pomoći", upozorava Krsnik te dodaje kako se tim Zakonom derogira sporazum između državnih odvjetništava dviju država.

Ističe kako ne vidi svrhu zakona koji branitelje štiti samo na teritoriju Hrvatske, a koji gubi snagu čim se prijeđe državna granica. Stoga upozorava kako će branitelji imati ozbiljnih problema zbog Zakona o ništetnosti.

Vezane vijesti

Vlada predložila ukidanje Zakona o ništetnosti

Vlada predložila ukidanje Zakona o ništetnosti

Vlada se na zatvorenom dijelu sjednice očitovala o zahtjevu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske Zakona o… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 23.10.11. 14:17

Ma, što zna Krsnik... valjda je Đakić veći stručnjak.
On i njegova šefica kažu da je taj zakon prava stvar.
Istina, optuženi branitelji ne smiju maknuti iz Hrvatske, ali što oni ima uopće da se šetkaju svijetom.
Trebaju sjediti kod kuće, glasati za HDZ i pljeskati Jaci.


registracija
22/10/11

marcorloff, 23.10.11. 14:40

Ne sjećam se da je itko predložio što bi trebalo učiniti da se napokon riješi ta apsurdna situacija da se u Srbiji sudi hrvatskim državljanima za događaje na hrvatskom tlu. Sad kada BiH podigne tisuće optužnica, mi na jugu nećemo moći ni iz Dubrovnika ni u njega. Pa barem da me ne proganjaju po Hrvatskoj.


registracija
12/1/11

bozhidar, 23.10.11. 15:52

bez obzira [za sada] o [ne]vrijednostima nistavanja svih jugoslavenskih, odn. srpskih istraga, tuzbi, optuzbi, optuznica, 'zamolnica', sudskih presuda, koje se odnose na dogadjaje u hrvatskoj i na neke branitlje od 90te do valjda 95te, mi hrvati netrebamo uvazavati sve srpske optuzbe, istrage, presude.

mozemo svaku zamolnicu [po srbiji, dakle ne vise optuznice, nego samo zamolnice, je li?] zasebno razmotriti; imajuci u vidu da nigdje nema pravde, pravednog sudstva/istraziteljsva, niti pravednih drzava, pa tako ni kod srba.

drzim da isticanje/zahtjevanje da pravda [mada nepostujuca] mora stici svakog ratnog [?samo] zlocinca [koji se je branio i koji je napadao], nece pridonijeti pravdi niti prosvjeti o srpskim ratom protiv hrvata.

suditi svim zlocincima [a ne samo ratnim] ima daleko vise smisla. posto se nemoze suditi svim zlocincima, moglo bi se suditi samo onim najglavinijim [recimo oko 100k +]: novinarima, 'znanstvenicima', popovima, uciteljima, i drugim siriteljima neistina, mrznje, itd.

suditi samo ratnicima i sacici politicara predstavlja veliku nepravdu. hvala


registracija
30/9/09

davor12345, 23.10.11. 15:58

Tooooooooooooooooooooooooooooooooo! Konačno jedan pravi zakon kojega smo svi dugo čekali! Živio Vlado Šex, budući precjednik sabora!


registracija
26/12/06

capica, 23.10.11. 17:30

HDZ je opet , po tko zna koji put izdao branitelje. Sada su tim Zakonom o ništetnosti, onemogućili odvjetniku Krsniku da obrani ovih 25-30 branitelja koji su na optužnici.


registracija
27/7/09

verina, 23.10.11. 17:48

Šeks piše i provodi zakone koji i kakvi njemu odgovaraju.. drži u ruci cijeli pravosudni sustav u Hrvatskoj, a daleko je od neke moralne vertikale pa da time koristi i narodu..nadam se da je njegova era došla kraju.


registracija
11/1/10

fluid, 23.10.11. 18:13

Svoj višegodišnji politički nemar sa kojim je bilo potrebno daleko ranije prekinuti bilo kakve mogućnosti ovakvih apsurda u svezi rata,HDZ,sada u predizborno vrijeme kada je jasno da gube sve pozicije,pokušava još glupljim potezima opravdati svoj diletantizam.Srbi nam drže predavanje o balkanskom modelu politikantstva i tome hrvatska vlada nije dorasla sve ove godine.Jednostavno su gluplji od Srba-političara.O nezainteresiranosti netreba ni govoriti jer branitelji postaju interesantna roba upravo pred izbore.Računajući sa polupismenošću branitelja,tuku u domoljubnost istih takvom demagogijom i glupim potezima,da me je sramota ovakve vlasti i braniteljskog biračkog tijela.No kolikogod branitelji bili polupismeni,glupi sli šta li već,osjetiti će svi oni na svojoj koži sve to što je hrvatska vlast do sada trebala odraditi za njih a nije.Opravdanje u stilu tko bi rekao ili nismo znali,ravno je samoubojstvu iz zasjede.To radi HDZ već 17 godina.I ide im još uvijek.Uz podršku HVIDR-e i inih udruga!?Kako je to moguće,nije mi jasno ali ovacije koje ubire Jadranka na svojim skupovima,tjeraju mi strah u kosti.Zar je ovo isti narod iz 90.-ih godina ???


registracija
3/12/10

Yoda, 23.10.11. 20:54

@fluid - potpisujem...


registracija
7/7/11

gadovi, 23.10.11. 21:25

Općinito, branitelji se moraju iskobeljati iz zagrljaja HDZ-ove vlade jer ih ona koristi (dajući im neke privilegije) korumpirajuči ih i suprostavaljjući ih interesioma društva u cjelini, kao socijalnu grupaciju na kojoj bi trebala počivati HDZ-ova vlast. Ako branitelju ostanu na ovim pozicijma prijeti im sudbina HDZ-a. Dakle, devalvacija ugleda.


registracija
15/11/06

rimaz, 23.10.11. 21:42

Bitno je odlučno reči ne mrskom neprijatelju, pa taman zatvorio svoje branitelje unutar svojih granica. To se zove briga o braniteljima i ragionalna suradnja.


registracija
26/11/09

CH2710, 24.10.11. 09:04

Još jedan u nizu "zakona"... kojim ova banda nastoji sačuvati vlastite guzice.

Nisam zlonamjeran, ali bih doista uživao da Šeksu sude u Beogradu... i da dobije doživotno.

Taj je njegovim suludim zakonima više upropastio RH nego Srbi za vrijeme rata.

A slobodno mu se pridruži i gospođa brigadirka... koja to nikada nije bila, odnosno ipak, ali samo na (lažljivom) jeziku.


registracija
17/12/10

zmaj, 24.10.11. 10:35

TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!
NETKO PAMETAN U LIJEPO NAŠOJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika