24.10.2011. / 11:59

Autor: Nacional.hr

BiH unajmila Shellove stručnjake za istraživanje naftnih potencijala

"Shell bi u iduće dvije godine trebao obaviti istraživačke radove, a prvi bareli mogli bi poteći iz bušotina već 2015. godine", izjavio je ministar rudarstva Federacije BiH Erdan Trhulj

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaFederalna vlada BiH potpisala je memorandum s britanskom kompanijom Shell o geološkim istraživanjima nafte i plina, izvještava Slobodna Dalmacija.

"Uspjeli smo dovesti u BiH najveću kompaniju u svijetu za istraživanja nafte i plina. Prema dosadašnjim istraživanjima, koja su se provodila između 1970. i 1990. godine, svako nalazište sadrži između 50 i 100 milijuna barela, što znači da je ukupni potencijal između 300 i 500 milijuna barela. To su goleme količine. Shell bi u iduće dvije godine trebao obaviti istraživačke radove, a prvi bareli mogli bi poteći iz bušotina već 2015. godine", izjavio je ministar rudarstva Federacije BiH Erdan Trhulj.

Rekao je kako će stručnjaci kompanije Shell istraživati pet potencijalnih nalazišta u Federaciji, Odžak i Orašje u Posavini, Tuzlanski i Sarajevsko-Zenički bazen i Dinaride ili Hercegovački bazen od Glamoča do Neuma.

Nakon BiH i Crna Gora je raspisala natječaj za istraživanje. Stručnjaci tvrde da se nafta nalazi duž čitavih Dinarida do Albanije i kako se prelijeva iz bazena u bazen, što znači da će više zaraditi onaj tko prvi počne eksploatirati naftu.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika