Objavljeno u Nacionalu br. 832, 2011-10-25

Autor: Renato Baretić

Nacionalna klasa

Rastajem se, Cigani, sa vama

HDZ je sretan da silazi s vlasti - baš će im super doći četverogodišnji odmor. Dok drugi njihovim drekom prljaju ruke, oni će u zavjetrini 'čuvati Hrvatsku'

Renato BaretićRenato BaretićBez obzira na “pobjedničku” retoriku i predizborno euforično dernečenje, na sve figodžepne isprike i sva nevjerojatna obećanja, na sve prijetnje “crvenom opasnošću” i sve druge nevjerojatno drske budalaštine, HDZ javnosti šalje nedvojbenu poruku kako mu je savršeno jasno da će sljedeće izbore izgubiti, i to najvjerojatnije – katastrofalno. Nije ta poruka izravna, naravno, svakome od krvi i mesa, bez obzira na debljinu kože, bilo bi teško izgovoriti takvo što, ali potezi koje vuku, dok viču nešto sasvim deseto, ne ostavljaju mjesta nikakvoj sumnji. Evo, recimo, ovo s “Đakovštinom”.


Odjednom se našla nekakva “proračunska pričuva” (za koju većina javnosti blagog pojma nije imala da uopće postoji, a još manje i dan-danas zna koliko uopće iznosi!) iz koje će se radnicima pokradene i bankrotirane privatne tvrtke prije izbora isplatiti 26 milijuna kuna, plus svi porezi, prirezi i ostala davanja, a o tome kako će se taj manjak u proračunu nadoknaditi, e, o tome neka misli sljedeća vlada Republike Hrvatske. Kad bi hadezeovci uistinu vjerovali, kao što viču, da će baš oni ponovo voditi tu vladu, ne bi im ni na kraj pameti palo da se tako razbacuju novcem kojeg bi poslije sami morali vraćati, primjenjujući na tuđim džepovima svoje “bolne rezove” i ine “nepopularne mjere”.

Ne, njima je jasno da će izgubiti na izborima, pa im čak i paše da još malo zagorčaju život pobjednicima. Za što bi ih prozivali, ako bi im ostavili nerazrovan i nenatopljen teren? Što su učinili s brodogradilištima, ili s Inom? Nakon pustog natezanja i muljanja na sve strane? Ništa suvislo, naravno, a do kraja mandata još će i manje, ne treba dvojiti, jer baš će im super doći to da se njihovim drekom sutra prljaju prsti nekih drugih, dok će oni slobodno i ponosito izvikivati svoj slogan “Čuvajmo Hrvatsku!”. Pravit će se ludi, kao da su se tek jučer spontano i dostojanstveno okupili pa osnovali stranku, eda bi se netko napokon suprotstavio toj crvenoj aždaji koja bi, znamo, sve školske vjeroučitelje najradije na Goli otok, a abortus propisala kao uvjet za maturu... Štetonosni “Zakon o ništetnosti...” i pripadajuća mu deklaracija o nečemu o čemu su se iskreni branitelji Hrvatske jasno deklarirali još prije dvadeset godina imaju istu svrhu: uvaliti sljedeću vladu u bespotrebnu frku i koprcanje u glibu međunarodnopravne regulative te pritisaka kojekakvih đakićevaca i slične koristoljubive žgadije s figom u džepu.

Poreze, kažu, ne bi mijenjali ni u ludilu, niti zvali MMF upomoć, premda itekako dobro znaju da bez toga nema niti crtanja startne linije za oporavak države. Na kraju krajeva, evo ruke: kladim se da će i Glavaš prije izbora, na neku čudnu, zamršeno paralegalnu foru, dobiti barem osobnu iskaznicu, ako već ne i putovnicu, ako ni za što drugo, onda tek za prelazak iz zatvorske kantine u zatvorsku praonicu! Svi će, na čelu sa samim HDZ-om, principijelno grintati protiv toga, ali pravomoćno osuđeni ratni zločinac i bjegunac od hrvatskog pravosuđa dobit će zakonsko pokriće za nošenje izbornih lista svoje redikulozne idolopokloničke strančadije. Zašto?

Samo zato da se sljedeća vlada mora još i s time zamarati! Dok HDZ bude u zavjetrini “čuvao Hrvatsku”. Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ovakvoj kakva je danas (i kakva, uostalom, bijaše i na početku) savršeno odgovara da ode na četverogodišnji odmor, i da naslijeđe svoje kleptokratske vladavine uvali nekome drugom, baš kao što joj je to odgovaralo i onomad, na kraju 1999. I da onda, kad se stvari, uz teške muke i bezobrazno opstruiranje, donekle dovedu u kakavtakav red po novim pravilima, nanovo dođe na vlast i krene iznova razvaljivati ono malo sređenog sustava, kriveći prethodnu vladu za sve neuspješne popravke svojih, hadezeovskih, marifetluka i prisvajajući sve eventualne dobrobiti, stečene u vrijeme svoga “čuvanja Hrvatske”.

HDZ, ukratko, svjesno napušta vlast i, sasvim u skladu sa svakim danom svoje debelo preduge vladavine ovom zemljom, za leđima ostavlja politička minska polja što ih je sam posijao, a onda namjerno zaboravio sačuvati nacrte. Sljedeća vlast u Hrvatskoj, ma koja bila, više će zbog toga energije potrošiti na političko razminiranje terena nego li na osiguravanje dobrobiti za sve građane, što bi joj trebao biti jedini posao. HDZ ne odlazi s vlasti zato što je svjestan da je tako bolje za Hrvatsku, nego zato što su fucking okolnosti takve, bem ti i Europsku uniju i njena poglavlja... HDZ odlazi s vlasti sluteći da bi ga se vjerojatno čak i Tuđman ovakvog odrekao, ali uvjeren da će četverogodišnji odmor u saborskoj oporbi, uz famozno “čuvanje Hrvatske” i drsko pripisivanje vlastitih grijeha drugima, dodatno ojačati stranku i dodatno oslabiti zdrav razum hrvatskih birača. Zbog toga nam je važno imati na umu da ovo nisu posljednji izbori u Hrvata.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
22/10/11

marcorloff, 25.10.11. 08:56

Izgleda, gospodine uredniče, da ste u valu poziva na linč HDZ-ovaca utopili i gospodina Baretića. "Rastajem se, Cigani, sa vama" trebao bi valjda biti duhovit, ciničan i pomalo podrugljiv naslov. Ništa od toga. Samo je rasistički.


registracija
2/1/11

prohujalo, 29.10.11. 07:35

zasto rasisticki
u mom osobnom slucaju nema rasizma ali ovu 20-et godina vladajucu stranku kritikujem, ali kritikujem njihove lazi, neznanje i lopovluk......
zasto mi uvijek u kritikama nastojimo pronaci nesto rasisicko ili nacionalno-stvarno bi bolila das znam.....
na zapadu nista novo to su radili i krivousti sa kompanijom, a evo zavrsava sa sijedokozom.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika