24.10.2011. / 17:35

Autor: Nacional.hr

Stjepan Mesić na sudu odbacio sve optužbe

"Mene nikakav lobi ili mafija nisu financirali. Albance koji se spominju nikad u životu nisam vidio", rekao je Mesić

Stjepan MesićStjepan MesićNa zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u sudskom sporu protiv politologa Darka Petričića, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbacio je optužbe kako je njegovu predsjedničku kampanju financirao albanski lobi ili mafija.

"Mene nikakav lobi ili mafija nisu financirali. Albance koji se spominju nikad u životu nisam vidio", rekao je Mesić pred sucem Zorislavom Kalebom. Petričića je Mesić privatno tužio zbog klevete.

Bivši predsjednik je nastavio kako o financiranju kampanje postoji izvješće i nalaz revizije te kako on o pojedinim sponzorima i iznosima ne zna ništa. Tvrdi kako to zna njegov izborni stožer, ali je dodao kako nijedna osoba albanske narodnosti nije dala znatniji prilog za njegovu kampanju. Naglasio je kako nitko od sponzora kampanje nikada nije tražio protuuslugu.

Mesića je uvrijeđen i Petričićevom tvrdnjom kako je jedan od triju najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. "Po čemu se to zaključuje", upitao je dodavši kako ne posjeduje dionice i kako je novac za stan posudio. Usred Mesićeva iskaza sudac je pitao ima li izgleda da se stranke pomire, na što je optuženi Petričić pitao suca da li se šali.

Optuženik je ispitivanje Mesića počeo pozdravivši ga na albanskom jeziku s dobar dan i upitao je li bio suradnik UDBA-e, Mesić je odmah reagirao kao je to 'čisti idiotizam'. Reagirala je i njegova odvjetnica Jadranka Sloković, nakon čega je sudac zabranio to pitanje. Na upit je li istina da se njegov djed zvao Idriz Ujdurović, Mesić se obratio optuženom i upitao ga je li normalan. Dodao je kako optuženik nije zdrav i odgovorio kako mu se djed zvao Ivan, a otac Josip.

Mesić je potvrdio kako je 1992. godine po nalogu svoje tadašnje stranke HDZ-a bio na skupu hrvatskih iseljenika u Australiji na kojem se pjevala ustaška pjesma 'Jure i Boban'. "Moj zadatak je bio da ih mobiliziram kako bi dali pomoć za Hrvatsku", rekao je kako tada nije preuzeo torbu s novcem. Priznao je kako je torbu s nekoliko stotina tisuća dolara dobio u Kanadi i predao ju pokojnom hrvatskom ministru obrane Gojku Šušku.

Na Petričićev upit je li 2000. godine na dar dobio automobil odgovorio je niječno, dodavši da se u kampanji koristilo 10 do 15 vozila za koje ne zna tko ih je pribavio za tu prigodu. Nastavio je kako je stožer vodio Tomislav Karamarko, današnji ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dok je za financije bila zadužena Štefanija Balog koja će kasnije biti pozvana kao svjedok.

Mesić je politologa i publicista Petričića tužio u prosincu 2009. godine zbog njegovih izjava na HRT-u i zagrebačkom Radiju 101. Novo ročište najavljeno je za 16. studenog.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 24.10.11. 19:06

Did mu Idriz Ujdurović...Thieves i turpshëm dhe të këqij.

Gadafi المحتالون والقذافي وتمويلها. كنت pizda materina مهبل.

hehehehe

HDZ uvjerljivo pobjeđuje !


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.10.11. 19:55

Da, točno! Gadafi ne spada niti u mafiju, niti u lobije. Gadafi je samo prijatelj a oni smiju financirati Mesića!


registracija
23/10/11

Bozidar1, 31.10.11. 03:00

ha.ha.ha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika