Objavljeno u Nacionalu br. 832, 2011-10-25

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Početak suđenja Sanaderu

Čini se da bi na izlazak iz pritvora Sanader mogao možda računati nakon izbora, kao i da je njegova finalna sudska sudbina vjerojatno u nekakvoj korelaciji s ishodom tih izbora. Što bi se gospodinu Sanaderu više isplatilo: pobjeda HDZ-a ili koalicije? Obje inačice imaju svoje prednosti

Srećko JurdanaSrećko JurdanaRazvoj događaja na svjetskoj pozornici pokazao je da se pukovničke sudbine mogu drastično razlikovati ovisno o lokaciji. Pukovnik Sanader, na primjer, ima neusporedivo više sreće s demokratskim procesima od pukovnika Gaddafija. Potonjeg su oslobodioci izvukli iz betonske cijevi u kojoj se pokušao sakriti, brutalno ga premlatili i na licu mjesta ubili mecima ne obazirući se na molbe za milost. Zapadni lideri koji su vojno-logistički podržali Gaddafijevo svrgavanje suzdržali su se od bilo kakvog komentara te mučne epizode, teško spojive s promicanjem prava i civilizacije, dok su Libiji upućivali prigodne čestitke i poruke o sretnoj budućnosti koja je očekuje. Na suprotnoj strani Mediterana, pukovnik Sanader – svojedobno također svrgnut izravnom (premda pažljivo skrivenom) intervencijom Zapada – pouzdano nema nikakvoga razloga za strahovanje od mogućnosti da postane žrtvom podivljaloga naroda. Njegovi neposredni temeljni problemi odnose se na pitanje komfora.


Intelektualističkom dedukcijom protiv USKOK-a

Očekuje ga suđenje – prvo u nizu – za korupciju u vezi s kreditom Hypo banke hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova sredinom devedesetih, kad je navodno za uslugu (uvlačenja HB-a preko MVP-a na hrvatsku scenu), i otvaranje privilegirane perspektive za njene buduće financijske poslove, dobio nekih osamsto tisuća maraka, što se u optužnici tretira kao ratno profiterstvo. Inkriminiranu akciju o kojoj je riječ izveo je u statusu zamjenika ministra vanjskih poslova, no može se pretpostaviti da mu je politički utjecaj u državi bio jači od djelokruga nominalne funkcije, s obzirom na podatak da je u sljedećoj međufazi (1995.-96.) postao šef Tuđmanova kabineta i glavni tajnik Tuđmanova personalnog politbiroa poznatog kao VONS. Obranu zasniva na tezi o nelogičnosti isplate nagrade za kreditiranje jedne nestabilne države u ratnom stanju; tvrdi kako bi bilo shvatljivije da je Hypo banka dobila proviziju za upuštanje u takav rizik, a ne on. Na suđenju će se svakako temeljito provjeriti može li ta intelektualistička dedukcija – područje na kojem je Sanader prilično jak – efektivno parirati konkretnim argumentima kojima bi morao raspolagati USKOK. Gospodin Sanader, međutim, preko raznih posrednika intenzivno poručuje javnosti da se za spomenuto suđenje u pritvoru ne može kvalitetno pripremiti. Ambijent kao takav misaono je destimulativan, a osim toga, nakon kraćeg razdoblja samoće u ćeliji je dobio cimera - ubojicu u prometu – čija mu nazočnost otežava koncentriranje na proučavanje materijala kojima je zatrpan. Što je toliko složeno u tim materijalima, ne zna se. Obrane s razlogom vole razmjerno jednostavne situacije prikazivati u maksimalno zamršenoj percepciji, nadajući se da će klijent nekako profitirati na hipertrofiji i relativizaciji predmeta. No kad je o samom pritvoru riječ, okolnosti Sanaderu definitivno ne idu u prilog. Kao prvo, uhvaćen je u inozemstvu dok je pokušavao pobjeći i stavka “opasnost od bijega” – jedan od formalnih razloga zbog kojih mu se pritvor produljuje – progoni ga poput kletve. Kao drugo, optužbe za ogromne pljačke i pronevjere u kontradikciji su s blagonaklonošću koju traži od pravosuđa. Kao treće, na milost prije izbora ne može računati, jer time bi HDZ doveo u pitanje vjerodostojnost svoje borbe protiv korupcije koja mu je jedini adut u kampanji. Svoj univerzitet obrane morat će, bar što se slučaja Hypo tiče, apsolvirati u postojećim uvjetima, evocirajući tretman Moše Pijade prije negoli Dominiquea Strauss-Kahna.

Jodlanje pred Remetincem

Klub za potporu nije mu bio od naročite koristi. Luka Bebić je sa svojom ekskluzivnom ponudom za založbu morske vile u korist Sanadera jedino uspio temeljito kompromitirati funkciju predsjednika parlamenta – ako se tu još imalo bilo što kompromitirati – i građanima usput pokazao da mu je vrijeme za penziju već poprilično isteklo. I drugi lokalni prijatelji uspjeli su sa svojim velikodušnim imovinskim inicijativama samo potvrditi publici da su se pod Sanaderom – slikovito rečeno – operjatili do bola. Ni humorističke međunarodne podrške u kritičnim trenucima nije uzmanjkalo. Stanoviti van Staa, Herwig van Staa, predsjednik tirolskog parlamenta utjecajan na međunarodnoj sceni gotovo kao i predsjednik Ličkosenjske županije, zajodlao je ispred Remetinca da njegov prijatelj Sanader nije kriv, da ne će imati pošteno suđenje, i da ga politički progone kao Juliju Timošenko u Ukrajini, što je pouzdano ostavilo trag na dušama u Europskoj uniji, koja je dotičnome Sanaderu svojedobno sama naredila da se povuče zbog korupcije.

Sudbina se određuje nakon izbora

Čini se da bi na izlazak iz pritvora Sanader mogao možda računati nakon izbora, kao i da je njegova finalna sudska sudbina vjerojatno u nekakvoj korelaciji s ishodom tih izbora. Što bi se gospodinu Sanaderu više isplatilo: pobjeda HDZ-a ili koalicije? Obje inačice imaju svoje prednosti. S osvajanjem novog mandata HDZ ne bi više imao potrebu gorljivo dokazivati predanost borbi protiv korupcije, i mogao bi, u dogovoru s pravosuđem, na Sanadera primijeniti ublaženu kaznu ili neki oblik prikrivene amnestije. Ni koalicija nema potrebe da se posebno osvećuje Sanaderu. Njegov slučaj demaskirao je HDZ, razorio ga iznutra, predočio javnosti činjenicu da je stranka funkcionirala kao leglo korupcije, i otvorio protivnicima put prema vlasti. Mogli bi mu na neki način honorirati te “zasluge”, kao što su to učinili i tijekom saborskog ispitivanja o Ini.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika