Objavljeno u Nacionalu br. 832, 2011-10-25

Autor: Sandra Bartolović

Ankete prije općeg čerupanja

Tanka pobjeda Milanovića, potop HDZ-a

Kukuriku koalicija osvojit će većinu u Saboru, a pravi trijumf smiješi se Lesarovim laburistima kojima ankete predviđaju šest zastupničkih mandata

Stranke Kukuriku koalicije SDP, HNS, IDS i HSU na izborima bi osvojile apsolutnu parlamentarnu većinu od 77 mandata, pokazalo je veliko istraživanje koje je HNS nedavno naručio za svoje i potrebe koalicije. Istraživanje koje je agencija Promocija plus potkraj rujna provela na 8000 ispitanika (800 po izbornoj jedinici) pokazuje da stranke Kukuriku koalicije zajedno dobivaju deset mandata više od 67 zastupnika koje su četiri stranke ostvarile zasebnim nastupima na izborima prije četiri godine.

Po njemu HDZ dobiva 44 mandata, za trećinu manje nego u sadašnjem sastavu u kojem su osvojili 66 mjesta (od toga pet u dijaspori), i riječ je o istinskom potopu jer su čak i 2000. godine osvojili 46 mandata i pojedinačno bili najjača stranka u parlamentu. Hrvatskim laburistima Dragutina Lesara anketa predviđa 6 zastupnika i oni bi jedini mogli proglasiti izborn i trijumf, budući da ih sada u Saboru predstavlja samo Lesar, ali i da nemaju baš nikakvih proračunskih dotacija i financiraju se isključivo iz članarina i skromnih donacija simpatizera.

HDSSB-u se smiješe 4 mandata, po 2 neovisnoj listi Ljube Jurčića “Znati kako”, HSS-u i HSP-u, dok bi na jedan mandat mogli računati neovisna lista “Stijena” Milana Bandića, HGS Željka Keruma, i lista Ladonja Plinija Cuccurina. U istraživanju se navodi da je tzv. visećih mandata (koji su na granici ulaska u parlament) čak deset, od čega 4 HSLS-ova, 3 Jurčićeva, 2 HSS-ova i 1 HDSSB-ov. Pokaže li se da je ova anketa točno predvidjela biračku volju, u 7. sazivu Sabora, umjesto sadašnjih 12, u diobi mandata sudjelovalo bi 13 stranaka i neovisnih lista.

OPOZICIJSKI SAVEZ NA ČELU SA šefom SDP-a Zoranom Milanovićem s ovom anketom ima razloga tek za umjereni optimizam. Premda osvajaju apsolutnu većinu, ona će, budu li rezultati izbora istovjetni nalazu ankete, biti vrlo tanka, jer će iznositi tek jedan mandat više iznad natpolovične većine, i vrlo je izvjesno da bi Kukuriku koalicija morala tražiti dodatne partnere kako bi imala uvjerljivu, stabilnu većinu za svoju vladavinu. Oni realističniji u njenim redovima skloni su reći da je rezultat koji pokazuje anketa, iako govori o apsolutnoj pobjedi, ravan porazu zbog tanašne i fragilne većine koja ne svjedoči o snažnom legitimitetu jer građani traže velike promjene, dok bi samo relativna pobjeda, od koje strahuje dio oporbenjaka, bio prava katastrofa. Prilično neugodno iznenađenje za kastavski savez izvrstan je rezultat Lesarovih laburista koji bi uzeli čak šest mandata, te Jurčićeva dva, uz još tri viseća. Svjesni su da su to mandati koje će izglasati birači na koje je koalicija računala.


Stoga će, uz onaj protiv HDZ-a, oporbena četvorka otvoriti još jedan izborni front, i to ponajprije protiv Lesara, jer aspiriraju na isto biračko tijelo, i protiv Jurčića, koji, iako ideološki nedefiniran, također gricka dio njihova elektorata. I Lesar i Jurčić skidaju glasove Kukuriku koalicije, pa će se dio njene kampanje usmjeriti na prokazivanje Lesara i Jurčića kao populista i demagoga, koji daju programska obećanja bez pokrića i stvarne mogućnosti realizacije. Posebno će se, otkrivaju u oporbenom kvartetu, usmjeriti na Lesara i pokušati ga prikazati kao autoritarnog vođu stranke, kojemu se ogranci raspadaju, a članstvo ga masovno napušta, uključujući i sisačkog suca Tončija Majicu, poznatog po tome što je osudio Inu za onečišćenje okoliša. Pomoć u toj taktici imat će i od zviždačkih blogova poput laburisti.blog.hr na kojem se okupljaju nezadovoljnici Lesarovim predsjednikovanjem i bivši članovi njegove mlade stranke. Dodatni motiv za takav nastup prema Lesaru imaju u rezultatima ankete koji pokazuju da šefa laburista u velikoj većini izbornih jedinica birači doživljavaju bitno pozitivnije od vrlo izglednog budućeg predsjednika Vlade Milanovića. Prema anketi, šampionka pozitivne percepcije je HNS-ovka Vesna Pusić, za kojom zaostaju i Lesar i Milanović, dok je daleko pri dnu Jadranka Kosor.

U SPREČAVANJU GUBITKA svojih glasova Kukuriku partneri uzdaju se i u vrlo jak fenomen bipolarizacije političke scene koji, ističu, jača kako se izbori približavaju i po kojem birači, kad se nađu pred glasačkom kutijom, ne žele gubitak svog glasa, pa se opredjeljuju za jednu od dviju najjačih opcija. Ipak, budu li imali tanku većinu, Kukuriku će morati posegnuti za dodatnim partnerima, i vjerojatno je da će morati pregovarati s Lesarom, ali i manjincima, kojih se svih osam uvijek drže zajedno i, u pravilu, uvijek idu uz vlast. Problem za svakog mandatara je u tome što su uvijek teški i zahtjevni pregovarači, s nemalim financijskim apetitom, zbog čega ih u dva najveća bloka posprdno nazivaju etnobiznismenima. Budući mandatar, bude li za stabilnu većinu morao pregovarati s osam manjinskih zastupnika, morat će imati uho za specifične manjinske probleme i biti spreman da posegne u proračun kako bi omogućio realizaciju manjinskih programa. Za svaku vladu posebno su “skupi” zastupnici srpske manjine, vjerojatno će i u idućem mandatu svi biti SDSS-ovi, jer je riječ o vrlo konkretnom podmirivanju troškova povratka srpskih izbjeglica, obnove kuća, rješavanje mirovina... Ako kalkulacija za većinu bude uključivala Lesara, vjerojatni mandatar Milanović naići će na vrlo teškog i tvrdog pregovarača. Šef laburista već sada najavljuje da u vlast neće pod svaku cijenu, spreman je ostati i u opoziciji ne bude li u budućoj većini po principu “uzmi ili ostavi” prihvaćena laburistička platforma od deset točaka. U tih deset zahtjeva među visokorangiranim ultimativnim prioritetima laburista je neposredna demokracija, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana o svakoj važnijoj temi, povećanje neoporezivog dijela plaće do razine minimalca od 2800 kuna, ali i ukidanje devizne klauzule.

ANKETA U SVIM izbornim jedinicama pokazuje u prosjeku 20-ak posto neodlučnih i čak do Milorad Pupovac, čelnik Srba u Hrvatskoj, pridružit će se izbornim
pobjednicimaMilorad Pupovac, čelnik Srba u Hrvatskoj, pridružit će se izbornim pobjednicima30-ak posto apstinenata. Padne li i kod neodlučnih konačna odluka o tome koga će zaokružiti na glasačkom listiću, moglo bi se promijeniti brojčano stanje u parlamentu, jer istraživanje pokazuje deset visećih mandata koji su tik do prelaska praga. Budući da analiza biračkog tijela upućuje na to kako neodlučni birači mahom naginju desnom političkom spektru, a nisu se odmah spremno izjasnili u korist HDZ-a, njihovi bi glasovi mogli otići bliskim konzervativnim opcijama, što bi uzelo pokoji mandat HDZ-u, a konačni rezultat za tu stranku bio bi još porazniji. Od deset visećih mandata u anketi četiri otpadaju na HSLS, koji se u ovoj kampanji priklonio “kritici svega postojećeg”, uz ipak naglašeniju lijevu notu, pa bi mogao stradati poneki kukuriku mandat, a poslu zastupnika nadaju se Darinko Kosor i Velimir Srića. Ozbiljnije bi se još jednome mandatu mogli nadati u 9. izbornoj jedinici gdje prolazi tvrđa nacionalna i domoljubna retorika, za što vjeruju da imaju dovoljno jakog Dražena Budišu, a to bi moglo skinuti jedan HDZ-ov mandat. Na visećim mandatima HSS ima dva, Damira Bajsa i Stipe Gabrića Jambe, što bi opet moglo ugroziti HDZ-ov rezultat, kao i jedan viseći HDSSB-ov u četvrtoj jedinici. I lista Ljube Jurčića visi s tri mandata, a kako on kombinira i lijeve i desne elemente (što pokazuje i koalicija s HDZ-ovim umirovljenicima s jedne, te Hrvatskom radničkom strankom i PGSom s druge strane) s druge strane, prijetnja je objema velikim opcijama kukuriku stranke u 1. izbornoj jedinici ostvarile su zajednički devet mandata, a isto toliko, predvođenima Milanovićem, na prosinačkom izjašnjavanju građana predviđa im i njihova anketa. HDZ na čelu s Gordanom Jandrokovićem pao bi sa sadašnjih pet na tri zastupnika, a po mandat bi uzeli laburist Branko Vukšić i neovisni Jurčić, koji će se natjecati u toj jedinici. Za tu izbornu jedinicu anketa pokazuje 19,8 posto neodlučnih glasača i čak 31,1 posto izbornih apstinenata. Kukuriku koalicija koju u 2. izbornoj jedinici vodi koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić dobiva sedam zastupnika, jednog više nego na prošlim izborima. HDZ s čelnim Đurom Popijačem i tu je na gubitku u odnosu na prošle izbore i umjesto pet osvaja četiri zastupnika. Još jedan mandat smiješi se laburistima, HSS-ovcu Josipu Friščiću, te Milanu Bandiću, čija se kandidatura očekuje upravo u toj jedinici, u kojoj se uspješno za SDP natjecao na prethodnim izborima. Kukuriku, prema anketi, u 3. izbornoj jedinici predvođen HNS-ovcem Radimirom Čačićem ponavlja devet mandata s prošlih izbora, a četiri s Tomislavom Karamarkom ponovno dobiva i HDZ. U svojoj izbornoj jedinici u Sabor će ući i laburist Dragutin Lesar.

ČETVRTA IZBORNA JEDINICA, prema ovom istraživanju, za Kukuriku koaliciju koju vodi Biljana Borzan sa šest zastupnika znači jednog zastupnika više u odnosu na sadašnje stanje, dok će HDZ s prvom violinom Vladimirom Šeksom zabilježiti dvostruko lošiji rezultat i pasti sa šest na tri zastupnika. HDSSB čiji će Vladimir Šišljagić biti prvi povećat će broj zastupnika s dva na tri, a u Sabor iz osječke jedinice ulaze i laburist Željko Lukšić te šef HSP-a Daniel Srb. Još je jedan viseći mandat za HDSSB, koji će nastojati pretvoriti u realni odlukom da im izborne liste nosi osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš. Postoje nagađanja da bi Glavaš mogao biti i prvi kandidat na listi u toj jedinici, no odluka još nije pala, a ovisit će i o tome hoće li uspjeti na vrijeme pribaviti hrvatske dokumente koji su mu ljetos istekli. Bitno bolji rezultat u usporedbi s prošlim izborima Kukuriku koalicija s prvim Igorom Dragovanom postiže u 5. izbornoj jedinici gdje će umjesto dosadašnja četiri imati sedam zastupnika, a HDZ na čelu s Petrom Čobankovićem pada s osam na pet. Na mandat još mogu računati HDSSB-ovac Boro Grubišić i HSP-ov gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, dok visi još jedan mandat Jurčićevoj listi. Pomak nabolje za kastavski savez je i u 6. izbornoj jedinici, gdje poboljšava rezultat za jedan mandat i u idućem bi sazivu imaa osam zastupnika, koje će na izborima povesti sisačka županica Marina Lovrić Merzel. Jednog zastupnika manje, pet, imat će HDZ pod vodstvom rehabilitiranog bivšeg financ-ministra Ivana Šukera. S potvrdom jedinog mandata iz te jedinice može računati HSS-ovka Marijana Petir.

U 7. IZBORNOJ JEDINICI Kukuriku pod vodstvom Milanke Opačić osvaja devet mandata, dva više od sadašnjeg stanja, a HDZ koji predvodi Martina Dalić s aktualnih šest pada na četiri mandata. Zastupnik će ponovno postati i nekadašnji HNS-ovac, danas laburist Nikola Vuljanić, a mandat visi čelniku Bloka umirovljenici zajedno Lazaru Grujiću, koji na izbore izlazi u koaliciji s Jurčićem. Za tradicionalno opozicijsku 8. jedinicu istraživanje za Kukuriku kojemu je na čelu Zlatko Komadina donosi neugodno iznenađenje, jer bi u odnosu na prošle izbore izgubili tri mjesta u parlamentu i pali s 11 na osam mandata. HDZ s Davorom Božinovićem zadržava svoja tri mjesta, a u diobi mandata svoj će dobiti i labinska laburistica Nansi Tireli. U Sabor bi se mogao vratiti i PGS-ovac Darijo Vasilić, koji nastupa na Jurčićevoj neovisnoj listi, kao i čelnik Ladonje Plinio Cuccurin. Kukuriku s Arsenom Baukom popravlja rezultat i u najjužnijoj 10. jedinici, pa će u idućem sazivu umjesto pet imati sedam zastupnika, dok HDZ Branka Bačića pada s osam na šest poslanika. Anketa pokazuje i ulazak HGS-ovca Željka Keruma u Sabor, dok je mandat HSS-ovca Stipe Gabrića Jambe viseći. Iz 11. izborne jedinice, nakon ustavnih promjena, biraju se samo tri zastupnika dijaspore, a u BiH, za razliku od dosadašnje prakse, glasat će se na samo pet biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Tuzli i Banjaluci, što bi moglo bitno smanjiti birački odaziv. Kukuriku koalicija i na ovima, kao i na prethodnim izborima, iz načelnih razloga bojkotira izlazak u toj jedinici. Od nje, međutim, velika očekivanja imaju HDZ i Bandićeva “Stijena”, a s listama će se pojaviti i HSP, HSLS s vodećim Mladenom Zeljkom, te Jurčić čiju će listu predvoditi Ilija Tolić.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 25.10.11. 03:58

Nije kukuriku
.......................
KUKURUKUKU
KUKURUKUKU
KUKURUKUKU
KUKURUKUKU
KUKURUKUKU
.......................
A nismo bolje ni zasluzhili


registracija
16/9/11

Brkoni, 25.10.11. 07:04

Ne krepilu, trebao bi biti tvoj ADZ.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 25.10.11. 07:42

Ma kako da ne.
Općepoznato jeste da kokošarske plaćeničke istraživačke agencije istražuju po maksimi;
koliko platiš toliko ćeš procenata dobiti.
77 % nije bilo malo, ili su imali neko sezonsko sniženje ?
Mislim ovaj, dakle, što je pošteno to je pošteno. Idioti.

HDZ uvjerljivo pobjeđuje !


registracija
22/10/11

jadno100, 25.10.11. 07:45

Jebo te hdz!!!!!!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 25.10.11. 07:49

marijo, dijete,popij tabletu.


registracija
25/10/09

sunce55, 25.10.11. 07:52

Samo se ti tješi Mario Bošnjak. Konačno je sazrelo
vrijeme da odu. Ne mislim da će biti ikojoj stranci
lako vladati, jer je tvoj KRADEZE sve opustošio što
se dalo. Zbogom im želim, bez povratka.


registracija
24/7/11

mrvek, 25.10.11. 08:10

maj kaj čitate tog redikula Bosnjaka. Pustite crnotorbara u kurac. Ja kad vidim njegove, zvončicine, vinkove i klarensove komentare ja ih ne čitam. Klarens je bio razroki lav. Vidim zašto si uzeo taj nadimak jer si pored sljepila ugrožen i s inteligencijom.


registracija
30/9/09

davor12345, 25.10.11. 09:02

Jeba ti ovu anketu! To ne mere bit! Ako je ovako tanko, bolje da kukuriku ni ne pobiđuje jer će ih razdrt HDZ iz tzv. oporbe! Vlado se već pripremija za oporbu!


registracija
30/9/09

davor12345, 25.10.11. 09:16

Nisam odmah vidija tko je ovo napisa, ali sad kad san vidija puno mi je jasnije!


registracija
21/4/11

Milankn, 25.10.11. 09:27

Što se babi snilo...


registracija
22/3/11

vferari, 25.10.11. 10:09

Ako ovaj put hdz ne potone potonut će hrvatski narod a u tom slučaju drugo i nezaslužuje.Kako neko normalan može glasovati za stranku koj će sutra biti optužena za korupciju i kriminal,glasanjem za tu stranku znači podupirati korupciju i kiriminal a to mogu oni koji od toga imaju koristi zaposleni u državnim službama lažni branitelji,lažni invalidi i kler(popovi i zadrti vjernici) a ovakvi ima mnogo zato svi ostali trebaju glasovati za promjene.


registracija
11/1/10

fluid, 25.10.11. 11:30

Milanović bi se itekako trebao zabrinuti i zapitati gdje leže uzroci tako male popularnosti njegove lijeve opcije.Ako se samo zadovolji vlašću a ne uzme u obzir zašto će do njene promjene doći,upravo je uletio u zamku samozadovoljstva bez pokrića.Ako nije svjestan da će na tron vlasti zasjesti zbog grešaka HDZ-a a ne zbog onoga što nude kao alternativu,tada neće biti dugoga vijeka.Ponoviti će se 2004.god.i ponovo će izgubiti vlast.Potpuno opravdano.Ima dobrih naznaka za drugačije ali ima i pokazatelja da je takva politika vrlo šuplja i da ne nosi dobre odgovore na sva ona pitanja koja se paralelno moraju rješavati u Hrvatskoj.Zato nisam optimist glede programa Kukuriku opcije.HDZ-ovska je još gora i ona nudi samo daljnje propadanje.Oni što se sakriše u mišje rupe ili što guraju glavu u pijesak poput nojeva,a to je hrvatska inteligencija(ma što god to bilo i značilo)oni bi mogli pokrenuti prave promjene.No baš zbog svojega mentalnog sklopa,neće poduzeti baš ono što bi trebali.Podići glave iz pijeska i reći;"sada smo mi na redu a vi svi odstupite"!Imaju znanje ali nemaju muda.I to je ono što ih drži na distanci od pozicije u kojoj bi dominirali nad primitivizmom koji nema kompkeks stidnog mentalnog sklopa.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.10.11. 11:43

Pobjeda SDP-a i njegovih partnera na izborima u prosincu, mogla bi Hrvatsku dovesti pod apsolutnu vlast Ive Josipovića, koji, kao lider s Pantovčaka, provodi britansku politiku Dejana Jovića

Predsjednici Hrvatske, Srbije i Crne Gore Ivo Josipović, Boris Tadić i Filip Vujanović te predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nedavno su na zajedničkom sastanku u sklopu projekta Igmanske inicijative, u Beogradu, potpisali zajedničku izjavu, u kojoj između ostaloga najavljuju kako "žele graditi zajedničku europsku budućnost" te ističu kako se slažu da se proces međusobnoga pomirenja mora nastaviti, u čemu, smatraju potpisnici, presudnu ulogu ima bliska suradnja pravosuđa zemalja u progonu i kažnjavanju ratnih zločina. U izjavi se navodi kako potpisnici posebno vrjednuju ulogu civilnoga društva, odnosno zalaganje za jačanje participativne demokracije, ali i međusobno gospodarsko otvaranje te uklanjanje svih ograničenja u gospodarskoj suradnji.

Kako bi se pojasnio smisao sve učestalijih igmanskih inicijativa i njihovih marševa na suverenost nekih država nastalih raspadom bivše SFRJ, valja ipak podsjetiti kako su se marševima u osvajanju vlasti uglavnom koristile totalitarne snage, a u novijoj povijesti promovirao ih je poznatim pohodom na Rim talijanski fašistički vođa Benitto Mussolini. Njegovi politički pristaše s druge strane Jadrana, koji su oponašali nasilne metode fašističkoga vladanja, poznati su kao pripadnici Orjune, odnosno Organizacije jugoslavenskih nacionalista, koji su kao četnička gerila, vrlo uspješno preživjeli Drugi svjetski rat te kao nositelji centralističkoga i unitarističkog uređenja bivše jugoslavenske federacije bili duboko premrežili sve strukture nekadašnje Komunističke partije.

Kad je pak riječ o t. zv. Igmanskom maršu, na čiju se tradiciju nadovezuje mitologija sadašnje Igmanske inicijative, valja podsjetiti kako je skupina jugoslavenskih gerilaca u sklopu tzv. Prve proleterske brigade početkom 1942. maršem zaobišla Sarajevo i spustila se prema Foči, gdje je zajedno s četnicima počinila masovne pokolje nad pripadnicima tadašnjega hrvatskog naroda, većinskim muslimanima i malobrojnim katolicima. Tada su Srbi smaknuli oko 10 tisuća nedužnih ljudi. O tom pokolju u knjizi "Put u Foču" svjedoči i bivši partizanski bojovnik, kasnije doduše hrvatski, a potkraj života i bošnjački nacionalist Adil Zulfikarpašić. Kad je ugledao jednoga od organizatora tog pokolja, upitao je Titu:"Što ovaj radi kod tebe? "To je komandant Fočanskoga partizanskog odreda, ostavio je četnike i prešao nama, vrijedan je mladić, preko njega ćemo privući mnoge ljude. Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj se vojsci nalazi preko 95 posto Srba", odgovorio mu je Tito, na što je Zulfikarpašić odvratio kako to nije protusrpska već protukoljačka politika. Tako se u mitologiji Igmanske inicijative, kao i nekadašnjega marša prikriva velikosrpska "koljačka politika", a kao što svjedoče neke nevladine skupine u Hrvatskoj i pokušaj preuzimanja vlasti nedemokratskim sredstvima.

Naime, Igmanska inicijativa je osnovana potkraj 2000. godine, a kako navode njezini utemeljitelji, predstavlja pokret koji obuhvaća preko 140 nevladinih udruga iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Tako su osnivači neuspješne velikosrpske ratove i vojne poraze, koji su trebali na bivšem jugoslavenskom području osigurati srbijansku prevlast, zamijenili t. zv. mirovnom strategijom, u kojoj znatan dio udruga iz spomenute Inicijative zlorabi ratne žrtve, kako bi realizirali svoju novu jugoslavensku politiku te narode bivše SFRJ bez njihova pristanka ponovno zatočili u još jednu velikosrpsku tamnicu naroda. Relativiziranjem jugoslavenske i velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH prikrivaju se organizirani zločini JNA, koja je na temelju Memoranduma SANU vodila teritorijalne osvajačke ratove. Izjava koju su potpisali šefovi spomenutih država rafinirano manifestira upravo političke ciljeve Igmanske inicijative, iz čijeg su projekta na nedavnoj sjednici isključeni predstavnici država Kosova, Albanije i Makedonije. Njihova nenazočnost otkriva kako Igmanska inicijativa ne priznaje državu Kosovo, a vjerojatno, poradi opreka američkoj strategiji, u pitanje dovodi i opstojnost sadašnje Makedonije te iz možebitne zajednice isključuje drugu albansku državu, čime se potiskuje i SAD-a.

Premda se u Hrvatskoj još nitko nije usudio reagirati na sve znatnije političke utjecaje s Igmana, možda je posredno, nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem ,ovih dana poruku uputio domaćoj, ali i hrvatskoj javnosti, predsjednik crnogorskoga parlamenta Ranko Krivokapić, izjavivši kako "velikosrpski nacionalizam koji se iz Beograda širi preko medija, prosrpske oporbe i Srpske pravoslavne crkve i dalje ugrožava Crnu Goru". Politiku novoga srpskog Memoranduma prepoznaje većina država u okruženju, nu unatoč tomu, predsjednik RH Ivo Josipović potpisuje izjavu o daljnjem jačanju pravosudne suradnje sa Srbijom te s marša u Beogradu kritizira hrvatsku vlast zbog njezina nastojanja da pravno zaštiti svoje državljane od sve tankoćutnije srbijanske agresije.

Možebitna pobjeda SDP-a i njegovih partnera na hrvatskim parlamentarnim izborima u prosincu, mogla bi Hrvatsku dovesti pod apsolutnu vlast gospodina Josipovića, koji, kao lider s Pantovčaka, provodi britansku politiku Dejana Jovića. Tako bi se preko noći, kakva-takva sadašnja ravnoteža političke moći, uz onu na Pantovčaku te u Skupštini grada Zagreba, mogla poslije izbora naći i politička moć s Markova trga.

Ovako ujedinjene - zakonodavna i izvršna vlast te poduprte pravosudnim operacijama DORH-a i Mladena Bajića Hrvatsku bi mogle pretvoriti u optuženičku državu, koja bi uvjetnu egzistenciju mogla pronaći samo u zajednici sa Srbijom, na čemu zdušno i radi Igmanska inicijativa. Apsolutna moć u Zagrebu omogućila bi joj da bez znatnijega otpora realizira minijugoslavensku strategiju, sadržanu u planu novoga Memoranduma SANU.
MK


registracija
22/10/11

marcorloff, 25.10.11. 13:03

Sumnjam, ipak, da bi takve velike zavjere, čak i kad bi bile moguće, preživjele prve sljedeće izbore. Samo, nije mi jasan fluid. Koja je to hrvatska inteligencija? Nešto kao poštena inteligencija? Oni koji žele djelovati, djeluju. Dapače, pune su novine te poštene inteligencije koja sipa pozive na linč, vrijeđa, pljucka, omalovažava, podcjenjuje sve u HDZ-u, unisono sa svima nama (svi smo mi Željko Jovanović, zar ne?). Bojim se samo da je većini vođa Kukuriku koalicije Republika Hrvatska nametnuti okvir u kojemu su, eto, prisiljeni djelovati. Oni su više, onako, internacionalni, čak anacionalni, slobodoumni, širih pogleda. Socijaldemokratska partija u ovoj kampanji, sudeći po metodama koje primjenjuje, nema samo sličnost u nazivu s jednom odavno bivšom nacionalnom, socijalističkom, pa još k tom i radničkom partijom: pokojni je ideolog te partije ustvrdio da će tisuću puta ponavljena laž postati istina. Laži i poluistine o HDZ-u svaki se dan u Hrvatskoj ponavljaju po tisuću puta.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 25.10.11. 13:09

HDZ uvjerljivo pobjedjuje !? Gdje to? U Bosni? Pa tamo i moze ako uspije jer to je bosnohercegovcima jedina - prava domovina!?


registracija
9/6/10

pogibija, 25.10.11. 13:13

ha, ha, ha, ...
a, tko to još ima u SDPu da bi mogao voditi državu osim Milanovića precjenjenih mogućnosti i ambicija, tko?


registracija
11/1/10

fluid, 25.10.11. 13:24

Po svemu sudeći,težak je ili čak i nemoguć,skok iz opanka u cipelu.Očigledno se nemože preskočiti čizma.Ali ne ona Horvatinčićeva već ona gumena,seljačka.Ona u kojoj možeš slobodno koračati po đubrištu političke zbiljnosti u kojoj se nalazi Hrvatska.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 25.10.11. 13:28

Zvonko - Nino Rasprdić,
svojom pznatom i upornom
ercegovačkom ustaškom logikom i
nepoznavanjem prošlosti i sadašnjosti
nameće glupe zaključke
i preserava se po forumu.
Zbog čega "Nacional" trpi na ovom forumu tog primitivca
i ne briše njegovu nacističku pavelićevupropagandu
zaista je neshvatljivo.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 25.10.11. 15:16

Onaj koji lijevo bira mora prvo zatrijeti svoju iskonsku muževnost, a onaj koji je zatire većinom je peder.
SDP je upravo prvo analan, a onda i anacionalan.
Uglavnom da je nešto oko šupka.
Da je tako potvrđuju ovdje i drugdje njihovi analni birači.


HDZ uvjerljivo pobjeđuje !


registracija
24/3/10

bagsy, 25.10.11. 15:38

za jednog desničara,dobro poznaješ anatomiju šupka,problem kod patrijahalaca(bog,crkva,famijija,partija),je to što se ne može kresnuti u miru,ali u tom slučaju preporučam da odeš negdje van,da se kresneš s nekim i da o pederima možeš pričati iz prvog lica,a o bosancima sam već rekao svoje mišljenje


registracija
20/5/09

BXLCRO, 25.10.11. 15:43

Bit ce tanka i kratka pobijeda!? Hrvati su mazochisti i sluganskog mentaliteta ili kako rekose onaj na Mirogoju ?% ZIDOV -ZNA SE TKO- taj prvi predsjednik HDZa i te Hrvatske "ljudi stoke sitnog zuba" da nema sanse za nikoga i nijedne stranke da ta drzava jos dugo ostane samostalna !?


registracija
19/11/09

vgreser, 25.10.11. 16:03

Smatram da ipak treba pričekati petak, da se Sabor raspusti, jer imam osjećaj da se Sabor neće raspustiti, jer sada HDZ neće biti u sabornici. Već sada najavljuju nove točke i tako unedoglled. Bilo mi drago da sam u krivu! Gospođa je više puta istakla da Sabor može raditi do mjeseca ožujka. Budemo vidjeli!


registracija
3/12/10

Yoda, 25.10.11. 16:21

@MarioBosnjak - tata ti je bio peder, no nije jasno kako je promašio rupu i tebe, novog pedera u obitelji, napravio?


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 25.10.11. 19:46

Vazno je samo da se lopovi zakopaju i dabogda nikad vise ne oporave.


registracija
22/4/11

www, 25.10.11. 20:46

Oni će koalirati jednoga dana samo da bi dobili vlast.
ako mogu sa ciganima i srbima zašto ne i sa SDPom?


registracija
1/12/09

nadir, 25.10.11. 21:45

Bitno je da lopinje ADZove već jednom nestanu....gđu.Broš više nemrem gledati...fuj...SDP je 100% bolji uvijek /..ovi su samo za krasti i sebi raditi dobrobit.....ovu su jadnu zemlju doveli pred prosjački štap i još bi u EU...tamo više nedaju penez nego bi i oni nas iscicali da spašavami Grčku i ostale....e pa nećemo


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.10.11. 08:00

Vinogradar,

naš vrli Zvonkec očito voli surfati po internetu u potrazi za člancima koji potkrepljuju njegova politička uvjerenja i svjetlonazore te ih objavljivati kao svoje postove.

Potrudio se dobro Zvonkec, jer su u zadnjih 5 dana na forumu osvanula tri posta kojima nije autor Zvonkec, već ih je "posudio" od svojih istomišljenika:

- Ivana Miklenića urednika Glasa koncila - kolumnu "Zloporaba progona zločina",

- Mile Prpa - članak " Car je gol - Prva dužnost Predsjednika je da štiti suverenitet države".

.- Mate Kovačevića kolumnu "Igmanski marš na Hrvatsku" (gornji post).


registracija
7/9/07

Vinogradar, 26.10.11. 10:38

@ajme3meni,
pa tog ercegovačkog ustašoida
odavno smo raskrinkali kao tipa bez znanja, pameti i morala
ali, takvi su uporni i uspjevaju ograničenim tipovima
poputKlarensa, MarijaBošnjaka i sličnih
nametnuti svoje bolesno mišljenje.
Pozdrav!


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.10.11. 11:57

ajme,
očekivao sam malo više lucidnosti od nekih ovdje ali sam se prevario. Budući sam svaki tekst potpisao inicijalima autora ne vidim ništa sporno u prenošenju drugih autora. Jedino što će nekima još uvijek teško biti odrediti identitet Zvonka. Neki ljudi ovdje vapiju za jednoumljem, nepodnose drugačije mišljenje, razapinju po zavičajnoj crti i time samo dokazuju svoju totalitarnu sklonost. No, živimo u demokraciji koja između ostalog, barem bi trebala, jamči i slobodu mišljenja i izražavanja.
LP neistomišljenicima!


registracija
28/7/11

trava1, 26.10.11. 17:26

MILANOVIĆ MORA SVE UČINIT DA OVAKAV HDZ VIŠE NIKA NE BUDE JAK. U HDZ MORAJU DOĆI NOVI MLADI LJUDI KOJI S OVIMA NEMAJU VEZE.DA BI SE TO DOGODILO MORAJU IZGUBITI I 2015.MILANOVIĆ MORA S JOSIPOVIĆEM ISPRAVITI SVE NEPRAVDE I NELOGIČNOSTI U DRUŠTVU OD POTICAJA ,IZBORNOG ZAKONA ,POISA BIRAĆA,UKIDANJA OPĆINA I GRADOVA,REGISTRA BRANITELJA, DO SMANJIVANJA POVLAŠTENIH MIROVINA I PRIVILEGIJA POLITIČARA. MILANOVIĆ JE PAMETON,NEZNAM KOME SMETA MOŽDA ZATO JER JE KULTURAN,NE PRIČA PUNO I NE GURA SE PRED MIKROFON . ZAR NE VIDITE ŠTO SU NAM NAPRAVILI SVI TI POPULISTI KOJI SU SE ILIZIVALI A IZA LEĐA KRALI. DOJMO ZORANU DA SE POKAŽE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika