Objavljeno u Nacionalu br. 832, 2011-10-25

Autor: Nenad Popović

Antemurale christianitatis

Kako je HDZ prevario Crkvu

Ivo Sanader trebao je biti oličenje katolika, a odveo je Crkvu u katastrofu. No ekipa koja je ostala još je gora: skuplja kauciju za šefa u zatvoru i prostači u Saboru

O. Gil Florini u Nici blagoslivlja magarce na spomendan Sv.
Franje - mnoge je magarce blagoslovila
i Crkva u HrvatskojO. Gil Florini u Nici blagoslivlja magarce na spomendan Sv. Franje - mnoge je magarce blagoslovila i Crkva u HrvatskojPred izbore, usred državne i socijalne krize, Katolička crkva ne izdaje nikakve upute vjernicima za koga da glasaju. Niti da uopće izađu na izbore. Posljednjih dvadeset godina ona se potpuno vezala za HDZ. Ušla je u taj brak iz interesa i nade. Više nego legitimno, interes crkve bio je da se vrati na mjesto u društvu koje joj pripada, uključivši i povrat imovine. Vjernici, tradicionalno konzervativni, također su imali pravo na svoje mjesto, nakon što su pola stoljeća bili građani drugog reda, između represije i toleriranosti, onemogućenih karijera, izloženi prepotentnom službenom podsmjehu.

HDZ, mudra institucija bivših komunističkih profesionalaca i pripadnika nomenklature, bio je tu energiju sjajno iskoristio. Predstavio se kao demokršćanska stranka s programom spasa hrvatskog naroda, uključujući rehabilitaciju klera te, na kraju, napravio konkordat s Vatikanom pod fantastičnim uvjetima. Za to je dobio ekskluzivnu podršku na svim izborima, a kao vrhunac katedralsku veleceremoniju "ukrjepljenja u korijenu" braka Ankice i Franje Tuđmana - posvećenje čovjeka koji nije znao da je bilo dvanaest apostola, nego je mislio da ih je bilo trinaest.

No HDZ je bio bolji. Svećenici su postali komparserija svakog iole državnog čina, blagoslivljajući sve što je uopće moguće blagosloviti. Dekor i legitimacija koja se, uostalom, poklopila s programom Ivana Pavla II. nakon rušenja komunizma; evangelizacija i reevangelizacija. HDZ-u je to ispunilo "idejni" vakuum, a svakodnevni život ponovno je bio ritualiziran. Komunistička nomenklatura i ateisti mogli su se predstavljati kao bivši kriptokršćani. Potreba je bila velika, a HDZ najbolji protočni bojler.

NO STVAR JE BRZO izmaknula kontroli. I neoustaše su u svoje U mogli upisati križ, blasfemiji nije bilo kraja: Thompson urla pod katedralom, Milan Bandić na izbornoj pobjedi zahvaljuje Djevici Mariji, Obrad Kosovac emitira svoj premontirani komunistički pamflet protiv Stepinca, a narodni bestseller na prijelazu stoljeća postaje Adolf Hitler, “Moja borba”. Konačni udarac Crkvi bio je, međutim, Ivo Sanader. Vjernik, dapače iz obitelji gdje su mnogi svećenici, trebao je konačno oličiti katolika i kršćanina, uz podršku, nota bene, prominentnih europskih konzervativaca Edmunda Stoibera i Angele Merkel. No odveo je Crkvu u katastrofu. Uhićen je i sproveden u zatvor u jednoj od najpoznatijih i najkonzervativnijih katoličkih biskupija s onu stranu Alpa. A ekipa koju je ostavio još je gora, dovršila je moralni disaster. Skuplja kauciju za šefa u zatvoru, prostači u Saboru, šefica stranke ne vidi ništa u tome što stanuje u stanu nakon što je vlasnik, izbačen, izvršio samoubojstvo. Finale crkvine no-win situacije: ministar Milinović koji je trebao biti protagonist katolički inspirirane medicine, uhvaćen kako prima crni novac, izvlači se da ga je predavao jednom župniku, kao "milodar". Bolji dar crkvi nije mogao napraviti. No barem je vidjela koliko danas vrijedi: da se izvučeš na policijskom saslušanju.

ZLURADOSTI NEMA MJESTA. Katolička crkva još je jedan segment prevarene Hrvatske. HDZ je i nju bacio na pod.


Njegov cerek je cerek Antikrista: časne skupljaju plastične boce po kontejnerima za svoje štićenike - kao što su u socijalizmu prebirale trulo voće i povrće na Dolcu.

I sam posjet pape prošao je, blago rečeno, u zamišljenoj atmosferi. Ovaj je iz zemlje koja je svoje euforije skupo platila, a u Rimu mu je pred očima Silvio Berlusconi koji imoralizmom pokapa sve vrijednosti demokršćanske Italije. Katolička Hrvatska više ne može zgroženom narodu sugerirarti da glasa za stranku demonstrativnog nemorala, a izmanevrirala se u aut. Ni jedna stranka je u svojim izbornim programima i ne spominje. Ostala je na don Ivanu Grubišiću, koji je za izbore ponudio set kršćanskih vrijednosti. No on je autsajder koliko je to njegova crkva u cjelini. Na odnosu prema listi tog župnika Grubišića pokazat će se gdje Katolička crkva politički stoji. Ako joj je uopće do mjesta u političkoj areni, nakon što je pobočništva dala Manoliću i Šeksu, Vukojeviću i Glavašu, ljudima iz stvarno mračne barake.

MOŽDA NAJNEGATIVNIJI SALDO braka s HDZ-om je to što je Crkva izgubila narod i dobrim dijelom zakazala baš u projektu evangelizacije. Krahirala je čak na neradnoj nedjelji, minimumu minimuma, a poganstvo mase probilo je sve barijere: masa je prvo odgledala Severinin spolni odnos, a danas prati svaki detalj njene trudnoće. Propao je i eksperiment "pučke pobožnosti" s woodoo običajem da se Isus na raspelu klati obješen o retrovizor: nestao je i od tamo. Jezični pokušaj da se kajkavski pozdrav "bok" pretvori u "bog" završio je tako da u gangsterskim filmovima na televiziji ubojice jedan drugog pozdravljaju s "bog". U Maksimiru psuje i urla Zdravko Mamić - a mladež mu odgovara "Mamiću, Srbine", parola koja na najvećoj zagrebačkoj aveniji neizbrisana stoji već godinama. Na mjesto iskonske pobožnosti, u Mariju Bistricu, u međuvremenu vojnici i policajci idu - na zapovijed. Istodobno, dušobrižinci ne izvješćuju u kakvom psihičkom stanju se i s kojim traumama već godinama vraćaju naši vojnici iz Afganistana. Niti da su nam zatvori pretrpani kao u Indiji i Pakistanu, da je nužda tamo strašna, a svećenici tamo mogu ponuditi jedino misu, televiziju i teretanu. Nezaintersirani zagrebački nadiskup Bozanić o permanentnoj krizi izrekao je dosad samo neutralnu, praznu formulu o "grijehu struktura". No nema više "struktura" da se naguravaju u katedrali, čak ako bi im Bozanić nešto i htio reći. A zašto i bi. "Strukturama" crkva više ne treba. Svojima, ministar pravosuđa u zatvorima osigurava povlašteni, poluhotelski tretman, a one kojima se ni to ne da, njegov kolega iz unutarnjih poslova pusti kao "strane državljane" (!) preko granice u jednu od bratskih republika s kojima je dogovoreno neizručenje: baš takvih. Za nagle pak boljetice svojih stokilaša i playboya izlječivih samo u Švicarskoj, katolici Milinović i Hebrang imaju puno razumijevanja: ne možeš ih valjda prepustiti nekoj domaćoj bolnici pa da se o njima brinu časne. Što je bilo dobro za Stepinca, za ove svakako nije. (A bogme i za Ivana Pavla II., njega je nakon Ali Agcina atentata liječila u Rimu bivša hrvatska opatica i razgovarali su na hrvatskom.) Bozanić tako, još jedna enigma hrvatske pozornice, šuti na nadbiskupskom mjestu koje je prije pola stoljeća bilo slavno kao ono Mindszentyjevo u Budimpešti. Glasnogovore neobuzdani biskupi poput Begovića i Jezerinca - s rezultatom da je protiv eksponenata takvog duha u međuvremenu moralo stupiti u akciju Državno odvjetništvo.

U Glasu Koncila Josip Miklenić je zahirio i oduzeo listu svaki širi utjecaj, teško stečen, uostalom. Da se nazre o čemu raspravljaju teolozi i Crkva, mora se zaroniti u dubinu njihovih stručnih časopisa. Knjige teologa odavno su nestale iz izloga knjižara, a u onima Kršćanske sadašnjosti zatječemo samo još župnike koji se opskrbljuju za pastoralni rad. Pitanje je da li Crkva uopće razgovara i sa samom sobom.

USAMLJENA POJAVA ŽUPNIKA don Ivana Grubišića možda signalizira da se Crkva povukla iz politike. No za to više ili manje. Istinska šeteta bila bi da je izgubila unutarnji priključak na svoje velike ličnosti poput Josipa Turčinovića, Tomislava Šagi Bunića, Ivana Goluba ili Branka Sbutege - i Stepinca, bivšeg zabočkog župnika, uostalom. Ali možda će se okrenuti poniženima i uvrijeđenima ove zemlje, nezaposlenima, penzionerima-bijednicima, samohranim majkama. Hrvatska je fragmentirana kao nikada. Antemuralis christianitatis danas valja postaviti duboko u hrvatskom društvu, u zaštitu od moćnih i pohlepnih, a ne na nekakvim imaginarnim granicama. Društveni raskol koji je HDZ ustoličio ne smije se ponoviti. Da je i apolitični rad u konačnici politički više nego dragocjen, demonstrirali su 90-ih bosanski franjevci predvođeni fra Petrom Anđelovićem. U dobroj mjeri spasili su integrum Bosne i Hercegovine. Sve crkve u Hrvatskoj tu su izazvane, no ona Katolička hrvatskoj je Republici 1990. bila stavila pod jastuk zlatnik. Kumstvo je obaveza.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 25.10.11. 10:20

Kakve su to gluposti da su vjernici bili građani drugog reda.Sada kad još ima nas koj smo tada živjel odlazili u crkvu slobodno krstili dijecu i sve ostale sakramenta.Razlka je bila u tome što je crkva morala raditi svoj posao i bila je strogo odvojena od države a ne kao do sada javno podržavati neku opciju ili stranku zbog vlastitih interesa.Upravo zbog toga crkv je izgubila mnogo vjernika i konačno to shvatila te po prvi put pušta vjernike da sami odlučuju o svojoj sudbini i to je dobro za vjernike i crkvu.


registracija
20/6/11

etna47, 25.10.11. 17:22

U HRVATSKOJ SE UVJEK NAĐE NEKA BUDALA KOJA PIŠE GLUPOSTI,A OVAJ KOJI OVO PIŠE JE NADMAŠIO DOSADAŠNJE..


registracija
9/3/11

ajme3meni, 25.10.11. 17:46

Etna47,
vi ste napisali ne noturnu glupost već notornu laž. Poratno sam dijete, imam svete sakramente, uredno sam javno nedjeljom išla na misu, uredno su svećenici svake godine dolazili i blagoslovili kuću, na vjeronauk smo išli za vrijeme ljetnih praznika, uredno slavili svaki kršćanski blagdan u obiteljskom okruženju. Nitko nikada niti meni, niti mojoj užoj i široj obitelji, prijateljima, znancima nije zabranio odlazak u crkvu. 1972. u vrijeme Hrvatskog proljeća bila sam na polnoćki u crkvi na Trgu nama Jelačića. Iako je policija bila na Trgu, nije nas rastjerala sa mise a niti nas je poslije polnoćke naganjala a niti zatražila osobnu iskaznicu.

Gdje ste vi bili tada, negdje u inozemstvu i pričali kako ste morali pobjeći zbog političkih razloga!!! A nama, koji smo živjeli i živimo od rođenja u Hrvatskoj, solite pamet sa svojom istinom!


registracija
1/3/11

Laudate, 25.10.11. 18:18

Početkom 60-tih još uvijek su policijski doušnici pratili tko ulazi u crkvu i prijavljivali one koji su radili u družavnoj službi.

Djeca državnih službenika krštena su noću u tajnosti radi izbjegavanja neugodnosti i problema na poslu.

Sada će netko reći da su državni službenici bili građani drugog reda.


registracija
25/10/11

Slyvia, 25.10.11. 21:05

Bas ste mi svi pametni ili zaboravljivi, ako vjernici nisu bili gradjani drugog reda, zasto su onda drzavni sluzbenici koji su vjernici morali ici krstiti svoju djecu poskrivecke? ili vi ovdje ne vidite nikakav paradoks to je kao normalno da ides poskrivecki na vjeronauk ili to odradis po kratkom postupku ako su ti roditelji na nekom odgovornijem mjestu i da uciteljice krste svoju djecu poskrivecke i daleko od svog mjesta boravista, da se radi i ide u skolu za Bozic, Uskrs i da se ti praznici javno ne spominju itd., cista vjernicka Bonanca. Takav je sistem tek donekle olabavio u 80tim.


registracija
30/9/09

davor12345, 25.10.11. 23:10

Eto! U socijalizmu je bilo do bola loše crkvi! Bila je pravi mučenik, mnogi svećenici su bili ubijani, zatvarani i proganjani, dok drug Tito nije s Vatikanom potpisao sporazum, negdje 1966, kada je to sranje popustilo! Poslije toga je bilo jedno vrijeme kad je bilo malo bolje.A onda je došla, kako je napisao autor ovog članka HDZ, mudra institucija bivših komunističkih profesionalaca i pripadnika nomenklature koji su shvatli da se crkvi treba debelo uvuči u guzicu da se može pod plaštom velikih vjernika na veliko krasti. Prije ste imali uvlačenje u guzicu partiji, savezu komunista ili slično, a sada imate uvlačenje u guzicu crkvi. Zato nam je sad s crkvom super! Dobili smo ono što smo htjeli i svi smo oduševljeni!


registracija
12/12/10

Klarens, 26.10.11. 04:26

HDZ ( Desno krilo KPJ )
........................................
???? Prevarilo ????
.........................................
Ne mozhe te majstore
......................................
NITKO PREVARITI !!!
.....................................
2000 godina treniraju
......................................
Svaki dan je za njih
..................................
Olimpijada


registracija
15/8/09

vergilia, 26.10.11. 07:31

Za vrijeme komunizma bila sam tradicionalni katolik - krštena, krizmana, vjenčana u crkvi, djeca krštena. Slavili smo Uskrs, Božić - NITKO nam nikad nije ništa zabranio, nismo se morali skrivati niti tajiti našu vjeru, niti smo zbog vjere imali bilo kakvih posljedica.LAŽ je da su se vjernici morali sakrivati i u potaji prakticirati vjeru! Nakon '91 odjednom su izmilili iz svojih rupa oni koji ni očenaš nisu znali izmoliti, KOLONE su krenule prema crkvama koje su uvijek za svakog bile otvorene (danas su pod ključem i možeš ući samo u radno vrijeme - ko da bog ima radno vrijeme) i odjednom su počeli tvrditi da im je prakticiranje vjere bilo zabranjeno. LAŽ! Ovaj članak jasno otkriva licemjerje novopečenih vjernika - na čelu s Franjom Tuđmanom koji je svima pokazao kako se u novonastaloj situaciji deklarirati i kako od komunista postati katolik. I jasno je da je crkva okrenula leđa svojem stadu, okrenula se politici, samoodržanju i materijalnim dobrima. Ono što smo nekad imali - odvojenost države od crkve, danas više nemamo iako nam u Ustavu piše da smo sekularna država. I jasno je zašto je CRKVA izgubila ono svoje najvjernije stado, ono koje od svoje vjere nije odustalo čak ni u "mračnim vremenima komunizma". U ime istine treba i istinito svjedočiti, a ne oholo se busati svojom vjerom i izmišljati nešto čega nije bilo. Lijepi pozdrav raznim Laudatićima & co - postoje živi svjedoci kako je bilo, a hvalabogu i kako danas jeste. Ja sam izgubila svoju crkvu, a crkva je izgubila - mene. Ona je više na šteti nego ja..:))


registracija
25/6/10

vidra, 26.10.11. 07:41

ajme3meni
Sve je istina, svjedočim za sve što ste napisali.
Oni koji kažu da je bilo drugačije, ili su bili ekstremisti, ilil se nisu slagali s tadašnjim režimom iz tko zna kojih razloga. Ima puno pretjerivanja u ocrtavanju bivše države i t.zv. komunizma. Ja nisam osjetio komunizam, nego socijalizam i socijalnu državu. Ne kažem da je bilo sve idealno, ali u svakom slučaju bolje nego ovo što je sada.
Ja nisam išao poskrivečki na vjeronauk ili poskrivečki krstio djecu i poskrivečki išao u crkvu. Poskrivečki su išli oni, koji su htjeli sjediti na dvije stolice i kukavice.
Rat uvijek podigne mulj i obično se brzo slegne poslije rata. Ovaj mulj u vidu ljudskih nemoralnih spodoba koji se digao, izgleda da se neće skoro slegnuti.


registracija
25/6/10

vidra, 26.10.11. 07:53

Vergilia,
Sve što si napisao od srca ti zahvaljujem, jer mi je više mučno čitati pretjerivanje i laži od novopečenih obračenika " kojima je Tito zabranio ići u crkvu".
"Svoju crkvu" sadašnju više ne prepoznajem. Od nje bi najmanje očekivao ovakav obrat. Pitam se, da li materijalno može toliko utjecati na nju?


registracija
7/7/11

gadovi, 26.10.11. 08:30

vergilia
Bravo Vergilia. U sridu


registracija
30/9/09

davor12345, 26.10.11. 08:39

Vergilia. svaka čast! Svaka ti je na mistu! NAjveća kazna crkvi za takvo ponašanje bila bi ta da svećenici drže mise praznim klupama, bogati do guše, što će im se i desiti, malo po malo!


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.10.11. 08:45

vidra,
niti ja nisam osjetila ruku komunizam, iako mi je otac 5 godina bio u ustašama, prošao Križni put, osuđen na godinu dana prisilnog rada, stric poginuo u ustašama. Nitko od obitelji nije bio član komunističke partije. Savršen pedigre za maltretiranje u komunizmu.

Slažem se sa vama vidra, oni koji su imali problema bili su ili ekstremisti ili se nisu slagali sa režimom ili su sjedili na 2 stolice - učlanivši se u KP odrekli su se vjere u korist ateizma a tajno krstili djecu u crkvi.

Ostali, koji su bili lojalni članovi društva, nisu imali niti političkih a niti vjerskih problema.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.10.11. 08:52

Bravo Vergilia.


registracija
8/4/08

arisa, 26.10.11. 10:11

Ocito Nenade Popoviću da si jos malo pre-zelen za ozbiljnog novinara.
Jos nisi ni sam sa sobom rascistio sto si zelio kasti.
Brkas babe i zabe s magarcima.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.10.11. 11:58

@vergilia & company
.....skučeni pogled vidi ili samo dobro ili samo loše ovisno o tome kako je njemu samom i na temelju toga daje sud o cjelini.

Što znači "tko je želio sjediti na dvije stolice" njemu je bilo loše. To znači da su vjernici građani drugog reda.

Dobro je da ima živih svjedoka, a i ja sam jedan od njih jer su me moji koji su tada radili u državnoj upravi krstili tajno noću.
U crkvu su me odnijeli u košari. Prisutni samo svećenik, roditelji i kum. Crkva s prigušenim svjetlima.
Da je bilo idealno kako neki ovdje tvrde ne bi moji roditelji od toga pravili "tajnu operaciju" i ugrožavali radno mjesto.

Vergilia,.... na temu "ti izgubila crkvu, crkva tebe" mogu samo reći: Jedini gubitnik si ti. Tko ide u crkvu zbog svećenika, da bude viđen ili zbog građevine nije ništa drugo nego turist koji obilazi spomenike.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.10.11. 17:11

Recentna istraživanja su pokazala da religioznost snažno opada sa stupnjem obrazovanja.Hrvatska Crkva ne treba previše brinuti o stadu koje po obrazovanju pokazuje 20% nepismenih i polupismenih.To je siguran ulog u crkvenu budućnost što se tiče naše jadne države.
Ako se taj trend u budućnosti promijeni,dogodit će se da će crkve doista postati samo turistička atrakcija.To bi bila i jedina korist od njih,da konačno plaćaju porez i sudjeluju u stvaranju
BDP-a,a time i podizanja standarda.
Nema smisla da Bozanić ima palaču,da Barišić ima palaču,da Srakić ima palaču itd.Sve te palače bi bile izvanredne turističke atrakcije kao spomenici ljudske gluposti.To su golemi resursi,potpuno neiskorišteni.Primjerice,u tim palačama živi svega po nekoliko ljudi,oko 1000 kvadrata po guzici.Budući turistički vodiči imat će muka objasniti budućim turistima kako je bilo moguće da su neki zasljepljeni ljudi plaćali takvu bezobraznu raskoš nekim drugim ljudima koji su samo tvrdili da znaju pravu istinu o postanku svemira i čovjeka.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.10.11. 18:25

Recentna istraživanja su pokazala da religioznost opada....... ali paralelno s time raste broj ovisnika o drogi, kriminal, povećava se broj rastava, sve više djece živi samo s jednim roditeljem, sve je više depresivnih, sve višeje nemorala itd.


registracija
16/2/11

pro, 26.10.11. 19:47

S kim si - takav si?!?
Koliko znam, država itekakve novce daje crkvi, nažalost i moje novce. Crkva dobiva ogromne novce za raznorazna 'događanja' koja priređuje.
I šećer na kraju! Hrvatska je proračunskim zalihama sa 'samo' 35% pomogla i katoličke crkve u Bosni, Makedoniji i Rimu. RIMU! Ovo je valjda apsurd svih apsurda, ako u Rimu crkva nema novaca da pomogne sama sebi, onda zašto uopće i postoji.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.10.11. 13:33

Svi se zalažu da se ukinu općine koje se ne mogu same financirati.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.10.11. 13:33

Laudate,izvlačiš li ti svoju moralnost iz religije?


registracija
15/8/09

vergilia, 27.10.11. 15:48

@lolobrigita, presvijetlom Laudateu se ne isplati postavljati pitanja, niti komentirati njegove upise - on na nijedno pitanje nije nikad odgovorio, a komentari mu nemaju veze s onim o čemu se ovdje raspravlja. Ponešto zbog toga što ne zna pročitati ono što piše, a ponešto zbog svoje sklonosti da manipulira. Ipak je svakom loncu poklopac, sada se počeo baviti i sapunicama na biblijskoj osnovi, prva epizoda - kako sam kršten u tami. I naravno da mu moral propisuje katolička religija, jer sam nije sposoban imati vlastito mišljenje iako se stalno na njega poziva.Da nam religija ne propisuje moral, svi bi mi bili (a neki i jesmo) ubojice i lopine. Na sreću, postoji katolički moral, pa svi koji se na njega pozivaju su ispravni, čak i kad kradu, lažu i manipuliraju, baš kao ovi HDZ-ovci koji se stalno uslikavaju po misama, drže domoljubnu ruku na svom srcu i križaju se njome, dok istovremeno onu drugu zavlače u tuđe džepove već 20 godina. Ali danas ako nisi deklarirani katolik, ne možeš nikako biti "pravi" domoljub, ne možeš biti pošten jer nemaš morala koji bi te pravilno usmjeravao, već si obični ateistički taliban koji čim zineš govoriš iz mržnje, drogiraš se i svakako si - peder koji samo čeka kako će pokvariti dobru katoličku mladež. I jedini ti je cilj - uništiti crkvu..:))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika