Objavljeno u Nacionalu br. 832, 2011-10-25

Autor: Robert Bajruši

Novi list

Bankrot Ježićeve kuće

Vlasnik riječkih dnevnih novina za loše stanje optužuje uredništvo, a iz redakcije se čuju optužbe da je on novine doveo na rub propasti svojim lošim poslovnim potezima

Robert Ježić se miješao
u uređivačku politiku
i pokušavao je novine
približiti HDZ-uRobert Ježić se miješao u uređivačku politiku i pokušavao je novine približiti HDZ-u“Novi list može propasti svakoga dana. Trenutačno smo u slobodnom padu i glavni padobran se nije otvorio. Ako ne uspijemo otvoriti pomoćni, možda nećemo preživjeti”, dramatičnim glasom na iznervirane novinare je prošlog četvrtka apelirao Robert Ježić, riječki tajkun i vlasnik Novog lista. Ježićev dolazak u zagrebačko dopisništvo i u pojedinim trenucima žestoka svađa s okupljenim novinarima bili su zadnji čin u dubokoj krizi kroz koju prolazi jedan od najuglednijih dnevnih listova u Hrvatskoj. U najkraćim crtama: Novi list se nalazi pred bankrotom i u velikim je dugovima, za što vlasnik optužuje uredništvo, dok, s druge strane, iz redakcije stižu optužbe da je u tri godine, otkako je 2008. postao vlasnik, Ježić povlačio tako loše poteze da više nitko ne zna do kada će Novi list normalno izlaziti.


DODATNA OPTUŽBA PROTIV Ježića glasi (iako nije potkrijepljena materijalnim dokazima) da izvlači novac iz Novog lista i tako pokušava spasiti Dioki, koji je također u njegovu vlasništvu. Poslovna inventura Ježićeva vladanja, realno, ide u prilog njegovim kritičarima, jer Novi list je 2008. na računu imao 25 milijuna kuna, a sada je u minusu od dvadeset milijuna. Osim negativnog salda od 45 milijuna, svakoga mjeseca dug raste za još milijun kuna, a ogromne sumnje Ježić je izazvao kad je u ime Novog lista svojem Diokiju dodijelio kredit od 17 milijuna kuna. Dioki nikad nije počeo vraćati kredit, a zajednički vlasnik obiju tvrtki opravdavao se da je riječ o uspješnom poslu jer se uredno vraćaju kamate. Glavnica kredita je, čini se, sporedno poslovno pitanje. U svakom slučaju, Robert Ježić je bio u pravu kad je dijagnosticirao da Novom listu prijeti bankrot, međutim, pobunu zaposlenih izazvale su njegove ocjene da su za sve krivi urednici, novinari i bivša direktorica Nataša Mijačika. Uprava želi novinarima plaće srezati za 50 posto, a redakciju je već napustilo nekoliko desetaka honorarnih suradnika jer nisu plaćani godinu dana. Osim toga, novinari koji su u sustavu Registra poreznih obveznika i sami uplaćuju poreze primili su minimalnu plaću, uz najavu da će, vjerojatno, stići i ostatak. Čak ako se to i dogodi, pitanje je na koji način će se u budućnosti nabavljati novac potreban za opstanak dnevnika iz Rijeke. Velika većina redakcije Novog lista misli suprotno od svojega vlasnika i optužuje Ježića za upropaštavanje novina. Ovaj petrokemijski tajkun je pokazao da ne shvaća zakonitosti novinarske profesije i nekoliko njegovih odluka dovele su Novi list na rub propasti. Osim spornog kredita Diokiju, unatoč savjetima da to ne radi, pokrenuo je sportski dnevnik Sport- Plus koji je propao uz gubitak od 16 milijuna kuna. Izabrao je novi, ali nefunkcionalni operativni sustav koji je plaćen 10 milijuna kuna, a u Zagrebu je za 10.000 eura na mjesec iznajmio moderan redakcijski prostor, iako je dopisništvo imalo svoje prostorije, i zbog ovih dugova Novi list se nalazi pod ovrhom.

OSIM TOGA, Robert Ježić se miješao u uređivačku politiku i pokušavao novine približiti HDZ-u. Uostalom, pri kupnji Novog lista imao je izravnu pomoć Ive Sanadera, koji je namjeravao, barem djelomice, promijeniti protuhadezeovsku uređivačku politiku koja datira još iz početka 90-ih. Ako se može govoriti o političkom svjetonazoru medija, Novi list je lijevo orijentiran još iz razdoblja kad je glavni urednik bio Veljko Vičević. Uostalom, u Rijeci je neprekidno na vlasti SDP i Novi list je manje-više funkcionirao kao novinska podrška socijaldemokratima. Između 1992. kad je Miroslav Kutle uzeo Slobodnu Dalmaciju i 1998. kada je izišao Jutarnji list, Novi list je bio jedini hrvatski dnevnik kojim se nije dirigiralo iz ureda Franje Tuđmana. I kasnije su zadržani visoki novinarski standardi, a u financijskom pogledu poslovni rezultati su bili relativno pozitivni. Trenutačna naklada iznosi nešto više od 20.000 primjeraka, što je nedovoljno za pokrivanje troškova, a kamoli za sanaciju gubitaka.

RAZUMIJE SE DA JE prošlogodišnje hapšenje Roberta Ježića također nanijelo značajnu štetu Novom listu. Ježić je uhićen 9. prosinca 2010. u zagrebačkom restoranu Takenoko i protiv njega i bivšeg premijera Ive Sanadera otvorena je istraga zbog HEPova pogodovanja dvama društvima iz grupe DIOKI. Ivo Sanader je pobjegao u Austriju, gdje je kasnije uhićen, a Ježića je policija uhitila nakon što je postalo očito da se bivši premijer ne namjerava predati hrvatskim vlastima. USKOK je protiv obojice otvorio istragu zbog HEP-ove pozajmice DIOKI-ju, koja je na koncu vraćena, kao i zbog pružanja jeftinije električne energije.

JEŽIĆ JE IZ PRITOVORA pušten u travnju ove godine, a dok se nalazio u Remetincu, pokušao je prodati Novi list. S obzirom na katastrofalno stanje u kojem se list nalazi, ne iznenađuje što nije bilo kupaca. Sanader je, prema USKOK-ovim optužbama, pogodovanje HEP-a DIOKI-ju ishodio zloupotrebom položaja i ovlasti predsjednika Vlade, a sve na Ježićev poticaj. Kasnije je ta istraga proširena i zbog sumnje da je Sanader od Ježića primio mito, BMW-ovu blindiranu “sedmicu”, no Ježić je u svojoj obrani te optužbe odbacio, navodeći da je novac za kupnju BMW-a primio od Mladena Barišića. U međuvremenu je protiv Ježića i Sanadera otvorena i istraga zbog sumnje da su prodajom DIOKI-jeva skladišta nafte na Žitnjaku pokušali oštetiti JANAF, međutim, protiv Roberta Ježića dosad nije podignuta optužnica. Velika je vjerojatnost da će biti zaštićeni svjedok u procesu protiv Sanadera i na taj način se pokušati spasiti odlaska u zatvor. Nacionalov sugovornik, kojemu je već godinama poznato poslovanje Novog lista, uvjeren je da je Ježić spreman žrtvovati riječki dnevnik, ako bi na taj način mogao spasiti Dioki. Sanader je u zatvoru, a HDZ na putu u oporbu, i Ježićeva se medijska misija ugasila. Naposljetku, puno bolje nije ni u Diokiju, odakle je u petak, 21. listopada, stigla obavijest: “Nastavno na ranije objavljene informacije o interesu društva MFC Industrial Ltd. za dugoročnom suradnjom s Diokijem d.d. Zagreb, obavještavamo investitore da je Društvo zaprimilo obavijest MFC Industrial Ltd.-a s informacijom o njihovu povlačenju iz predmetnog projekta.” Drugim riječima, odustali su i potencijalni kanadski investitori i petrokemijski dio Ježićeva carstva ima neizvjesnu sudbinu.

U SLUČAJU NOVOG LISTA, ipak, riječ je o puno širem problemu. Premda nema značajnu nakladu, Novi list je jedan od najvažnijih tiskanih medija u Hrvatskoj i bilo bi jako loše kad bi se obistinilo Ježićevo upozorenje o mogućem bankrotu. Razumije se da država ne treba pomagati novinama, no onda se postavlja pitanje zbog čega se iz godine u godinu ogroman novac troši na umjetno preživljavanje nikome potrebnog Vjesnika.

Vezane vijesti

'Ježić laže'

'Ježić laže'

Flavio (Vlado) Sanader, brat bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a optuženog za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a, danas je opovrgnuo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika