Objavljeno u Nacionalu br. 832, 2011-10-25

Autor: Robert Bajruši, Sandra Bartolović

Izborna autocenzura

Djelatnici Ureda predsjednika uoči parlamentarnih izbora prihvatili zavjet šutnje

Predsjednikovi suradnici
suzdržavaju se od javnih istupaPredsjednikovi suradnici suzdržavaju se od javnih istupaNe bude li HDZ odugovlačio s raspuštanjem Sabora i prolongiranjem datuma izbora, nego zadnji radni dan aktualnog 6. saziva ipak bude petak 28. listopada, predsjednik države Ivo Josipović namjerava sazvati konzultacije sa svim parlamentarnim strankama već idućeg tjedna, odmah nakon službene objave raspuštanja parlamenta. Tema konzultacija bila bi datum izbora, a na Pantovčaku obašnjavaju kako je riječ o razgovorima tek formalne naravi jer su sve stranke suglasne oko Vladinog prijedloga datuma izbora 4. prosinca, a i predizborne aktivnosti tempirale su prema tom nadnevku.

Ipak, za slučaj da HDZ ipak odluči pomaknuti datum izbora, o čemu postoji sumnja u političkim krugovima s obzirom na to da su u javne istupe opet vratili isticanje kako se regularni izbori mogu održati sve do prve polovine ožujka, na Pantovčaku navodno postoji i alternativni plan, odnosno predsjednikova spremnost da izbore raspiše za prvi mogući datum koji mu Ustav omogućuje – 12. siječnja 2012. godine. Ipak, koji god se scenarij ostvari, predsjednik i njegovi suradnici odlučni su u namjeri da tijekom kampanje ničim ne ugroze svoj imidž neovisnosti. Upravo zbog toga, predsjednikovi savjetnici i djelatnici Ureda predsjednika privremeno su odlučili ograničiti svoje javne istupe, kako bi se spriječila mogućnost da se stvori dojam kako favoriziraju jednu od političkih opcija.

Dakako, to ne znači da u Uredu predsjenika nemaju svoje osobne politčke preferencije, ali ne žele da one na bilo koji način budu izražene u radu Ureda.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika