25.10.2011. / 09:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Slovenija se povukla, Azerbajdžan uskočio

Slovenija je već bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a od 1998. do 2000. godine, a sada je nastojala dobiti mjesto koje je protekle dvije godine zauzimao BiH

IlustracijaIlustracijaAzerbajdžan je u ponedjeljak osvojio dvogodišnji mandat nestalne članice u UN-ovu Vijeću sigurnosti, pošto se Slovenija povukla nakon šesnaest krugova glasovanja u Općoj skupštini.

Azerbajdžan je zauzeo mjesto namijenjeno jednoj istočnoeuropskoj zemlji i tako se pridružio Maroku, Gvatemali, Togu i Pakistanu koji su u Vijeće sigurnosti izabrani na glasovanju u petak.

Slovenija se povukla iz glasovanja u šesnaestom krugu u kojemu je dobila 77 glasova, a Azerbajdžan 116. "Ne odobravamo način vođenja kampanje i glasovanja", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"No rezultat govori sam za sebe, potpora ove skupštine je bjelodana i to je razlog zašto sam povukao našu kandidaturu", dodao je.

Azerbajdžan, bivša republika Sovjetskog Saveza, bogata naftom i nastanjena sa 9 milijuna ljudi, službeno je izabrana u sedamnaestom krugu, u kojemu više nije imala protukandidata.

"Da budem iskren, očekivali smo pozitivan ishod glasovanja", rekao je azerbajdžanski ministar vanjskih poslova Elmar Mamadiarov.

Drugih pet nestalnih članica čiji mandat istječe koncem 2012. jesu Kolumbija, Njemačka, Indija, Portugal i Južnoafrička Republika.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti s pravom veta su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a iz istočne Europe bili su kandidirani Slovenija, Azerbajdžan i Mađarska koja je ispala u prvom krugu glasovanja. Glasovanje je u petak završeno u devetom krugu pošto je Slovenija dobila 77 glasova, a Azerbajdžan 36 glasova više, no još uvijek manje od potrebne dvije trećine glasova, te nastavljeno u ponedjeljak.

Slovenija je već bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a od 1998. do 2000. godine, a sada je nastojala dobiti mjesto koje je protekle dvije godine zauzimao BiH.

U 193-članoj Općoj skupštini UN-a potrebno je dobiti potporu od najmanje 129 zemalja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika