25.10.2011. / 12:07

Autor: Anamarija Kronast

Zablude o čokoladi

Puno ih je, a premda je čokolada jedna od najpopularnijih slastica na svijetu svake se godine rađaju nove predrasude o tome zašto ju ne biste smjeli jesti. Mi tvrdimo suprotno!

Čokolada ima više dobrih nego loših svojstavaČokolada ima više dobrih nego loših svojstava1. Uzrokuje AKNE - nema nikakvih znanstvenih dokaza da se jedenjem čokolade povećava broj akni. Nije objavljeno niti jedno istraživanje koje to dokazuje.

2. Uzrokuje KARIJES - nedostatak higijene uzrokuje propadanje zuba i bilo koja hrana koja sadrži fermentirajuće ugljikohidrate. Također nema znanstvenog istraživanja koje bi to dokazalo.

3. DEBLJA - Kao i svaka hrana koja se konzumira u pretjeranim količinama tako ni čokolada nije iznimka, ali nekoliko kockica sprečava prejedanje u krizama i zadovoljava želju, bitna je umjerenost kako u čokoladi tako i u svemu.

4. Sadrži puno KOFEINA - u kockici čokolade nalazi se vrlo mala količina kofeina, puno manja nego u šalici kave, čaja ili kola napitcima.

5. Povećava razinu KOLESTEROLA - Kakao maslac, tj. masnoća iz zrna kakaa, unatoč visokozasićenim masnoćama ne podiže razinu kolesterola. Stearinska kiselina, jedna od glavnih masnih kiselina u kakao maslacu, drugačije se iskorištava u tijelu i može sniziti razine kolesterola u krvi.

6. Izaziva ovisnost - To nije znanstveno dokazano, iako neki ljudi imaju jače izražen apetit za čokoladu od drugih. Često konzumiranje čokolade može postati navika koja osigurava užitak i mnogo energije, ali samo jedenje čokolade ne može postati ovisnost.

Vezane vijesti

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Kompanija Mars, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čokolade objavljuje da je u samo tri godine postigao značajan napredak u ispunjavanju… Više

Komentari

registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 25.10.11. 15:23

HDZ uvjerljivo pobjeđuje !


registracija
28/5/07

MarinZG, 25.10.11. 16:35

Da, u primitivnim sredinama, i na žalost siromašnim krajevima, gdje s masom možeš manipulirati. Visokoobrazovani građani Hrvatske nikad više neće glasati za KraDeZe, pardon za HDZ.Nakon pljačke stoljeća, i to u 2 navrata...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika