25.10.2011. / 12:35

Autor: Hina

'Holding je manje dužan nego prije tri godine'

Politička i financijska situacija u Zagrebu toliko je složena da se ne mogu očekivati značajniji zaokreti u poslovanju Holdinga u kojemu je samo ZET-ova podružnica u prvih šest mjeseci napravila dug 170 milijuna kuna, izjavio je predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović tijekom današnjeg aktualnog sata zagrebačke Gradske skupštine, istaknuvši da su ukupna dugovanja Holdinga ipak manja nego prije tri godine.

Ivo ČovićIvo ČovićPolitička i financijska situacija u Zagrebu toliko je složena da se ne mogu očekivati značajniji zaokreti u poslovanju Holdinga u kojemu je samo ZET-ova podružnica u prvih šest mjeseci napravila dug 170 milijuna kuna, izjavio je predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović tijekom današnjeg aktualnog sata zagrebačke Gradske skupštine, istaknuvši da su ukupna dugovanja Holdinga ipak manja nego prije tri godine.

Odgovarajući na pitanja vijećnice Danire Bilić (HDZ), do kada će se Zagreb još moći nositi s rastućim dugovanjima, s obzirom da je gubitak Holdinga samo u 2010. iznosio 500 milijuna kuna, Čović je rekao kako se novim kratkoročnim zaduživanjama samo pokrivaju postojeća dugovanja.

Zaduženost Holdinga jest velika, ali je ipak manja nego prije tri godine, ustvrdio je.

Na upit zastupnika Gorana Kutlića (SDP) o novom zaduženju Holdinga za 340 milijuna kuna, Čović je odgovorio kako se njime ne povećava zaduženje nego samo zatvara kredit podignut lani, a koji dolazi na naplatu uoči Božića.

Kao najvećeg gubitaša izdvojio je podružnicu ZET-a za koju je rekao da je samo u prvih šest mjeseci napravila dugove od 170 milijuna kuna, dok su dugovi cijeloga Holdinga u tom razdoblju 90 milijuna kuna.

"Ovo je krupan problem koji je većim dijelom u sferi politike nego menadžmenta. Ostale podružnice nemaju toliku dobit da bi mogle kompenzirati ovoliki gubitak ZET-a, koji se do kraja godine očekuje i u iznosu od 350 milijuna kuna", rekao je Čović, predlažući tematsku sjednicu Skupštine na temu javnoga prijevoza.

Nezavisnog vijećnika Josipa Hrena zanimala je sudbina zagrebačkih sportskih objekata koji su, rekao je, po medijskim napisima pred kolapsom pa se Zagrepčanima "savjetuje da kupuju sobne bicikle za rekreaciju".

Čović je kategorički odbacio takva nagađanja, istaknuvši da se o svim gradskim sportskim objektima Holding brine "u skladu s raspoloživim sredstvima".

"Svi bismo bili sretniji da novca ima više, ali do nekih boljih vremena, brinemo se u skladu s mogućnostima", poručio je.

Odbacio je i nagađanja o rasprodaji gradskih nekretnina, istaknuvši da se trenutačno ispituje zainteresiranost tržišta za kupnju "Zagrepčanke". "Nije riječ ni o kakvoj rasprodaji, već o prodaji i to putem javnoga poziva", rekao je Čović, dodavši kako će se u odlučivanju o ponuđaču voditi računa o sadržajima koji će biti namijenjeni na toj lokaciji.

Predsjednik Skupštine Boris Šprem reagirao je na konferenciji za novinare, održanoj u stanci sjednice, na istup gradonačelnika Bandića u vezi s naplatom dječjih vrtića te je istaknuo da je zatražio upravni inspekcijski nadzor od Ministarstva uprave zbog neprovođenja skupštinske odluke. Podsjetio je da je po svojoj funkciji dužan skrbiti o provedbi skupštinskih odluka.

S obzirom da Ministarstvo nije odgovorilo u zakonskom roku od 30 dana, Šprem drži da je na djelu "efikasna koalicija HDZ-a i Bandića", jer bi se inače proveo upravni inspekcijski nadzor.

Šprem je, iznijevši ukratko kronologiju zbivanja, odbacio Bandićevu tvrdnju da su čuvali fotelje i da su odustali od skupštinske odluke o dječjim vrtićima iz travnja ove godine.

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika