25.10.2011. / 13:53

Autor: Deutsche Welle

Facebookova glad za osobnim podacima

Veliki internetski portali masovno sakupljaju osobne podatke korisnika nudeći im dodatne "usluge". Ali sve češće se događa da onda imaju ozbiljnih problema sa zemljom koja je na svojoj koži okusila diktaturu: Njemačkom.

Facebook je i ranije izazivao kontroverze svojim postavkama privatnostiFacebook je i ranije izazivao kontroverze svojim postavkama privatnostiUpravo zbog svoje mračne prošlosti, u Njemačkoj postoji čitav niz oštrih propisa kako bi se spriječilo da bilo tko sakuplja i zlorabi osobne podatke građana. Zato je njemačkim borcima za zaštitu podataka trn u oku "usluga" koju nudi portal Facebook: prepoznavanje lica na nekoj fotografiji, jer to onda znači da ovaj američki koncern sakuplja i čuva čitavu gomilu biometričkih podataka (proporcije lica, glave, očiju, nosa usana...) kako bi ih povezao s konkretnom osobom.

Najglasniji su bili dužnosnici za zaštitu podataka njemačkih pokrajina Schleswig Hollstein i Hamburg koji su u razgovoru s predstavnicima Facebooka zatražili da se to "prepoznavanje lica" aktivira samo kod onih korisnika koji žele predati Facebooku "svoje lice" na korištenje. Drugim riječima, Facebook bi onda na fotografijama prepoznavao samo one osobe koje i žele biti prepoznate.

Vrata širom otvorena za zlouporabu

Njemačkim zaštitnicima osobnih podataka smeta još jedna činjenica: svi ti biometrički podaci korisnika u čitavom svijetu pohranjuju se u računala smještenim u Sjedinjenim Američkim Državama koja nije poznata po tome da se osobito brine za podatke građana - poglavito ako nisu državljani SAD. Zato traže od Facebooka da se ti podaci pohranjuju tamo gdje bi bili dostupni ovdašnjim pravosudnim organima.

"Tu se radi o ogromnoj količini biometrijskih karakteristika koje se automatski obrađuju i tu postoji također golemi potencijal za zlouporabu", smatra hamburški opunomoćenik za zaštitu podataka Johannes Caspar. Jer koliko god da Facebook svojim "Social Communities" - virtualnim društvenim skupinama pruža mogućnost druženja na svjetskoj mreži, tako svi ti podaci veoma lako mogu dospjeti u ruke onima koji se to ništa ne treba ticati. Tu nije samo riječ o tajnim službama i privatnim "sigurnosnim" organizacijama, nego su i kamere u trgovini onda dovoljne da trgovci i proizvođači saznaju ime i prezime i čitav niz drugih osobnih detalja o baš svakom tko je, na primjer, kupio određen sapun.

Taj problem ne brine samo ove dvije pokrajine, nego su i predstavnici Povjerenstva njemačkog Bundestaga o problemu privatnosti na saslušanje pozvali direktora predstavništva Facebooka za Europu, Richarda Allana. Američki internetski portal je uvjeren kako su "načelno, sve ponude Facebooka u skladu s zakonom".

Kako korisnike zaštiti - od njih samih?

Povrh toga, svi korisnici kada se priključuju virtualnoj zajednici, potvrđuju kako se slažu s poslovnim pravilima - i to ne američke centrale, nego europske podružnice koja ima sjedište u Irskoj, dakle u Europskoj uniji i kako su u pitanju zaštite osobnosti podataka "među vodećima na tržištu."

Uopće, doista se može reći da su baš korisnici ujedno i najveći sigurnosni problem. Ne samo jer oni sami stavljaju u svjetsku mrežu i svoje podatke i svoje fotografije, nego i u ovoj proceduri "prepoznavanja" lica, opet korisnici "uče" Facebookovo računalo da postane još bolje i isprave eventualno krivi identitet osobe.

Markus Beckedahl iz udruge Digitalno društvo ukazuje kako se "opasnost krije u tome što algoritam uči iz navoda korisnika. Korisnici pomažu da se utvrde biometričke karakteristike za identifikaciju ljudi."

Sve je to izazvalo pažnju i njemačke ministrice za zaštitu potrošača Ilse Aigner. Ona se potpuno slaže da su povjerenici iz dvije njemačke pokrajine reagirale, ali smatra da bi bilo "apsurdno" da Facebook stvara osobita pravila samo za pojedine njemačke pokrajine. Utoliko se ministrica zalaže za rješenje koje ne bi samo obuhvaćalo čitavu Njemačku, nego i čitavu Europsku uniju.

Autor: Saša Bojić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika