25.10.2011. / 14:17

Autor: Hina

Satelit Rosat pao negdje oko Bengalskog zaljeva

Njemački satelit Rosat koji je u nedjelju rano ujutro pao na Zemlju, ušao je u Zemljinu atmosferu iznad Bengalskog zaljeva, priopćio je u utorak Njemački institut za zrakoplovstvo i svemirske letove (DLR), koji dodaje da nema informacija o tome jesu li ostaci satelita pali na Zemljinu površinu.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNjemački satelit Rosat koji je u nedjelju rano ujutro pao na Zemlju, ušao je u Zemljinu atmosferu iznad Bengalskog zaljeva, priopćio je u utorak Njemački institut za zrakoplovstvo i svemirske letove (DLR), koji dodaje da nema informacija o tome jesu li ostaci satelita pali na Zemljinu površinu.

Istraživački satelit Rosat za mjerenje X-zraka ušao je u atmosferu u 3.50 sati po srednjoeuropskom vremenu iznad Bengalskog zaljeva, ističe institut u priopćenju dodajući da se informacije temelje na podacima koje su mu prenijeli međunarodni partneri, napose Sjedinjene Države.

"Od nedjelje ujutro nemamo nikakve informacije o tome jesu li ostaci satelita pali na Zemljinu površinu", rekao je glasnogovornik DLR-a Andreas Schuetz.

Po zadnjim procjenama koje je DLR objavio 19. listopada, na Zemlju je moglo pasti tridesetak komada satelita ukupne težine 1,7 tona.

"Povratkom Rosata privodi se kraju jedna od najuspješnijih misija u njemačkom svemirskom istraživanju", ocijenio je u priopćenju direktor instituta Johann-Dietrich Woerner.

Satelit koji je lansiran u orbitu u lipnju 1990. sa zadaćom da pomoću integriranog teleskopa bilježi X-zrake u svemiru, prikupljao je podatke za više od 4.000 znanstvenika iz 24 zemlje, napominje DLR.

Vezane vijesti

Pjongjang se "nikad" neće odreći prava na lansiranje

Pjongjang se "nikad" neće odreći prava na lansiranje

Sjeverna Koreja se "nikad" neće odreći prava na lansiranje "civilnog satelita", izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA, dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika