26.10.2011. / 13:06

Autor: Deutsche Welle

Umnožavanje 'izdajnika' Kosova

Brojni političari u Srbiji sve više izražavaju „hrabre“ odnosno „izdajničke“ izjave o Kosovu, ovisno o kutu gledanja. Vladajuća koalicija je u svakom slučaju raštimani orkestar, smatraju analitičari

ArhivaArhivaSve je više političara u Srbiji, koji službeno ili neslužbeno sudjeluju u vladajućoj koaliciji, a koji u javnim nastupima zastupaju do jučer u Srbiji gotovo nezamisliva stajališta o Kosovu. Čelnik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je dugo praktično bio usamljen sa svojim stajalištima o neovisnom Kosovu, no proteklih dana su mu se u ovakvim razmišljanjima pridružili i predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Žarko Korać, kao i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji su govorili o zloupotrebi kosovskog problema dok je Srbija na putu prema europskim integracijama.

„Najekstremniji" u tom smislu je čelnik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković, kojeg beogradski mediji ovih dana prozivaju kao nekog tko se žestoko zalaže za provođenja plana Marttija Ahtisaarija i koji je istaknuo da „se narodu mora reći istina da je Kosovo neovisna država".

Različito o svemu

Direktor PR agencije Pragma Cvijetin Milivojević smatra da je to sve povezano s time što u Srbiji od veljače, otkako je Vladu napustio Mlađan Dinkić, traje predizborna kampanja. Ono što je paradoksalno i žalosno, kaže Milivojević, je što tu kampanju ne vodi oporba već vladajuća koalicija:

„To iskakanje iz onoga što je neka osnovna tema dogovora, dakle osnovni program Vlade, evidetno je u svim poljima: od gospodarskh pitanja, decentralizacije, eventualne promjene Ustava, pa do nekih ključnih tema kao što brzina integracija u europske institucije, potrebi ulaska ili neulaska u NATO, ili odnos prema statusu Kosova i Metohije. Dakle, kako se bliže izbori, i kako vladajuća koalicija skoro pa mazohistički ustraje na tome da izdrži cijeli mandat, potpuno je jasno da ta koalicija ne funkcionira na pravi način".

Kome se obraća SPO?

SPO ovom pričom nikako ne može dobiti neke nove glasače, ocjenjuje Milivojević. Te glasače, koji na takav način razmišljaju o Kosovu, može dobiti Jovanovićev LDP, koji od samog početka zatupa takva staljališta. "Biračko tijelo SPO-a, koje je monarhističko, ravnogorsko i tako dalje, ne očekuje od te stranke da tek tako kaže doviđenja Kosovo, idemo dalje", kaže Milivojević:

„SPO može profitirati na drugi način. Da eventualno s takvom pričom bude dio neke buduće predizborne koalicije, koju bi na neki način mogao prevoditi LDP. Na drugoj strani, stranke koje su u opoziciji, mislim tu na radikale, naprednjake, na DSS i Novu Srbiju, imaju izraženo to nacionalno stajalište i od njih se i očekuje da ovako reagiraju, jer nisu u vlasti i nisu ni odgovorni za trenutno stanje na Kosovu".

Milivojević smatra da je iz ugla prosječnog birača u Srbiji najprijhvatljivija ona poruka o Kosovu koju šalje Ivica Dačić. "To je poruka da Srbija ipak nešto mora dobiti kao kompenzaciju kad je riječ o Kosovu, i to je poruka za birače koji nisu fatalisti. Za birače koji ne razmišljaju da ćemo sutra svi propasti ako ne uđemo u Euopsku uniju, ili da nas sutra neće biti ako Kosova i Metohije ne bude u sastavu Srbije", kaže Milivojević.

Ipak ne može i Kosovo i EU

Različita stajališta oko Kosova unutar vladajuće koalicije posljedica je činjenica da se pokazalo da nije točno da su Kosovo i EU dva odvojena procesa, kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković: „Dakle, jasno je kad dođete u krizu, kad se radi o europskim integracijama s jedne strane, i kad se suočite s opasnošću i velikim egzistencijalnim rizikom za srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova, da se onda u političkom prostoru otvara mogućnost kritičkog razmatranja dosadašnje politike. Utoliko se i pojavljuju kritičari ovog dosadašnjeg kursa, koji počiva na prihvaćanju ustavnog okvira iz 2006. godine, koji Kosovo tretira kao dio Srbije".

Svjesni kosovske zbilje

Različita stajališta oko Kosova su možda i rezultat prihvaćanja činjenice da je Kosovo završena priča, i da sada političari pokušavaju da taj „kosovski vlak" napuste što prije. Dejan Vuk Stanković misli da su svi političari svjesni realnih dometa državne politike po pitanju Kosova: „Stvar je samo u tome što je veliki dio političara u Srbiji nespreman prihvatiti političku odgovornost za suočavanje javnosti s neugodnom kosovskom zbiljom. Isto tako, svi su oni svjesni da su suučesnici u tom promašenom političko- povjesnom poslu. Dakle, svi su u srpskoj političkoj eliti svjesni činjenice da se situacija na Kosovu, u nekoj predvidivoj budućnosti, neće radikalno okrenuti na srpsku stranu. Pravo je pitanje što nitko nema moralne hrabrosti i političke vizijue prepozanti povijensi trenutak, da spasi ono što se spasiti može, i da krene neopozivo mijenjati ovu zemlju na bolje".

Autor: Ivica Petrović, Beograd

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika