Objavljeno u Nacionalu br. 374, 2003-01-15

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Ne zna se je li dobio ono što je tražio

Ivić je Josipi Pavičić istakao i na kraju svojeg izlaganja podvukao kako je neki dan sat i pol lunjao gradom tražeći po dućanima prikladnu žensku spavaćicu

PERVANOVO
Četvrtak, OTV, 21.10
Vijenac
Interijer: koliba s ognjištem. Željko Pervan toplo odjeven, Mladen Horvat toplo, jedan crni gospodin također, a zašto su svi oni usred studija u Jadran filmu tako jako podobučeni, vidjet će se po Zuhri u krupnom planu. On, narodni heroj Zlatan Zuhrić Zuhra, odabrao je ulogu bolesnika koji leži u nekakvom gnjusnom sirotinjskom drvenom krevetu, pokriven do brade, na glavi mu do očiju nabijena ne perika Duška Lokina nego crna vunena kapa (30 posto vuna, 60 acrylic, 10 prhut i loj), a kad nam ga pokazuju izbliza, vidi mu se dah čim otvori usta..
To da u tv studiju, tradicionalno najtoplijem mjestu na svijetu, netko huče paru velika je misterija koju je danima odgonetavala odabrana momčad Nacionalovih novinara istraživača. Samo nekolicini najvještijih uspjelo je ušuljavanje na terene Jadran filma. Ogroman trud morao je uroditi plodom: ustanovljeno je, ne pitajte na koji način, da se «Pervanovo» snima u neljudskim uvjetima, izvan velikih studija, u nekakvoj nastambici tankih stijena, podignutoj usred ledine za potrebe snimanja reklama u ljetnim uvjetima. Radna temperatura je, kao i na Trgu hrvatskih velikana, minus deset stupnjeva, što je znakovito. Eto, sad znate i vjerujemo da vaša pisma podrške neustrašivim junacima «Pervanova» ne će izostati. Zatrpajte te čudake, OTV i Jadran film, koji o svojem vlastitom proizvodu nemaju baš najbolje mišljenje.

BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.11
Vijenac
Branka Šeparović jedina viče protiv uzgoja tuna u kavezima, pa je to učinila i ovom prilikom, sada na najbolji mogući način.. Slikala je bračke uvale iz ptičje perspektive, pa se lijepo vidjelo kako su okrugli kavezi mogli biti lijepi u zagađenom norveškom ili japanskom moru, ali u našim čistim bračkim valama oni su prave nakaze s kojima nema šale. Vozila se Branka u čamcu kojim su domaći pokušali prići svojim posjedima, pa ih se tjeralo i prijetilo im se oružjem. Snimila je gđa Šeparović očajne mještane Milne koji su govorili da će im kavezi uništiti turizam itd. itsl. Sve je to učinila bez i jedne nekontrolirane lirske pjesmice u novinarskom tekstu. Možda se napokon namjerila na nekog pravog urednika koji ima čak i flomaster ili joj je takav bio dan, saznat će se uskoro.

MERIDIJAN 16
Četvrtak, HRT 1, 22.30
Vijenac
Novinarka Željkica Lozo dohvatila se neplaćanja poreza i procjena o tome koliko se novca godišnje ne uplati u državnu kasu. Do sada su uvijek bili krivi neki nepoznati «naši građani» koje bi se oštro napadalo tupim frazama o neplatišama koji koče naš razvoj i rast. I ovaj put su oni dobili svoje, ali bez moraliziranja, nego više onako egzaktno: procjenjuje se da ove godine nije uplaćeno… no pustimo sad to, jer pred nama je senzacija. Nogometni klubovi Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka i Zagreb duguju milijardu kuna poreza i nikome ništa, država njih pušta na miru, a proganja male dužnike.
Bilo je to lijepo čuti, jer do sada se to nekim čudom nije baš previše isticalo.

HRT PRIKAZUJE
Četvrtak, HRT 1, 23.02
Kaktus
Brižni Matija Lovrec govori da će u petak na Drugom programu igrati film «Ditektiv zirou», a na ekranu nam lijepo piše da se film zove «Detektiv Zero». I danas već pomalo neopravdano zaboravljena Elizabeta Dabl Ju Gojan, vanjskopolitička novinarka HRT-a i majka dvoje djece, vjerojatno bi isto tako riječ detektiv pročitala kao «ditektiv». Stoga ovaj najnoviji gojanizam Matije Lovreca treba podržati, kako se ne bi pomislilo da itko ima nešto protiv gđe Gojan.

POLA URE KULTURE
Petak, HRT 1, 21.47
Četiri kaktusa
U prošlom broju Nacional objavljuje jedan sasvim banalan slučaj sukoba interesa. Kći izdavača radi anketu u kojoj već mjesecima pobjeđuje knjiga njenih roditelja. HRT-ova anketna «Ana Hanak» pseudonim je Ane Marije Pavičić koja je kći roditelja-voditelja «Naklade Pavičić» (Josipa i Elizabete). Da vidimo, jer ničeg drugog zanimljivog u emisiji nema, hoće li «anketu» i ovaj put potpisati «Ana Hanak»? Čemu upitnik, naravno da hoće, baš kao i u Večernjem listu i ove nedjelje. Zašto? Zato što svaka velika i značajna javna institucija, pa tako i Hrvatska televizija koju vodi moralist Mirko Galić Duvanović, ne će previše žuriti s priznanjem svoje nesavršenosti. Eto, tv urednici Mirjana Lovrić i Hrvoje Hrengek davno su, još posljednjeg petka u Staroj godini, sklopili i u «Meridijanu 16» objavili do neba klevetnički prilog o malom proizvodu (pušilici od ljekovitog bilja) koji zadire u pušačku sferu našeg duhanskog lobija i nikome ništa: moralisti Lovrić i Hrengek i dalje uređuju i vode svoje vijesti i meridijane, jedino je svetog Hrvoja zadesio mali peh. U Dnevniku u četvrtak taj je šetač po tuđim emisijama objavio svoju vijest koja se nije dopala nekakvom ultrakomičnom nadriuredniku u ostavci (Nikoli Kristiću), koji se namusio i smijenio Hrengeka, bar tako pišu današnje novine. HRT za sada nema namjeru objaviti tko je i što je «Ana Hanak», no to je tipična sporost velikih u sudaru s nestrpljenjem nas malenih.

MERIDIJAN 16
Petak, HRT 1, 22.30
Vijenac
Kad se visina snijega mjeri metrima, a temperatura deseticama (minus dvadeset), onda su to idealni meteo uvjeti za uzlet honoraraca ili nekih drugih manje slavnih tv djelatnika. Oni će jedini prtiti snijeg do zabitih sela i njihove nedirnute ljepote, tj. do ljudskih nastambi danima odsječenih od svijeta. Nema boljeg načina da se prikaže zima. Zato smo zahvalni novinarima Marku Balenu, Ireni Hrvatin i Anti Kolanoviću koji su se od petka do nedjelje, u raznoraznim vijestima i dnevnicima, jedini patili po neljudskoj hladnoći i snijegu. Da nije bilo Marka, Irene, Ante i njihovih ozeblina, nikad mi ne bismo vidjeli one snježne rovove između kuće i štale, duboke tu negdje oko metar i nikad nitko ne bi snimio onu ogromnu prikolicu koju je prevrnula velebitska bura.

GLAMOUR CAFE
Subota, HRT 1, 21.57
Vijenac
Josipi Pavičić ovaj put je promaklo osnovno: političari koje intervjuira moraju je doživljavati kao u svakom pogledu skromnu sirotu koju zanima privatni život besmrtnika ganutih njenom simpatičnom radoznalošću. U susretu s Ivićem Pašalićem preinteligentno se žalila na Milana Bandića da joj nije htio reći koju bi pjevačicu pozvao na večeru i naravno da je njen večerašnji gost odmah požurio biti pametan: nabrojio je ne jednu nego pet pjevačica koje bi on, takav kakav jest, odmah, istog istacatog časa, izveo na večeru. Bandić joj nije htio reći ni to je li ikad kupovao ženski veš, što je još jednom užgalo iskru natprirodne inteligencije u sugovorniku. Nastojeći zgaziti sve živo što je do sada gostovalo kod Pavičićke (Šeks, mizerni Čaćonja, Pančić, Bandić) Ivić je istakao i na kraju svojeg izlaganja podvukao kako je baš, eto, neki dan sat i pol lunjao gradom tražeći po dućanima prikladnu žensku spavaćicu. Iako je to istina, prosječno nasilnom tv gledatelju teško je prihvatiti da je sve proteklo bez i jednog incidenta.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
vijenac
Beogradski odvjetnik Srđa Popović upoznao nas je s čarima života u Hrvatskoj, godine 1972. Tu su bila silna otpuštanja, mnogo je ljudi izgubilo posao, reče g. Popović.
Da bismo ilustrirali njegove riječi, podsjećamo da je tih stvari bilo toliko da je, na jednoj sjednici u CK, liječnik Stipe Šuvar upozorio na potrebu «kulture političke borbe», tj. da se politička borba ima voditi političkim sredstvima. Isto to hrvatsko političarsko društvo koje je vodilo tu prekrasnu borbu (Jure Bilić, Josip Vrhovec, Dušan Dragosavac, Šuvar), paničnom je šutnjom reagiralo na lavinu kleveta koja se uoči 1990. godine počela valjati po beogradskim novinama.
Srđa Popović i novinari raspravljali su o Miloševiću i Haagu, a za jedno trideset godina bit će zanimljivo, polaznicima nekog opskurnog seminara, što su sve naši hrabri «borci protiv nacionalizma» bili u stanju otrpjeti dvadeset godina kasnije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika