27.10.2011. / 13:21

Autor: Hina

Kad se svijet zainteresira za Hrvatsku

Za početak suđenja akreditirala se 41 redakcija, a od stranih izvjestitelja tu će biti još novinari francuske agencije France press, američkog Associated Pressa, RTV Slovenije, austrijske državne televizije ORF i Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ)

Ivo SanaderIvo SanaderZa sutrašnji početak suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Hypo vlada nezapamćeno zanimanje medija, posebice stranih, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu, od kojega je akreditaciju zatražilo oko 200 novinara, fotoreportera i snimatelja, među kojima je i osam ekipa iz inozemstva, od BBC-a, Reutersa do kineske državne novinske agencije Xinhua.

Za početak suđenja akreditirala se 41 redakcija, a od stranih izvjestitelja tu će biti još novinari francuske agencije France press, američkog Associated Pressa, RTV Slovenije, austrijske državne televizije ORF i Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ). Iz susjedne Srbije i BiH nitko nije zatražio dozvolu za praćenje suđenja.

Za dolazak na suđenje zainteresirano je i pet građana te Građanski odbor za ljudska prava.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da je to do sada najveći broj stranih medijskih kuća koje dolaze na neko suđenje u zagrebački Županijski sud. Dodao je da je sve spremno za početak suđenja koje će voditi sudac Ivan Turudić.

Suđenje će početi sutra u 9,30 sati u velikoj dvorani koja može primiti 52 osobe.

Za sudionike, to jest Sanaderove odvjetnike i USKOK-ove tužitelje, te novinare i druge zainteresirane biti će otvoren poseban ulaz iz Amruševe ulice. Zbog kontrole pravosudne policije na sud je potrebno doći barem 45 minuta prije početka rasprave najavljene za 9,30 sati.

Prije ulaska u sudnicu obavit će se još jedan nadzor uz predočenje akreditacije ili ulaznice dobivene na ulazu u sud.

Fotografi će Sanadera i ostale sudionike u sudnici moći snimiti nekoliko minuta prije početka postupka, a u predvorju sudnice novinari će moći pratiti i snimati tijek suđenja putem internoga televizijskog prijenosa.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sjest će na optuženičku klupu zbog USKOK-ove optužbe da je ratni profiter jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

Riječ je o prvome kaznenom postupku protiv Sanadera koji je ušao u fazu suđenja na koje će bivši premijer biti doveden iz zatvora u Remetincu u kojem je od sredine srpnja.

Suđenje Sanaderu, dosad najviše rangiranu hrvatskom političaru optuženu za korupciju, trebalo bi početi čitanjem optužnice i očitovanjem o krivnji zbog koje bi se, ako se dokaže, mogao suočiti s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Od optužbe da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma Hypo banke Hrvatskoj Sanadera brani tročlani braniteljski tim u kojem su zagrebački odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić.

Sanader se dosad u svim antikorupcijskim istragama pokrenutim protiv njega branio da je nevin, pa tako i u slučaju navodna uzimanja provizije od Hypo banke. Optužbu da je ratni profiter "s gnušanjem" je odbacio pred optužnim vijećem koje je potvrdilo optužnicu.

Očekuje se da će isto učiniti i u petak u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu. Obranu može iznijeti na početku dokaznog postupka, no uobičajeno je i vrlo vjerojatno da će to učiniti tek na kraju.

Prvo suđenje bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a te, kako se otkrilo uoči suđenja, pričuvnom pukovniku Hrvatske vojske poklopit će se s kampanjom za parlamentarne izbore.

Dan uoči suđenja Jadranka Kosor, njegova nasljednica na čelu stranke koja zadnjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju, potvrdila je da je HDZ pod istragom USKOK-a zbog crnog fonda iz kojeg su se, kako već dulje vrijeme pišu mediji, među ostalim financirale HDZ-ove parlamentarne i predsjedničke predizborne kampanje.

Riječ je o proširenju istrage u slučaju Fimi medije, jednoj od korupcijskih afera u kojima je osumnjičen i Sanader protiv kojega je, osim za ratno profiterstvo, USKOK podignuo optužnicu i zbog navodna primanja 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj tvrtki prepustio upravljačka prava u Ini.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 27.10.11. 14:06

Hoce li se sudjenje moci prati live online?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika