27.10.2011. / 13:24

Autor: Hina

Pirotehničari prosvjeduju jer bi Mungos mogao završiti u stečaju

Pirotehničari članovi Novog sindikata najavili su danas prosvjede zbog toga što bi, zahvaljujući Vladinoj nemarnosti i neispunjavanju obveza, tvrtka Mungos Razminiranje mogla uskoro završiti u stečaju.

Pirotehničari prosvjeduju (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)Pirotehničari prosvjeduju (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)Pirotehničari članovi Novog sindikata najavili su danas prosvjede zbog toga što bi, zahvaljujući Vladinoj nemarnosti i neispunjavanju obveza, tvrtka Mungos Razminiranje mogla uskoro završiti u stečaju.

Na konferenciji za novinare održanoj pred sjedištem MUP-a sindikalni predstavnici pirotehničara optužili su Vladu da nije ispoštovala sporazum o preustroju Mungosa od prije tri godine jer do danas nije uplatila 15 milijuna kuna predviđenih za dokapitalizaciju tvrtke.

Sporazumom je bilo predviđeno da će Vlada tim novcem omogućiti smanjenje broja zaposlenih i kresanje troškova državne tvrtke za humanitarno razminiranje koja bi nakon preustroja trebala pozitivno poslovati.

Mungos je svoj dio posla obavio tako da danas tvrtka sa stotinjak zaposlenih, od kojih 60 pirotehničara, posluje bez gubitaka, no država im je umjesto 15 milijuna kuna uplatila samo osam milijuna, i to kao pozajmicu na koju je zaračunata kamata, istaknuo je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Tako bi sada Mungos Razminiranje, koji je osnovan nakon što je stari Mungos otišao u stečaj, trebao AUDIO-u, kao slijedniku bivšeg HFP-a, vratiti 10 milijuna kuna. Dug dolazi na naplatu 14. prosinca, a kako Mungos razminiranje nema tih novaca postoji realna opasnost da završi u stečaju unatoč pozitivnom poslovanju te da se proces humanog razminiranja, koji ionako kasni, dodatno uspori.

Sporazum s Vladom je ispao "velikom prevarom" a mi to nećemo dopustiti, ustvrdio je Iveković te najavio da će od danas "Mungosi" svakodnevno prosvjedovati dok se problem ne riješi, a njihovi će predstavnici obilaziti ministarstva dok ne dogovore sastanke s mjerodavnim ministrima.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević naglasio je da uplaćenih osam milijuna kuna ne može biti tretirano kao pozajmica, a duboko je nemoralno na to zaračunavati kamate i teretiti tvrtku koja je isključivo trudom svojih radnika, bez nabave nužne opreme, provela program restrukturiranja i počela poslovati bez gubitaka.

Vlada i AUDIO moraju riješiti međusobne odnose u vezi tih novaca bez da provode mobbing nad pirotehničarima koji rade opasan i za državu vrlo značajan posao, poručio je Matijašević.

Nakon konferencije predstavnici Mungosa otišli su u MUP na razgovor o ispunjenju obveza iz sporazuma o preustroju, najavivši da će o odgovoru na njihove zahtjeve ovisiti hoće li idućeg tjedna nastaviti s prosvjedima.

Vezane vijesti

Tri dana za uništavanje 1200 mina iz Darđanskih šuma

Tri dana za uništavanje 1200 mina iz Darđanskih šuma

Tijekom 55 dana, koliko je trajalo razminiranje dijela Darđanskih šuma kod Osijeka, pronađeno je 1200 mina, ukupne mase pet tona, čije uništavanje… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 27.10.11. 13:36

tri godine su čekali dogovorenu lovu, i sad se uzjebali? osobno ne mogu smislit HDZ, ali lešinare još manje.


registracija
17/6/05

torpedo, 27.10.11. 14:19

Pandorina kutija je otvorena sa radnicima Đakovštine.

Ukoliko su imali ugovor - za nepostivanje ili za ne ispunjavanje ugovora se ide na sud pa se naplata utjera...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika