28.10.2011. / 09:16

Autor: Deutsche Welle

Kako je u oceanu pronađen lijek protiv malarije

Znanstvenici često rone dubokim morskim svijetom tražeći tvari za proizvodnju djelotvornih lijekova. Jedna američka znanstvenica na taj je način pronašla molekulu, koju će upotrijebiti za lijek protiv malarije

Julia Kubanek mora uroniti duboko u more kako bi sakupila nove kemijske molekule, čiji sadržaj može biti ključan za proizvodnju djelotvornih lijekova. "Što više vrsta istražimo, šanse za pronalaženje novih, kemijski-djelotvornih sastojaka su veće", objašnjava biokemičarka iz SAD-a.

U oceanu sjeveroistočno od Australije, u blizini Fidži-otoka, naišla je na rijetku vrstu morske trava, koja proizvodi posebnu molekulu. Naime, riječ je o tvari, koja uspješno suzbija malariju.

Suradnja s otočanima

Otkriću su pridonijeli i otočani Fidžija: "Mlada znanstvenica je u projekt uključila znanstvenike i studente tamošnjeg "Sveučilišta južnog Pacifika", što joj je uvelike olakšalo istraživanje. Na temelju uspješne suradnje, sklopila je ugovore sa stanovnicima otoka i članovima vlade. "Ugovorom jamčimo da smo jednako zaslužni za postignute rezultate. Pruži li se jednog dana materijalna dobit, novac će biti ravnopravno podijeljen svima."

Zajedno s ribarima i znanstvenicima Fidžija sakupljene morske organizme, među kojima je i.morska trava jarko crvene boje nađena među koraljnim grebenima. Dodirnu li ribe ili otkinu dijelove ove biljke, nastat će obrambena reakcija prilikom koje biljka izlučuje antitijela, koja je štite od drugih morskih mikroorganizama.

Nakon ronjena slijede testovi u laboratoriju

Kubanek je najprije odvojila antitijelo latinskog naziva "callophycus serratus" od morskih trava i podvrgla ga testovima.Utvrdila je da je ta tvar djelotvorna protiv malarije. Slično djeluje kao lijek "Chloroquin", ali ima potpuno drukčiju strukturu. Zato uzročnici malarije nisu rezistentni na ovu tvar, kao što su rezistentni na "Chloroquin".

Iz molekule nastaje lijek

Zbog kompleksne strukture cijena proizvodnje novootkrivene molekule bila bi vrlo visoka tako da je Kubanek primorana stvoriti novu molekulu po uzoru na callophycus serratus. "Želimo stvoriti još jednostavniju i djelotvorniju molekulu sa što manje nuspojava", objašnjava znanstvenica. Kubanek i njezin tim čeka skup istraživački projekt. Naime, proizvodnja lijeka i njegova distribucija na tržištu neće biti jeftina.

Da su lijekovi sastavljeni od morskih organizama djelotvorni jamče i otkrića nekih drugih znanstvenika: tako su primjerice lijek protiv raka i lijek protiv bolova dobili zeleno svijetlo te ih liječnici već propisuju pacijentima. Ostali lijekovi iz oceana čekaju rezultate kliničke analize.

Autor: Jan Lublinksi/Doroteja Jaković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nadomak cjepivu protiv malarije

Nadomak cjepivu protiv malarije

Eksperimentalno cjepivo protiv malarije u afričke je djece prepolovilo opasnost od obolijevanja, vidi se iz rezultata velike kliničke studije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika