28.10.2011. / 09:23

 

Crtica o jarunskoj baraci

HDZ-ov barakiri

Nastala u kaotičnom vremenu raspada jedne i stvaranje nove države, s ratnim izazovima, stalno između pokreta i stranke, HDZ je bio i ostao populistička mješavina nacionalističke patetike i grabežljivih predatora, s povremenim iskoracima prema uozbiljavanju u normalnu građansku stranku. Piše Ines Šaškor za portal Radio Slobodna Evropa

Pixsell (arhiva)Pixsell (arhiva)Službeno je potvrđeno ono što se mjesecima nagađalo - Hrvatska demokratska zajednica, vladajuća stranka u Hrvatskoj, nalazi se pod istragom. Prijeti joj blokada imovine. Širi se i krug osumnjičenih među visokim stranačkim čelnicima.

Predsjednica HDZ-ea i Vlade Jadranka Kosor objavila je tu vijest u konfuznom obraćanju novinarima. Za svaki slučaj, zabranila je izravno televizijsko prenošenje press konferencije. Bio je to ogledni primjer panike - red zaklinjanja u privrženost pravnoj državi, red sumnjičenja te iste pravne države i medija da su se urotili protiv njezine stranke.

Puč u Baraci

Spomenula je, uz ponešto prigodne patetike, i da je stranka spremna vratiti se u baraku na zagrebačkom Jarunu gdje je osnovana i početi od nule, ali neće odustati od svojih ciljeva.

Ponajprije, to nije bila baraka nego restoran uz lokalni nižerazredni nogometni klub. Baraka na Savskoj cesti došla je poslije, ali tada je Jadranka Kosor još bila daleko od HDZ-a. Potom, i važnije, na Jarunu se zbio puč. Grupa slavonskih utemeljitelja stranke, predvođenih Vladimirom Šeksom i Branimirom Glavašem, na prevaru je odvela dio izaslanika u taj restoran i instalirala Franju Tuđmana za predsjednika. Pristaše Marka Veselice koji je do tada imao veću potporu među članstvom su izigrani. Isti Šeks i Glavaš 12 godina poslije instalirali su i Ivu Sanadera, petljanjem s izbornim listićima, uz pomoć zaštitara. A ovaj 9 godina poslije Jadranku Kosor, bez unutarstranačkih izbora.

Toliko o „baraci".

Samo njezino spominjanje u danima koji su, po riječima same predsjednice, najteži u povijesti stranke govori što je ta stranka cijelo ovo vrijeme bila.

Patetični predatori

Nastala u kaotičnom vremenu raspada jedne i stvaranje nove države, s ratnim izazovima, stalno između pokreta i stranke, HDZ je bio i ostao populistička mješavina nacionalističke patetike i grabežljivih predatora, s povremenim iskoracima prema uozbiljavanju u normalnu građansku stranku. Rat je iskorišten za grabež neviđenih razmjera, zemlja je poharana i ustoličena je vladajuća elita, nastala na profiterstvu.

Račun je stigao na naplatu i za Hrvatsku je dobro da je stigao.Naravno, pokretanje istrage protiv neke stranke zbog crnih fondova nije i presuda. Ne želimo prejudicirati taj pravosudni dio posla koji će sigurno potrajati, ali političke posljedice tiču se svih građana i o njima je legitimno raspravljati odmah.

Izvor pljačke


Najvažnije je pitanje što će biti sa zemljom, potom dolazi pitanje budućnosti stranke.

Sabor je na kraju mandata, završava ga kaotično, bez opozicije. HDZ ga je na samom kraju osramotio, ukinuvši imunitet zastupniku oporbe zbog izgovorene riječi i izglasavši štetni zakon o ništetnosti pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Srbije. Izbori će uslijediti za mjesec i pol dana i po svoj prilici doći će do promjene vlasti.

Pokretanje istrage protiv HDZ-a na tu činjenicu, najvjerojatnije, neće bitno utjecati. Da je ta stranka premrežena korupcijom i da je upravo ona izvor i ishodište organizirane pljačke države svi koji žele već odavno znaju.

Proširena korupcija

Objava vijesti o istrazi protiv cijele stranke dan uoči početka suđenja bivšem predsjedniku stranke i Vlade Ivi Sanaderu možda jest a možda i nije koincidencija. Ali svakako jest logični slijed događanja. Jasno je da bivši premijer nije mogao izvršiti, kako optužnica tvrdi, pljačku golemih razmjera, bez znanja i umiješanosti velikog kruga ljudi, pa i cijelog vrha stranke. Uostalom, a o tome smo na ovim stranicama već pisali, neki su se aktualni čelnici stranke - potpredsjednici, glavni tajnici - i sami inkriminirali, govoreći o manipuliranju velikom količinom gotovog novca, ili o falsificiranju prometne dokumentacije blindiranog BMW-a kao o potpuno normalnoj stvari. Bez proširenja istrage na stranku, djelovanje pravosuđa bila bi farsa. Aktualna predsjednica odbija vlastitu odgovornost. Ako je njezina predsjednička kampanja iz 2005. godine financirana iz crnih fondova, a o tome se, među ostalim, vodi upravo pokrenuta istraga, teško može biti izuzeta od odgovornosti. Kandidat za predsjednika republike osobno potpisuje financijske dokumente i za njih odgovara.

Nova vlast u Hrvatskoj koja će uskoro biti izabrana još će se jednom, kao i 2000-te godine suočiti s ekonomskom, političkom i socijalnom pustinjom koju iza sebe ostavlja HDZ.

Unutarstranački neizbori

Društvene reforme zamrznute su još od sredine Sanaderovog mandata. Ponešto je urađeno samo u dijelovima koji se tiču približavanja Europskoj uniji. Zbog toga je i pokrenuta antikorupcijska kampanja. Njezini dosadašnji rezultati jedini su kredit koji će novoj vlasti, ako bude iole suvisla, biti vjetar u leđa.

Sam HDZ je u teškoj krizi. Za njegovo ozdravljenje vjerojatno bi najbolje bilo hitno izvršiti prave demokratske unutarstranačke izbore, jer ovo vodstvo je Sanaderov relikt, uz neke kozmetičke inovacije. Ali, državni izbori su na pragu i to je trenutačno nemoguća misija. Jadranka Kosor osobno je vjerojatno najviše pogriješila što nije odmah izvršila unutarstranačke izbore, jer je, naslijedivši Sanadera nakon šokantnog odstupanja, relativno uspješno preuzela kormilo i prvih 7-8 mjeseci imala zadovoljavajući kredit kod građana. No, pitanje vodstva vladajuće stranke interna je stvar te stranke. Ono što građani trebaju znati je da i nakon svih šokova i dalje namjeravaju kandidirati osobe koje se umiješane u neke od najvećih financijskih afera, ali „dobro stoje na terenu", pa ih se ne dira. A i predsjednica sebe ne drži politički odgovornom.

Pod pritiskom

U procesu približavanja Europskoj uniji domaće je zakonodavstvo i pravosudna praksa postupno napredovala, prihvaćani su demokratski standardi koji su sada i djelovali. Sve je to rađeno pod pritiskom i nevoljko, sporo i kalkulantski, ali se ipak išlo naprijed. Europska unija proživljava ozbiljnu krizu i mnogi se građani opravdano pitaju što će biti s njom i kakva je korist od ulaska.

Ako ni zbog čega drugog, vrijedilo je zbog jačanja i osamostaljivanja pravosuđa.

Autor: Ines Šaškor

Preneseno s portala Radio Slobodna Evropa

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 28.10.11. 09:49

Korektna analiza sa korektnim zaključcima, vrlo profesionalno napisano.


registracija
21/2/11

skyway, 28.10.11. 10:41

Ja ne znam sto je ono broncano sto se u zadnje vrijeme uslikava uz Jacu. Ako je pak Tudjmanova bista trebalo bi joj staviti tockove, tako da kad cirkus putuje da je jednostavnije s guranjem nego prenosenjem...
Ipak, kasnim s ovim, jer sada ce to nesto, nazovi stranka HDZ, poslije pristigle cestitke odustati od kampanje. Mislim da ce moral uciniti svoje, pa odustajem od ideje za recene tockove.


registracija
11/1/10

fluid, 28.10.11. 12:09

HDZ je uništio moj život,strašno otežao život moje djece i unučadi natovarivši im teret duga koji nisu počinili.HDZ je svojom politikom od početka,uništio živote svojih građana(osim odabranih) na način pljačke i ubijanjem demokracije.Oni koji misle da su bilo šta ušićarili u toj harangi lopovluka,varaju se.Uzeli su od skupih kredita koje su potrošili.Dug će i njihova djeca vraćati i proklinjati stanje koje su im njihovi očevi i majke ostavili.Želim im svima oprostiti ali tek nakon suđenja i primjerenog kažnjavanja za ono što su učinili.Ono što je meni HDZ oduzeo,nitko mi nemože vratiti i to sam prihvatio kao činjenicu.Od takve stranke i takvih ljudi ne očekujem ništa dobroga za državu,za narod pa tako ni za sebe osobno.Nemoralnost,bahatost,kriminalni profili,neosjetljivost i sve što je najgore,upravo krasi sve vlade do sada,sve osobe koje su bilo koju poziciju da su u vlasti zauzimale kao i sva politika koju su svjesno vodili.Od Tuđmana i Franje Gregorića,sve je davno isplanirano i od 90.god.je sprovedeno.Narod je za njih bio stoka koju je trebalo obespraviti onim što je stvarala cijele generacije te ih pokoriti do sužničkog ropstva.I tako će Hrvatska preći iz socijalizma u kapitalizam.Tuđmanu je već presuđeno a Gregoriću želim dugu i tešku bolest i u budućnosti totalno izumiranje rodoslovnog stabla.Da im ni sjeme ne ostane.Takvi ubijaju narode iz jednostavnog razloga osobne gramzivosti.Hrvatska ima šansu ali je mora tražiti pravednim putevima.Ovo nije država bez nacionalnog obilježja.Ovdje žive Hrvati i povjesno je pravo da imamo svoju pravnu i pravednu državu.Dok su ovakvi skotovi na vlasti,Hrvatska zaista nema šanse.Bez njih,možemo dokazati da znamo i umijemo.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.10.11. 12:29

fluid,ne može bolje.Nitko nam ne može platiti izgubljenu budućnost,ne našu,nego naše djece i unučadi.Mislim da bi trebalo i kod nas potegnuti pitanje kaznene odgovornosti za ovo što su napravili.Zločin,veleizdaja i totalno upropaštena zemlja,a tako sjajni resursi.Gubitak vlasti pa i ukidanje HDZ-a,jednostavno nije dovoljno.O vraćanju pokradenih milijardi neću ni sanjati,to su pospremili banditi na sigurno.Pitaš se koliko je samo sposobnosti trebalo za dovesti nas u ovakvo stanje.Mafija im nije ni do koljena.
Da je samo malo energije bilo usmjereno u pravom smjeru.


registracija
30/12/10

putusvemir, 28.10.11. 14:29

Fluid, sve rečeno. Još malo i imati ću 40 g.staža. Nemam ušteđevine, imam minus i kredit koji jedva otplaćujem. Unucima ne mogu kupiti niti igračku. Mirovina će mi biti 2 tisuće kuna. Tražim da se gadovima hadezeovskim uzme posljednji novčić, kompletna imovina i privilegirana penzija. Sve je počelo od oca domovine, najvećeg lupeža u povijesti Hrvatske. Njegovim potomcima je dobro, imaju vile, kuće na moru i lovu po inozemnim bankama. Ne trebaju niti raditi. Ankica 20 tisuća mirovine. A narodu hračak u lice. I to mi je otac Domovine? Da nisu opljačkanim novcima dobili izbore ( i prije i sad) ne bi bili u vlasti i ne bi napravili iz Hr pustinju. Dinare HR su mijenjali u Bosni. A kaj je bilo poslije sa markama? Kaj to nije pljačka? Kad će se to istraživati. nakon 60 godina?


registracija
24/10/11

klissilk, 28.10.11. 18:24

gdje su novci od otkupa stanova. vjerujem da je i tu dosta toga zamraceno. u pitanju su ogromni iznosi.


registracija
7/7/11

gadovi, 28.10.11. 23:24

fluid
lolobrigita
put u svemir

Polako dečki
Oni glupi i ružni a mi ljepi i pametni i opet nas netko pokrao (ovaj put ne Beograd)
Dragi moji dečki od ovakvog HDZ-a gori su samo birači kojima je bio potreban totalni debakl HDZ-a da bi shvatili kvazidomoljubno -religijskotatoličku opsjenu.
Najžalosnija u tome svemu je (sveznajuća ) Crkva koja je za dobre (naše) novce davala pozlatu HDZ-u
Branitelje da i ne spominjem. Pristali su za respektabilno umirovljenje braniti HDZ. I HDZ njih.
To je simbioza. Rak i moruzgva nisu ništa naspram ovoj simbiozi.
I što vam sad ostaje?
Spoznaja da je HDZ potrošio 15. tak godina vašeg života. Oprostite ali pristali ste biti idioti. Ako ne baš vi a ono barem vaši prijatelji, susjedi, sugrađani i ljudi sa kojima živite.
PLAČI VOLJENA ZEMLJO


registracija
30/12/10

putusvemir, 28.10.11. 23:56

Gadovi, to je živa istina i na veliku žalost i sramotu ove države i opet će ti isti kupljeni od kradezea i ovaj put za njih glasati. Postoje dvije Hrvatske:ona koja stvara i koja je poštena ( u manjini ) i ona koja dobro i bahato živi na njihovoj grbači. To je iskonsko u mozgu većine Hrvata.


registracija
2/1/11

prohujalo, 29.10.11. 07:49

sta sve reci na ove komentare....osim da nije kasno
ima nas koji smo jos 90-tih upozoravali, ali smo vrlo dobro osijetili bic na svojim ledima.....gore nego za vrijeme komunista......ovi u ime izbjeglica oduzese svu imovinu......e kad je sad dosla voda do grla.....
netko spomenu kako je Krivoustom presudeno......vila je i dalje u porodicnom posijedu.....a sta se dogodilo porodici pizza makera......nista........mi samo pricamo na forumima......istina izgubili su vlast, ali popljackano je jos uvijek njihovo......sijedokoza jos uvijek zivi u otetom stanu(ozakonjeno preko njene stranke).....


registracija
7/7/11

gadovi, 29.10.11. 09:43

fluid
lolobrigita
put u svemir

I još nešto moji dečki. Hajde ispali smo idioti (kako tko) U redu i OK. Idemo dalje. Ali ono što me najviše boli to je činjenica da je ova zemlja poradi HDZ - ovog političkog egoizma totalno deindustrijalizirana.
Shvaćate li vi uopće riječ DEINDUSTRIJALIZACIJA?
Trebam li upotrijebiti riječ - umirovljenizacija
I shvaćate li do čega je ona dovela?

Shvaćate li da je u ovoj državi, doslovno svaka mirovina prije 65-te godine života, zapravo politička korupcija koja vodi zemlju u financijski bankrot a svakog mislećeg čovjeka gotovo zaprepasti činjenica da među nama žive spodobe koje imaju obraza tako nešto tražiti i uzimati. I što je još gore postoji nakazna politika koja ovo smatra moralno neupitnim te je istu stvar isprotežirala do apsurda.

Uostalom, tko ne shvaća neka se strpi još malo da nastupi i financijski bankrot. Tad će shvatiti
A tad smo na početku. Krećemo od industrijalizacije zemlje.


registracija
16/2/11

pro, 29.10.11. 17:42

Koliko su nas te osobe po tim optužbama opljačkale. Kad se iznosi za koje se sumnjiče (32.000.000 i 3.600.000 kuna) podjele s brojem stanovnika ispada da je HDZ po stanovniku pronevjerio manje od jednog eura , a profiter Sanader iskoristio je ratni vihor da na svakome od nas zaradi 80 lipa. Osobno ga ne štitim ali ima jedan u politici i još je aktivan u uredu predsjednika koji nas je smuljao 100 puta više nego sanader i hdz.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika