28.10.2011. / 10:58

Autor: Hina

Vukas hrvatski član Arbitražnog suda o granici sa Sloveniji

Hrvatska vlada imenovala je Budislava Vukasa za hrvatskog člana Arbitražnog suda koji bi trebao odlučiti o granici između Slovenije i Hrvatske, u skladu sa Sporazumom o arbitraži između vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Budislav VukasBudislav VukasHrvatska vlada imenovala je Budislava Vukasa za hrvatskog člana Arbitražnog suda koji bi trebao odlučiti o granici između Slovenije i Hrvatske, u skladu sa Sporazumom o arbitraži između vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

"Hrvatska vlada imenovala je Budislava Vukasa za hrvatskog člana Arbitražnog suda koji bi trebao odlučiti o granici između Slovenije i Hrvatske", saznaje Hina u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatska vlada na svojoj je sjednici u četvrtak isto tako dala suglasnost za sklapanje ugovora odvjetničkom uredu Matrix Chambers koji će biti uključen u stručni tim za pripremu sudjelovanja u arbitražnom postupku u skladu sa sporazumom o arbitraži između Hrvatske i Slovenije.

Vukas je jedan od najpriznatijih hrvatskih stručnjaka za pomorsko pravo. Između ostalog, bio je i potpredsjednik Međunarodnog suda za pomorsko pravo u Hamburgu.

Do umirovljenja prije nekoliko godina bio je profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a bio je i ad hoc predstavnik Hrvatske na Međunarodnom sudu u Den Haagu u predmetu tužbe RH za genocid protiv Srbije.

Vukas nije bio protiv arbitražnog sporazuma, te je nedavno ocijenio da je sporazum dobar za Hrvatsku jer se ne spominje fizički teritorijalni dodir Slovenije s otvorenim morem.

Hrvatska vlada također je donijela odluku da suzastupnica u ovom slučaju bude Andrea Metelko Zgombić.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su 4. studenoga 2009. u Stockholmu Sporazum o arbitraži. Sporazum je ratificiran dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, a u Sloveniji je održan i referendum na kojem je sporazum dobio 51,54-postotnu podršku.

Arbitražni sud ima pet članova, po jednog daju Hrvatska i Slovenija, a troje Europska komisija.

Slovenija je u rujnu za svog člana suda izabrala uglednog pravnog stručnjaka Jerneja Sekoleca.

Vezane vijesti

Sporazum o arbitraži 'besmislen i nerazumljiv'

Sporazum o arbitraži 'besmislen i nerazumljiv'

Ugledni hrvatski i međunarodni stručnjak za međunarodno javno pravo akademik Vladimir Ibler analizirajući Sporazuma o arbitraži između hrvatske i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika