28.10.2011. / 14:51

Autor: Hina

Podignuta optužnica protiv Čehoka i Ptičeka

Protiv bivšega varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka podignuta je optužnica zbog sklapanja štetnog ugovora s gradskom tvrtkom "Parkovi", čiji je bivši direktor Miljenko Ptiček optužen za poticanje Čehoka na to nedjelo.

Ivan ČehokIvan ČehokProtiv bivšega varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka podignuta je optužnica zbog sklapanja štetnog ugovora s gradskom tvrtkom "Parkovi", čiji je bivši direktor Miljenko Ptiček optužen za poticanje Čehoka na to nedjelo.

Budući je Čehok i saborski zastupnik, državno odvjetništvo zatražilo je od Hrvatskoga sabora odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, no Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) nije danas skupilo kvorum pa o tom zahtjevu nije niti odlučivalo, nakon čega se Čehok našao u sabornici i glasao za raspuštanje sabora.

Optužnicu protiv Čehoka i Ptičeka podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, koje Čehoka tereti da je oštetio grad za 4,46 milijuna kuna jer je u ožujku 2006. kao gradonačelnik i predsjednik Gradskog poglavarstva na poticaj Ptičeka s njim sklopio ugovor o zamjeni nekretnina za koji je znao da je štetan i kojim je gradu učinjena šteta velikih razmjera.

Tim ugovorom grad je "Parkovima" predao u vlasništvo nekretnine vrijedne 4,46 milijuna kuna, a gradska tvrtka zauzvrat se odrekla zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama varaždinskoga Općinskog suda dopuštajući i upis prava vlasništva na toj nekretnini u korist grada.

Ugovor su potpisali iako su, tvrdi tužiteljstvo, znali da su nekretnine koje su predmet zamjene unutar granica grada i unutar zone obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom, da je grad u posjedu nekretnina na osnovi sporazuma iz 1994. i da zato "Parkovi" na tim nekretninama niti ne mogu steći pravo vlasništva.

Čehok je prije toga 23. veljače 2006. dobio suglasnost članova Gradskog poglavarstva koji su, tvrde u tužiteljstvu, bili uvjereni da je taj posao u interesu grada iako im nije predočio da je još mjesec dana prije grad podnio Općinskom sudu u Varaždinu prijedlog za otpis te nekretnine i uknjižbe prava vlasništva na grad protiv trgovačkog društva.

U državnom odvjetništvu kažu kako je Čehok znao da "Parkovi" nikada nisu bili vlasnik navedene nekretnine, nego da je njezin vlasnik grad, te je prijedlogu podnesenom sudu bilo priloženo i očitovanje "Parkova" iz prosinca 2005., koje je potpisao Ptiček, a kojim se potvrđuje da ta nekretnina nije procijenjena te nije ušla u proces pretvorbe i nije upisana u temeljeni kapital gradske tvrtke, nego se u elaboratu navodi da su u postupku procjene "posebno izlučena poljoprivredna zemljišta i ostala zemljišta" budući da ona niti ne mogu biti predmet prometa, pa bi se grad i bez sklapanja ugovora i bez ispunjenja ikakvih drugih obveza upisao kao vlasnik nekretnine.

Inače, protiv Čehoka USKOK vodi antikorupcijsku istragu zbog sumnje da su različitim malverzacijama u kupnji i zamjeni zemljišta oštetili grad Varaždin za 29 milijuna kuna. Zbog toga je Čehoh ovoga ljeta gotovo 50 dana bio i istražnome zatvoru iz kojega je izašao uz jamčevinu od 2,6 milijuna kuna. Iz zatvora u Remetincu Čehok je sredinom srpnja dao ostavku na gradonačelničku dužnost.

Vezane vijesti

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

Američka antidopinška agencija (USADA) službeno je u srijedu podigla optužnicu protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika