Objavljeno u Nacionalu br. 833, 2011-10-31

Autor: Renato Baretić

Lopov i džentlmen

Jadranka Kosor neće opstruirati suđenje Sanaderu, to će činiti oni koji mogu više izgubiti. Ona može samo požnjeti javni prezir - ako ga javnost još uopće ima

Spasi li Ivu Sanadera od robije, kaže jedan friški vic, njegov će odvjetnik promijeniti ime u - Čudo Prodanović... Taj se vic, međutim, počeo širiti nekoliko tjedana prije no što je DORH objavio pokretanje istrage protiv HDZ-a kao pravne osobe (čuj njih, da "pravne", i to zvuči kao da je izvučeno iz nekog vica!), a danas su stvari ponešto drugačije i sve nekako sluti da bi Čudo moglo izgubiti to veliko početno slovo, pa postati jedno sasvim normalno, malo hrvatsko čudo. Oni pak koji očekuju spektakularno kažnjavanje svih i svuda, morat će se odreći i tog malog "č" i zadovoljiti se, već prema običaju i staroj navadi hrvatskoga na roda, samo s - udom.


Morat će ovo zadnje, bojim se, i većina svih nas, jer neće u tom procesu (odnosno - procesima, jer barem su četiri najavljena) biti ničega spektakularnog i katarzičnog, pogotovo ako iz sfere spektakla, a naročito katarze, izuzmemo odvjetničke vratolomije i nebuloze tipa "tlak od 140 kroz 90 nepodnošljivo je visok za čovjeka od šezdesetak godina i stotinjak kila, optuženog za gomilu lopovskih nedjela, pa mu se ne može suditi dok ne prođe sve moguće kardiološke pretrage i dok mu se tlak ne spusti barem na 85 kroz 50, u skladu s preporukama Europske unije, kamo oduvijek pripadamo, ma što tužitelj tvrdio"... Neće tu biti ničega prosvjetljujućeg niti pročišćujućeg, dapače, i mrak i šporkica ostat će jednako duboki i gusti kao što su i sad, uoči odgođenog prvog suđenja. Kad se sve završi, bez obzira kako, ništa nikome neće biti puno jasnije. Sigurno je samo jedno - nitko neće na splitskoj rivi, niti igdje drugdje, organizirati masovni prosvjedni skup pod naslovom "Svi smo mi Ivo Sanader", premda za takvu poruku mi Hrvati svi skupa imamo, nemojmo se zezat, mnogo više razloga nego za onu "Svi smo mi Mirko Norac", pod koju je onomad onako glasno stao i sam prevarant Sanader, s desetak kila više nego danas i valjda normalnim, sasvim primjerenim krvnim tlakom.

Nitko sada neće stati iza bivšeg premijera, ali ono što je puno intrigantnije jest činjenica da on, kako sada izgleda, ne kani nikakvu krivicu svaljivati ni na koga drugoga, barem ne pojedinačno i konkretno. Čovjek je jednostavno (i to bih mu, da se zovem Turudić uzeo kao sitnu olakotnu okolnost!) bio i ostao - lopov i džentlmen. Čini se da su ga prošlog petka zbilja izvozali, pa ga odvezli pred suca umjesto liječniku, što je, ako je točno, svinjarija bez presedana. Ali ne vjerujem baš da je točno, jer danima se već najavljuje to prvo ročište, a Čudo i ostali iz braniteljskog tima zacijelo barem prate medije i dojavljuju sve bitno svojem klijentu, najkrupnijem u karijeri, ako im već šlampavi sudski dostavljači ne donose pozive na vrijeme. Uostalom, i oni su ga čekali na sudu, a ne na kardiologiji.
Dakle, kad se optuženikov srčani tlak spusti na propisanu normalu, recimo, cirka, trideset kroz dvadeset, - kakvo će biti suđenje Ivi Sanaderu? Hoće li biti čisto i bez repova ili ćemo opet onako, prema onoj staroj navadi, ni vrit ni mimo? Ne vjerujem da itko želi čisto i suho legalno suđenje Sanaderu više nego Jadranka Kosor, ali ako suđenje bude takvo (odnosno, ako takva budu sva četiri, u slučaju da ne osvane i neka nova optužnica) sasvim u skladu sa svime potpisanim u zaključcima pristupnih pregovora s EU - nadrapala je i ona. No ne vjerujem da će s njene strane doći ikakva inicijativa za opstrukciju bilo kojeg sudskog procesa, ipak je ona kroz godine druženja s "dragim Ivom" stekla stanovite manire. Stvar će opstruirati niže pozicionirani igrači, oni koji mogu izgubiti mnogo više nego, danas još samo tehnička, premijerka.

Ona može zaraditi jedino javni prezir (ako ga javnost još imalo uopće ima na lageru), ali neće završiti iza rešetaka. Igrači iz pozadine pak mogli bi izgubiti mnogošto, uključujući i slobodu. I zato od njih, uz manju ili veću suradnju s odvjetničkim timom i "svjedocima pokajnicima", valja očekivati raznorazne nagazne mine. Bit će tu i zdravstvenih tegoba i poslovnih obveza i povlačenja (barem u dijelovima) iskaza datih u istrazi i inih raspoloživih manifetluka (ne treba nipošto zanemariti ni "teško djetinjstvo" ni "stavljanje na raspolaganje Republici Hrvatskoj u najtežim vremenima", ma koliko to sad još apsurdno zvučalo!) kojima se optuženici i njihovi timovi služe u bezizlaznim sudskim situacijama.

Ivo Sanader, možemo biti prilično sigurni u to, u procesu neće umočiti nikoga konkretnog, imenom i prezimenom. Svođenje vlastite krivice na minimum obavljat će poopćavanjem i tvrdnjama da su svi oko njega znali sve što je znao i on. U ovom procesu za uzimanje prvog mita od Hypo banke, odnosno za ratno profiterstvo, možda i neće raspolagati tim adutom baš u punoj mjeri, ali u onima što ga tek očekuju, itekako ozbiljnijima za cijelu zemlju i njega osobno, najčešće korištene riječi u iznošenju obrane, kladim se, bit će "svi u Vladi i stranci znali su"... A u pravomoćnim presudama, kladim se, kad jednog dana i one dođu na red, najčešće će riječi biti "Ivo Sanader" i - "nedostatak dokaza". Odvjetnik Prodanović tad će odmah moći, ponosno i veselo, podnijeti zahtjev za promjenu imena. Ako već ne bude odveć zauzet pripremanjem obrane HDZ-a kao "pravne osobe"...

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika