Objavljeno u Nacionalu br. 833, 2011-10-31

Autor: Nenad Popović

Izgubljena generacija državnih neprijatelja

Budiša javlja naciji strašnu vijest da je Jadranka Kosor bila u Partiji u istom trenutku kad Mladen Bajić navečer kuca na vrata na Markovom trgu da joj kaže da je gotovo

Dražen Budiša, žrtva komunizma koja nije našla mjesto u političkom životu RH Dražen Budiša, žrtva komunizma koja nije našla mjesto u političkom životu RH Nacionalni san iz '71 uništili su lažni rodoljubi, Tuđmanovi korisni idioti i konobari-generali Usred općeg meteža metastaza HDZ-a na otvorenoj sceni, neviđenom krahu jedne političke epohe, mediji su zabilježili jednu skurilnost na kojoj se treba zaustaviti. Ničim izazvan, javio se Dražen Budiša i napao Jadranku Kosor. Da je ona, prosim lepo, pristupila Savezu komunista baš kad je njemu bilo suđeno kao državnom neprijatelju. Pred pola stoljeća.


Doista je nepodnošljivo i smiješno u kojoj mjeri Dražen Budiša istraje na naplaćivanju nekakvog imaginarnog nacionalnog duga prema njemu: bio je zatvoru.
A to je u biti i sve što se o njemu politički može reći. Ostatak priče sve je lična tragedija. Kao krhak mladić na pravdi boga na robiji, kasnije prokazan i demoniziran, poslan od cinika Stipe Šuvara još i u mrak podruma Nacionalne biblioteke, «da čuva trezor». Zatim: slika ambicije pretendenta na prijestolje, Budiša kao uvrijeđeni muškarac koji pati od hrvatske bolesti da mora biti predsjednik Hrvatske. Pri tome upropaštava HSLS (ali i to je povijest), iz kojeg se kupe mega-talenti poput Bože Kovačevića, Slavka Goldsteina i Vlade Gotovca - a taj postaje historijska figura.

Njega su specijalni policajci tukli i psovali mu mater do zadnjeg dana. (Zadnji se zvao Tomislav Brzović-Baby.) Unjkava rečenica «A što je sa mnom i mojim zatvorom?», još k tome s tipičnom hadezeovskom denuncijacijom da je netko bio u partiji, nije važna zbog Dražena Budiše. Tom rečenicom se oprostila '71, kao novinska fusnota. A ona to nije zaslužila. I kao nedvojbeno veliki datum političke povijesti Hrvatske, i kao zbir tragičnih sudbina. Miko Tripalo, Savka Dabčević Kučar, Srećko Bijelić od šoka se nikad nisu oporavili, studenti su platili krvavo i traumatizirani se većinom povukli u tišinu svojih biografija (Goran Dodig). Neki su doživotno ostali gonjeni svojim demonima - poput I. Z. Čička između uzleta (demonstracije za Radio 101 preokrenule su Hrvatsku, suradnja s Puhovskim bio je zvjezdani čas HHO-a) i padova u sumračno desničarenje i beznačajnost. Pali su od vlastite ruke.

Dok je u Beogradu Latinka Perović danas neprikosnovena grande dame i vrhunski autoritet koji okuplja politički misleću Srbiju, u Zagrebu je zahvaljujući Tuđmanima i Đodanima jedan Ivan Supek završio na margini s nekoliko testamentarnih intervuja, a ono što je mislio i pisao šezdesetih, danas njegovi unuci, plenumaši s Filozofskog fakulteta, uzbuđeni pronose Trgom Republike. Stvarne protagoniste '71. kao i sveukupni «nacionalni san» od pred pola stoljeća upropastili su i bezočno komercijalizirali sporedni likovi iz zone sumraka jednog velikog pokreta, tada vozeći se na pulferu i idući svima na živce. Pokreta koji nije bio samo hrvatski, već i dijelom jugoslavenski reformistički, a u europskom kontekstu Praškog proljeća i poljskih pokušaja. Jedini veliki trenutak u zadnjih dvadeset godina: Stipe Mesić, do tada neprofilirani sedamdesetprvaš i nacionalist, u neviđenom činu emancipacije postaje predsjednik države i predaje predsjedničke ovlasti parlamentu i vladi. Ustavnim činom zauvijek s Hrvatske skida prijetnju predsjedničke diktature i konačno je odvodi u društvo demokratskih zemalja. Šteta, uostalom, da se politički rekvijem '71. mora pisati u ovim smutnim vremenima kad svi mislimo na nešto drugo i kada već druga generacija lažnih rodoljuba, obrijani i s elegantnim manšetama poput Polančeca, sjedi u zatvorima, kada Tuđmanovi korisni idioti, konobari-generali, sjede napušteni u Haagu, a siromašni Purda može biti sretan kad mu se smiluje neki sudac u Bosni i Hercegovini.

Dražen Budiša, ah, Dražen Budiša. Odavno živa anakronija. On javlja naciji strašnu vijest o Jadranki Kosor praktički u istom trenutku kad Mladen Bajić navečer kuca na vrata na Markovom trgu da joj kaže da je gotovo. No da ne bi bilo zabune: Dražen Budiša je pošten čovjek. Sve je učinio o svome vlastitom trošku. Kao što ni njegov negdašnji kontrahent, Žarko Puhovski, na državni račun nije popio ni crnu kavu. Barem imamo nekoga pozdraviti na cesti.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 31.10.11. 02:01

Budiša=smrad i sve drugo je suvišno.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 31.10.11. 21:00

Javlja se Ludisa koji je sve upropastio,i svoju stranku i tadasnju koaliciju protiv HDZ-a ,sve .Kud srece da se vise nikad nisi pojavio.


registracija
12/12/10

Klarens, 04.11.11. 19:28

Tuzhno , ali istinito
..............................
Chopavi svrbac zbori istinu
.............................
Malo prilagodjenu vlastitoj
....................................
SAVJESTI
.........................................
Jer i on je bio "igrach"
.........................................
Lutka na zhici KPJ
.........................................
Jer od 1963 naovamo
........................................
KPJ je marljivo komponirala
...........................................
A njeni chlanovi uz pomoch
...........................................
POHLEPNIH NEANDRTALACA
...........................................
Pripremala ovu prozhivljenu
............................................
TRAGEDIJU
.........................................................
I sad eto ih nazad
............................................
POVRATAK OTPISANIH !!!
............................................
Tko se toga sjecha josh
.............................................
Tek sad taj naslov neshto stvarno znachi
............................................
A gdje smo to mi sitnozubci
..................................................
NIGDJE
............................................
Sve je joish gore nego prije
..........................................
Sve je po planu
...........................................
A u bolju proshlost
......................................
Nije bitno tko nas vodi
..........................................
NE NADAJTE SE SRECHI !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika