Objavljeno u Nacionalu br. 376, 2003-01-29

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE - Mate Granić

Skandalozan je policijski upad u Gradsko poglavarstvo Makarske

Policija je obavila obavijesni razgovor s makarskim gradonačelnikom i suradnicima zbog njihovih rasprava na Gradskom vijeću: tako nešto nije se događalo ni za vrijeme rata

Sunčani HvarSunčani HvarMeđunarodne natječaje treba poštovati radi vlastitog kredibiliteta, ali u natječaju za kupnju “Sunčanog Hvara” pobijedila je slovenska tvrtka u mješovitom vlasništvu, a jedan od vlasnika je i nova Ljubljanska banka. Dakle, nije ispunjeno obećanje ministrice turizma Pave Župan-Rusković da će “Sunčani Hvar” kupiti veliki svjetski lanac. U isto vrijeme Vukasović, pravni zastupnik brojnih hrvatskih štediša Ljubljanske banke, najavljuje radikalne akcije protiv slovenske imovine u Hrvatskoj, uključujući i simbolično vezivanje lancima nekih slovenskih vikendica u Hrvatskoj. Ako Hrvatska želi biti pravna i europski integrirana država, beskompromisno treba štititi privatno vlasništvo i poštovati ga kao svetinju jer je to uz parlamentarnu demokraciju i tržišno gospodarstvo najvažniji temelj liberalne zapadne demokracije. Zato, iako osobno podržavam napore gospodina Vukasovića u borbi za prava hrvatskih štediša, nikakvi agresivni koraci prema vlasnicima slovenskih vikendica ne smiju se poduzimati. Zabranjeno je činiti išta što ograničava ili ugrožava privatno vlasništvo, ali ako Slovenija odbije bilateralne razgovore o zagrebačkoj filijali Ljubljanske banke, hrvatska država može poduzeti aktivne korake u zaštiti svojih prava i interesa prema Sloveniji. Kako je Ljubljanska banka barem u jednom dijelu vlasnik Therma Čatež, potpuno je neshvatljivo da je hrvatska Vlada mogla odlučiti da Therme Čatež kupe “Sunčani Hvar”. Otpori HSS-a toj prodaji potpuno su opravdane i ako HSS popusti u ovom slučaju, izgubit će na svom kredibilitetu ozbiljne tradicionalne stranke narodnjačke orijentacije. Osobno smatram da će pasivna politika hrvatske Vlade prema Sloveniji, koja je često i nekompetentna, skupo koštati hrvatsku državu.

Politički skandal u Makarskoj

Prvi put od stvaranja moderne hrvatske države 1991. policija je upala u gradsko poglavarstvo i obavila obavijesne razgovore s gradonačelnikom i suradnicima radi rasprava i odluka na gradskom vijeću. Taj sramotni događaj zbio se u Makarskoj. Gradonačelnik je ugledni makarski poduzetnik Ante Novak (DC), a u Makarskoj je na vlasti koalicija DC-a i HDZ-a, dviju oporbenih stranaka na nacionalnoj razini. Takvo što nije se događalo ni za vrijeme rata, a kamoli u miru. Nitko ne dovodi u pitanje ocjene ministra za zaštitu okoliša i prostornog uređenja Bože Kovačevića koji ima pravo na svoje mišljenje o prostornom planu Biloševca, koji je možda u suprotnosti s odlukom Gradskog vijeća. To je dio demokracije i rješava se u demokratskoj proceduri nadzorom rada općine i Ministarstva pravosuđa, ali nitko ne daje pravo policiji da ruši kredibilitet demokratskih institucija i demokratski izabranih vijećnika. Bilo bi bolje da je policija u Makarskoj otkrila izvršitelje i podstrekače terorističkih napada na dogradonačelnika Makarske Sinišu Srzića, a ne da uvodi nove nedemokratske standarde u funkcioniranju izvršne vlasti. DC i HDZ će sasvim sigurno otvoriti raspravu u Hrvatskom saboru o tom slučaju.

Izborni zakon

Dogovor o novom izbornom zakonu unutar vladajuće koalicije nije ni na pomolu. Zato se čini da će se unutar vladajuće koalicije postići konsenzus da ostane stari Izborni zakon uz nešto drukčije definirane izborne jedinice te eventualno poluotvorene liste. Izbor manjinskih zastupnika određen je Ustavnim zakonom o zaštiti manjina, a problem dijaspore Vlada planira riješiti sporazumom o dvojnom državljanstvu s BiH. Bit će vrlo zanimljivo kojom će brzinom vladajuća koalicija riješiti ta preostala pitanja jer o tome će ovisiti ne samo stabilnost vladajuće koalicije nego i stabilnost lijevog centra na predstojećim izborima.

Hrvatska – neutralna država?

Zagorska demokratska stranka prošli je tjedan u dvorcu Bežanec (23. siječnja 2003.) organizirala okrugli stol o mogućoj neutralnosti Hrvatske. Moderatori su bili akademik Davorin Rudolf i doc. dr. Vjekoslav Cvrtila. Opravdana je zabrinutost političke javnosti Hrvatske i većine političkih stranaka za sudbinu Hrvatske ako Hrvatska 2004. ne dobije kandidaturu za EU (ili najkasnije 2005.), te da 2007. bude pozvana u EU zajedno s Bugarskoj i Rumunjskom. U tom slučaju zaista postoji opasnost da Hrvatska za duže razdoblje dijeli balkansku sudbinu i bez bilo kakvih balkanskih ili jugoistočnih asocijacija ili federacija. To znači da u EU ne bi prevladavala teza o individualnom pristupu nego bi dominantna opcija bila razvoj, stabilnost i demokracija za sve zemlje zapadnog Balkana (nomenklatura EU) pa tek onda ulazak u EU (Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije). Ali gotovo je neumjesno i neodgovorno uspoređivati neutralnost koju je Austrija dobila 1955. i o čijoj su neutralnosti odlučile velike sile i Hrvatsku danas. Zanimljivo je da su se za NATO i EU kao glavne strateške ciljeve hrvatske vanjske politike opredijelili DC i HDZ, dok se HIP (Nenad Ivanković) opredijelio za neutralnost Hrvatske, posebno s obzirom na NATO, a izrazio je i velike rezerve prema EU. Ivanković na okruglom stolu nije bio jedini s takvim načinom razmišljanja i napomenuo je da nije riječ o izolacionizmu. Smatram da je to defenzivna taktika koja nas može uvući u duboki izolacionizam. Bez otvorenosti prema svijetu nema ni razvoja ni konkurencije, a bez NATO-a dugoročne stabilnosti i sigurnosti. To je posebno važno za Hrvatsku koja posljedice srpske agresije i rata u BiH još uvijek snažno osjeća. Samo aktivnom i kompetentnom politikom prema EU i NATO-u, a posebno prema susjedima, možemo ići naprijed i izbjeći balkansku sudbinu jer zaista Srbija i Crna Gora te BiH, Albanija i Makedonija još nisu stabilne države, unatoč naporima međunarodne zajednice i političkih snaga u tim državama. Hrvatska ima kudikamo veće znanstvene, tehnološke i materijalne potencijale od tih država.

Ivo Banac novi predsjednik LS-a

Ivo Banac izabran je za novog predsjednika Liberalne stranke. Za mnoge je taj izbor iznenađenje, iako u posljednje vrijeme toj stranci nisu cvjetale ruže. Većina političke javnosti ipak je očekivala ponovni izbor Zlatka Kramarića. Nedostatak rada na terenu i nedovoljno definirani odnosi unutar vladajuće koalicije svakako su naškodili Kramariću. Ali sada je mnogo toga jasnije na političkoj sceni Hrvatske lijevo od centra, a posebno oko lijevo liberalne opcije. Više nema nikakvih dilema da lijevi socijaldemokratski centar i lijevi liberalne centar čine SDP, HNS, Libra i LS, ali i IDS te još neke regionalne stranke. Bez obzira kako i po kojem će se izbornom zakonu izaći na izbore, ta grupacija (ili te dvije grupacije) izaći će zajedno na izbore. U tijeku je profilacija i desnog političkog centra, posebno nakon izjava Ivića Pašalića da je Hrvatski blok predložio koaliciju s HIP-om, HKDU-om i HSP-om (koji je prihvatio razgovore, ali još ima određenih rezervi) te nekih drugih neparlamentarnih stranaka koje su prisutne u pojedinim regijama (HČSP u Dalmaciji). HSS-u ne preostaje mnogo vremena da definira svoju poziciju. Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić vrlo je iskusan političar pa se ne treba čuditi posljednjim istupima HSS-a u Saboru ili u vezi s privatizacijom “Sunčanog Hvara”.

Vezane vijesti

Potpisan sporazum o udruživanju HSLS-a i LS-a

Čelnici HSLS-a i LS-a Ivan Čehok i Zlatko Benašić svečano su danas potpisali ugovor o udruživanju dviju stranaka koje će se, uvjereni su, i dogoditi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika