Objavljeno u Nacionalu br. 833, 2011-10-31

Autor: Vojislav Mazzocco

DIP se preselio u Gajevu 30

Svojim potezom mjesec dana prije izbora Mladen Bajić i Dinko Cvitan na najgrublji su se i vrlo nepošten način uključili u predizbornu kampanju, no njime nisu napravili nikakvu uslugu Kukuriku koaliciji

Prije gotovo godinu dana, još od 9. prosinca, kad je Ivo Sanader nimalo spektakularno pobjegao iz Hrvatske, htio je Mladen Bajić otvoriti istragu protiv HDZ-a. Noć prije Sanaderova bijega Bajić je usput, jer je sastanak bio o nečemu sasvim drugom, obavijestio vrh MUP-a da izvoli sutra uhititi nekadašnjeg premijera. Šokirani ravnatelj policije Oliver Grbić na to je, navodno, Bajiću odgovorio da nema dovoljno dokaza i da neće potpisati nalog za uhićenje. Sanader je, nimalo čudno, do jutra znao što mu se sprema.

Nekad najmoćniji čovjek u zemlji, podsjećamo, nije pobjegao iz straha pred optužnicom za ratno profiterstvo, koja je sama po sebi prilično klimava, nego zbog afere Fimi-media, iste one zbog koje USKOK danas istražuje i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Ako Državnom odvjetništvu tada nije bilo jasno da je velik dio novca iskamčenog iz državnih tvrtki nije završio samo u Sanaderovim rukama, nego su se njime plaćali i stranački računi, to su morali shvatiti sredinom srpnja kad je uhićena Branka Pavošević, blagajnica HDZ-a. Čak i da se ona pokazala tvrdim orahom, što nije, morali su shvatiti da se HDZ financirao crnim novcem kad su iskopali isplatnice iz njezina vrta, a to se dogodilo mjesec dana kasnije. Dakle, u najgorem slučaju, u istražni nalog protiv Sanadera mogla je biti uključena i Hrvatska demokratska zajednica prije dva mjeseca. No to su napravili tek prošlog utorka, samo tri dana prije raspuštanja Sabora, sedam dana prije nego što će predsjednik Republike raspisati izbore. Mogu se sada Mladen Bajić i Dinko Cvitan pravdati da su to napravili da im ne istekne jednogodišnji rok u kojem su morali završiti ili provesti istragu. Mogu tvrditi i da njih ne zanima što se u zemlji događa, nego da vrijeme za postupak biraju dokazi, a ne političke okolnosti, ali ostaje činjenica da su se na najgrublji i nepošten način uključili u predizbornu kampanju. Tri su razloga zašto su morali istragu protiv HDZ-a ili otvoriti ranije ili je ostaviti za poslije izbora.
Prvi se tiče obične društvene odgovornosti. Otvaranjem istrage protiv HDZ-a skrenuli su kampanju sa zaista važnih tema, a to je prije svega gospodarstvo, na kriminalno ponašanje HDZ-a, kao da to i otprije nije svima jasno. Njihov postupak zbog toga je jednako društveno neodgovoran kao i ponašanje svih onih, prvenstveno HDZ-ovaca, koji urlaju o crvenoj ili srpskoj opasnosti i kao babarogom plaše narod povratkom komunizma. Drugi razlog je to što su HDZ stavili u poziciju žrtve protiv koje su svi, od političkih rivala do pravosuđa. Osim što to kod tankoćutnijih birača može izazvati simpatije prema HDZ-u, daje i alibi Jadranki Kosor za sasvim izvjestan gubitak izbora.
Treći razlog zašto su morali bolje odabrati trenutak za istragu tiče se njihove vlastite neovisnosti. Bez problema im se danas može prišiti da se pokušavaju umiliti izglednoj budućoj vlasti uništavajući, tik pred kampanju, svaku šansu HDZ-a za makar dostojan poraz na izborima. Međutim, time ni Kukuriku koaliciji nisu napravili nikakvu uslugu. Oni bi vjerojatno pobijedili i da se Državno odvjetništvo i USKOK nisu umiješali u kampanju. No oni su to napravili tako grubo da jedino što još mogu napraviti jest hapsiti HDZ-ovce na temelju kandidacijskih lista pa da mirno možemo reći da se Državno istražno povjerenstvo preselilo na adresu Gajeva 30, sjedište USKOK-a i DORH-a.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika