30.10.2011. / 14:32

Autor: Nacional.hr

Mate Granić tvrdi:

Posao s Hypom bio genijalan za Hrvatsku

Svjedočeći o ulasku Hypo banke u Hrvatsku, Granić ističe da je u spornim pregovorima koje je vodio Sanader, a koji ga je koštao optužnice, napravljen dobar posao za Hrvatsku

Photo: Robert Anić/PIXSELL (arhiva)Photo: Robert Anić/PIXSELL (arhiva)Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i prvi svjedok u procesu protiv bivšeg premijera, opisao je posao s Hypo bankom, koji je Ivu Sanadera koštao optužnice za ratno profiterstvo, kao 'jedan od najboljih poslova koje smo odradili', piše Jutarnji list.

Svjedočeći o ulasku Hypo banke u Hrvatsku, Granić ističe da je u spornim pregovorima koje je vodio Sanader, napravljen dobar posao za Hrvatsku.

"Predložili su kredit od 20 milijuna njemačkih maraka, što bi danas bilo 10 milijuna eura. Tim novcem kupili smo devet zgrada koje su poslužile kao naše ambasade u inozemstvu. Mislim da je kamata bila oko osam posto i to u vrijeme kad je kamata na kredit u Hrvatskoj bila 30 do 40 posto. To je bio jedan od najboljih poslova koje smo odradili", tvrdi Granić ne izjašnjavajući se o optužbi protiv Snadera za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke.

Štoviše, Granić ističe da je to bila odluka Vlade koju je donio ministar financija Božo Prka. 'Sve je bilo napravljeno u interesu hrvatske države', tvrdi Granić.

Što se tiče Sanadera kao osobe, Granić je istaknuo njegovu bolesnu ambicioznost i navadu da se okružuje nesposobnim ljudima.

"Nakon što sam ja postao ministar vanjskih poslova, bio je strašno razočaran što to mjesto nije pripalo njemu. Već na početku mi je rekao da će biti korektan sa mnom, ali da je mislio da je taj posao stvoren za njega", navodi Granić ističući da je Sanader kao njegov zamjenik odrađivao sitnice koje nisu bile od velike važnosti za Hrvatsku.

"Sanader je bio zadužen za domaće poslove, za održavanje veza unutar HDZ-a i suradnju s drugim strankama. Čak sam mu i predložio da postane Tuđmanov predstojnik ureda predsjednika. No, to je bilo i zato da bi ga maknuo s puta", rekao je Granić, dajući do znanja da Tuđman i Sanader nisu pronašli zajednički jezik.

Tvrdi da je Tuđman Sanadera smijenio zbog sumnjivog bogaćenja, a ne zbog tadašnjeg skandala oko gay reputacije. "Otjerao ga je zato što su Pašalić i drugi oko njega uspjeli objaviti štetna otkrića kako je Sanader uspio u mutnim uvjetima kupiti kuću i takve stvari", svjedoči Granić.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
12/10/11

hiperborejac, 30.10.11. 14:57

Stara poslovica kaže : tko prizna pola mu se prašta". Tko prizna sve i izda druge biva nagrađen. Bolje je osloboditi jednog slučajnog lopova da bi se uhitila cijela organizacija, nego zatvoriti uz slučajnog lopova još dvojicu ili troicui slučajnih lopova.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 30.10.11. 15:02

A koje je to ime ,od svih gore spomenutih u tekstu bez ikakve mrlje u svome politickom djelovanju? Sve je od samog pocetka zamisljeno krajnje prljavo i podlo i to se po samoj prirodi stvari vuce sve do dana danasnjega, zar ne?
Danas bi se zeljelo izaci iz tamnice zla? Ukoliko su potrebe postale takve da imamo neminovan odgovor DA, tada treba hrabro i krajnje iskreno pogledati cinjenicama u ''oci'' i prepoznajuci postepeno sve lose i destruktivno cime smo okruzeni, smireno i hrabro djelovati u pravcu eliminacije negativnosti kako bi mogli otvoriti put konstruktivnijem djelovanju.
Nismo glupi, zar ne?


registracija
14/11/07

laufer, 30.10.11. 17:29

Sve neki "genijalni poslovi", a država nosi gaće na štapu.


registracija
11/1/10

fluid, 30.10.11. 21:21

A što ćeš reći Mate u dogledno vrijeme kada se ustanovi da je novac Hypo banke hrvatski novac koji je čudnom providnošću zarotirao se oko svoje osi,oprao se i vratio doma ?Mate Mate !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika