31.10.2011. / 14:04

Autor: Deutsche Welle

"Razbiti predrasude o četnicima, balijama i ustašama"

Pojedine udruge ratnih veterana s prostora bivše Jugoslavije formirale su Mirovnu koaliciju, s namjerom da rade na izgradnji i unaprjeđenju mira te sprječavanju ratnih sukoba u budućnosti.

Nekad preko nišana, danas zajedno za stolomNekad preko nišana, danas zajedno za stolomVeterani su prošlog vikenda (29/30.10) održali sastanak u Novom Sadu, a predsjednik Mirovne koalicije Željko Vukelić iz Novog Sada kaže da je želja veterana da razbijaju predrasude. „Jednostavno, to što dojučerašnji neprijatelji sjede za zajedničkim stolom, znači da želimo uputiti poruku društvu i drugim ratnim veteranima da možemo zajedno sjediti i pričati", navodi Vukelić.

Razbiti predrasude o četnicima, balijama i ustašama

„Želimo razbiti predrasude jedni o drugima: o četnicima, balijama i ustašama. Mi smo sudjelovali u tom ratu, prošli smo sve to i znamo da rat donosi patnju i zlo svim stranama. Oko te ideje smo se okupili", objašnjava Vukelić.

Narcis Mišanović iz Sarajeva kaže kako veterani žele da se ratovi više nikad ne ponove. „Mi ćemo pokušati poslati poruku da se više nitko ne hvata za oružje, jer od nasilja i rata nema nikakve koristi. Jer, vidite, mi moramo opet zajedno sjesti za stol, a iza nas su žrtve. Bolje deset godina razgovarati i pregovarati, nego jednu sekundu ratovati", kaže Mišanović.

Rat je prokletstvo

„Rat je prokletstvo, rat nikome ne donosi dobro i mi pokušavamo mladim generacijama pokazati da nikome ne smiju dopustiti da ih zavede da ginu za bilo kakvu ideju", poručuje Mišanović.

„Mi smo se ovdje okupili da se stradanja ne zaborave i da do njih više nikad ne dođe", kaže Božo Matanović iz Vinkovaca.

Veterani su upozorili da na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek postoje oni koji zagovaraju politiku podjele i sukoba.

Koaliciju su formirali Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije iz Novog Sada, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz hrvatske općine Nuštar kod Vinkovaca i Udruženje demobiliziranih boraca sarajevske općine Novi Grad iz Bosne i Hercegovine. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Boračke organizacije općine Prnjavor iz Bosne i Hercegovine, Hvidre iz Brčkog i predstavnici hrvatskih veterana Domovinskog rata, koji još uvijek nisu članovi Mirovne koalicije.

Autor: Dinko Gruhonjić, Novi Sad

Deutsche Welle

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 31.10.11. 14:36

jedini vi uz pomoć politike možete utjecati da retorika kojom se služi hdz naročito u predizbornoj kampanji nestane zauvjek a snjom i hdz.


registracija
31/1/10

STTony, 31.10.11. 16:09

Čekajmo sad malo da im Kra-De-Zeovac Đakić i ostali pravi Arvati i 'domoljubi' objasne da oni zapravo nisu časni branitelji s mozgom i zdravim razumom nego srpsko-komunističko-udbaško-masonsko-petokolonaško-jugonostalgičarsko-antihrvatski petokolonaši.


registracija
12/1/11

bozhidar, 31.10.11. 16:56

ali je ipak agresija, za me, daleko vece zlo nego bilo koji rat i sto se dogadja nakon agresije.

dakle, trebali bi se cuvati bilo kojeg izjednacivanja [tacitno/implikativno ili ne] bilo kojih zlocina nako napada jednog [jaceg ili mnogo jaceg naroda] na neki drugi narod i to jos agresivnih ratova ciji su ciljevi ne samo osvajanje tudjih zemalja nego i vrsenja genocida i izgona urodjenih pucana iz njihovih domova da bi se stvorilo podrucje za jedan osvajacki narod; ocisceno od tih indigena.

ukoliko se ta nanesena zla mogu politickim ili znanstvenim putem 'popraviti/ispraviti', to bi bilo u redu.
medjutim ni srpsko vodstvo ni vecina srba u rs zele to uraditi.
dakle, sto cemo sada? dignoti ruke od svega toga ili poci u novi rat da bi se stvar 'ispravila' na zadovljstvo porazenog i istjeranog naroda?
hvala


registracija
27/8/09

Lujo1, 31.10.11. 17:15

Bravo dečki - puno sreće i uspjeha u vašoj hvale vrijednoj inicijativi!!!
Da, samo onaj tko osjetio miris krvi i baruta zna cijeniti mir.


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.10.11. 18:05

Sve za Jugoslaviju, Jugoslaviju ni za što!


registracija
26/12/06

capica, 31.10.11. 18:21

Zvonko,
hajde ti nama objasni tko je taj tko želi Jugoslaviju. Jesi li siguran da Srbi baš tako žele u Yugu? Ili Slovenci, ili Crnogorci pa , Kosovo koji su se jedva otarasili Srbije i dobili neovisnost? Je li mi idemo ili ne u EU ? Ako idemo u EU , o kakvoj Yugi govoriš? Gdje ti je logika?


registracija
29/8/11

petarpetar, 31.10.11. 18:34

Sa ove vremenske distance mislim da i najveći protivnici bivše SFRJ - gradjani Juge mogu samo da kažu BILA JEDNOM DIVNA ZEMLJA a nismo ni znali da je sačuvamo - pametno zajedno dogradimo.


registracija
29/8/11

petarpetar, 31.10.11. 18:39

capica
Šta je konkretan čovek u svakoj našoj bivšoj republici dobio dobivenim neovisnostima.
Šta je libijski ćovek dobio tkzv. oslobodjenjem a šta izgubio?


registracija
26/12/06

capica, 31.10.11. 19:07

petarpetar

ne radi se o tome što sam ja imala u Yugi. Tatu proganjanog od UDB-e s jedne strane, ali poslije besplatno školovanje, studiranje, zdravstvo, posao. Ima nešto još važnije što sam ja osobno imala. Imala sam NADU , opravdanu nadu da će biti bolje.I bilo je, svaki dan bolje. Ali , nisam pitala Zvonka za prošlost , nego sam ga pitala zašto svakom tko ne pljuje po Yugi , spočitava da želi natrag u Yugu. To više ne dolazi u obzir i to i on zna. Samo me zanima zašto to stalno podmeće.


registracija
27/8/09

Lujo1, 31.10.11. 20:52

Ma Zvonkec je mali bedaček - najte mu zameriti!


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.10.11. 21:38

Svatko ima pravo na svoje zablude, pa tako i ja. No, kako me prošlost zadnjih 100 godina a i svakodnevica opominje da opravdanih razloga ima, onda ne znam temeljem čega ne pouzdati se u staru latinsku: "Historia est magistra vitae". I nije to moja ekskluzivna umotvorina, nego je samo potrebno u moru svih informacija, politika, interesa i ciljeva kojima nas se bombardira razaznati ono bitno od nebitnog i složiti mozaik.

Previše je tih detalja koji idu toj priči u prilog da bi se osobe, koje o tome govore ili se toga boje, proglašavalo nekim teoretičarima zavjera, paranoicima, zarobljenicima prošlosti i slično. Živi bili, pa vidjeli. Samo, veliki su ulozi i još veći gubitci da bi se pravili "englezima" i tako neodgovorno čekali sutra.


registracija
5/3/10

starimudrac, 31.10.11. 22:32

zvonko, krepala ti krava. više ju ne bute muzli. karamarko vam ju ubio!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika