31.10.2011. / 16:50

Autor: Hina , Nacional.hr

Palestinci u UNESCO-u, SAD u osveti

UNESCO je prva agencija UN-a za čije su članstvo aplicirali Palestinci, nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima

Sjedište UNESCO-aSjedište UNESCO-aOrganizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u ponedjeljak je na svom sastanku u Parizu odlučila primiti Palestince u punopravno članstvo, prenose agencije.

Rezolucija je usvojena sa 107 glasova za, 52 suzdržana i 14 glasova protiv. "Ovo glasovanje omogućit će brisanje dijela nepravde učinjene palestinskom narodu", kazao je ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Rijad al-Malki.

Izvršni odbor Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pod pritiskom arapskih zemalja, usvojio je 5. listopada prijedlog o prihvaćanju Palestine za članicu ove organizacije, što je odmah izazvalo protivljenje SAD-a, ali i dijela europskih zemalja.

UNESCO je prva agencija UN-a za čije su članstvo aplicirali Palestinci, nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima.

SAD, Kanada i Njemačka glasovale su protiv palestinskog članstva, dok su se Italija i Velika Britanija suzdržala. U korist palestinskog članstva glasovali su, između ostalih, Brazil, Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika i Francuska. Gotovo sve arapske, afričke i latinsko-američke zemlje glasovale su za.

Za prijem nove članice potrebne su dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UNESCO-a.

Prijem Palestine u UNESCO mogao bi izazvati tešku krizu unutar organizacije budući da je SAD, koji agenciji daje 22 posto njezina proračuna, zaprijetio da će prestati uplaćivati novac. UNESCO bi tako već za ovu godinu dobio 70 milijuna dolara manje. Istu prijetnju uputio je i Izrael.

"Bez izraelskog i posebno bez američkog doprinosa, koji puni gotovo četvrtinu blagajne, UNESCO-u će biti nemoguće ispuniti svoje zadaće", kazao je izraelski veleposlanik pri UNESCO-u Nimrod Barkan.

Dva američka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu da financira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

SAD je 20 godina (od 1984. do 2003.) bojkotirao UNESCO prosvjedujući protiv lošeg upravljanja i ideologije naklonjene Trećem svijetu. Danas aktivno sudjeluje u programima držeći agenciju dobrom platformom za promicanje nekih zapadnih vrijednosti.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 31.10.11. 17:14

lijepo je znati da unesco ima da izvršava naredbe primljene od sad ili izraela ili će biti blokiran, a ostala 191 članica može mahati ušima jer zna se tko je gazda.

nisam nikad ništa imao protiv židova kao naroda, ali izraelska je politika je nešto najgore što u ovom svijetu uopće postoji u zadnjih 50 godina.

nitko nije gori od onih koji sebe stalno nazivaju žrtvama, te na osnovi toga očekuju da će im sve što rade biti unaprijed dopušteno. a rade jako, jako gadne stvari usporedive s fašizmom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika