31.10.2011. / 19:10

Autor: Barbara Ivezić

Džamonjina Multipla u Zagrebu

Multipla će se moći kupiti u Galeriji „Laval Nugent" na samome predstavljanju, ali i kasnije. Svaki primjerak i svi njegovi dijelovi su numerirani

Multipla Dušana DžamonjeMultipla Dušana DžamonjeUmjetničko djelo Multipla M - II hrvatskog kipara Dušana Džamonje za koju je nacrt i predložak napravio 2006. godine izložit će se u galeriji "Laval Nugent" u četvrtak, 3. studenoga u 19 sati u zagrebačkoj Opatičkoj ulici. Multiplu su izradili galerija „Laval Nugent", tvrtka Artes Classicae kao izdavač te tvrtka Poliplex kao proizvođač, uz suradnju i pomoć te uz sva prepuštena prava Fedora Džamonje, autorova sina. Multipla će se moći kupiti u Galeriji „Laval Nugent" na samome predstavljanju, ali i kasnije. Svaki primjerak i svi njegovi dijelovi su numerirani.

Dušan Džamonja (1928. - 2009.) bio je jedan od najvećih hrvatskih i europskih kipara, đak Vanje Radauša, Frane Kršinića i Antuna Augustinčića, čije se skulpture nalaze u najeminentnijim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama svijeta, od Kolekcije Peggy Guggenheim do Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Kroz posljednje desetljeće njegove su monumentalne skulpture bile izložene na glavnim europskim trgovima, osim na Place Vendome u Parizu, 20 monumentalnih skulptura izlaže i u Regent Parku u Londonu, u Lisabonu i ispred Palače pravde u Bruxellesu, u kojem je umjetnik živio skoro 20 godina. Dobio je brojna priznanja, nagrade i narudžbe, primjerice, Rembrandtovu nagradu, a u povijesti kiparstva ostat će zapamćen po tome što je na nov način počeo upotrebljavati tradicionalne materijale kao što su željezo, bronca i aluminij.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika