01.11.2011. / 09:10

Autor: Hina

Obama na G20 odvojeno sa Sarkozyjem i Merkel

Američki predsjednik Barack Obama odvojeno će se sastati s francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak u sklopu summita skupine G20 U Cannesu, objavila je u ponedjeljak Bijela Kuća.

Barack Obama i Nicolas SarkozyBarack Obama i Nicolas SarkozyAmerički predsjednik Barack Obama odvojeno će se sastati s francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak u sklopu summita skupine G20 U Cannesu, objavila je u ponedjeljak Bijela Kuća.

"Očito se radi o dva najveća gospodarstava eurozone i dvoje čelnika s kojima je predsjednik bio u vrlo bliskom kontaktu posljednjih mjeseci u vezi pitanja o kojima će se razgovarati na summitu i o stanju u eurozoni", objasnio je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes na konferenciji za novinare.

Nakon završetka G20 u petak predsjednik Obama će sudjelovati na konferenciji za novinare.

"Bit ćemo u Francuskoj a predsjednik Sarkozy je domaćin G20. Predsjednik Obama želi provesti više vremena s ključnim saveznikom Sjedinjenih Država", objasnio je savjetnik i pohvalio blisku beze između Obame i Sarkozyja.

"Tijekom summita G20 američko izaslanstvo namjerava postavljati pitanja o pojedinostima primjene dogovora o izlasku iz krize duga Europske unije, postignutog tijekom summita u Bruxellesu prošlog tjedna", rekla je visoka dužnosnica američkog Ministarstva financija zadužena za međunarodne odnose Lael Brainard.

Brainard je kazala da Europa posjeduje značajna sredstva, koje može mobilizirati u rješavanja sadašnjih poteškoća, te kako su u američkoj administraciji uvjereni da će to i dogoditi. Naglasila je da Washington vjeruje u uspostavu stabilnosti na starom kontinentu.

Dodala je da poteškoće Europe imaju veliki utjecaj na američko i svjetsko gospodarstvo. "Europska unija je iznimno važna za svjetsku stabilnost i ona je naš najvažniji trgovinski partner", istaknula je.

Rhodes je rekao da se predsjednik Obama u petak sastao s argentinskom kolegicom Cristinom Kirchner, koja je ponovno izborila novi četverogodišnji predsjednički mandat.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika