01.11.2011. / 09:52

Autor: Hina

Grčki referendum mogao bi izazvati novu krizu

Neočekivana najava grčkog premijera Georgea Papandreoua o održavanju referenduma o paketu pomoći EU-a mogla bi izazvati novu krizu eurozone jer bi grčki glasači, nezadovoljni oštrim mjerama štednje, mogli odbaciti teško dogovoreni kompromis postignut prošli tjedan, prenose agencije.

George PapandreouGeorge PapandreouNeočekivana najava grčkog premijera Georgea Papandreoua o održavanju referenduma o paketu pomoći EU-a mogla bi izazvati novu krizu eurozone jer bi grčki glasači, nezadovoljni oštrim mjerama štednje, mogli odbaciti teško dogovoreni kompromis postignut prošli tjedan, prenose agencije.

Čelnici eurozone dogovorili su na summitu u Bruxellesu prošli tjedan da će Ateni osigurati novi paket pomoći vrijedan 130 milijarda eura koji bi uključio i 50-postotno otpisivanje dugova. Novim paketom bi grčki dug postao održiv. Grčka se zauzvrat obvezala provesti oštre mjere štednje, što već tjednima izaziva masovne prosvjede diljem zemlje.

Papandreou je rekao da će raspisati referendum zbog toga što treba širu političku potporu za provedbu fiskalnih mjera i strukturalnih reformi koje traži EU, prenosi Reuters. On je najavio da će uz referendum organizirati i glasovanje o povjerenju vladi, ali ni za jedno glasovanje još nije određen datum. Bit će to prvi referendum u Grčkoj od 1974. kad je nekoliko mjeseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija.

Grčki premijer je rekao da njegova vlada ima povjerenja u prosudbu grčkih glasača. "Odluka grčkoga naroda za nas će biti obvezujuća", prenosi njegove riječi AFP.

Analitičari ocjenjuju da bi provedba referenduma mogla izazvati novu krizu eurozone, budući da najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Grka o novome EU-ovu paketu ima negativno mišljenje.

Promatrači drže da je odluka o referendumu kockanje sa sporazumom koji je nastajao mjesecima i bilo ga je veoma teško postići.

"Ako se raspiše referendum, možemo zaključiti da (Grci) možda neće prihvatiti mjere štednje. Možemo zaključiti da će se onda srušiti kuća od karata", rekao je analitičar BGC Partnersa Howard Wheeldon.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Christopher Pissarides rekao je da je teško predvidjeti što će se dogoditi s Grčkom ako na referendumu odbaci EU-ov paket.

"Bit će teško za Europsku uniju i za eurozonu, ali za Grčku će biti puno gore. Ako birači odbace sporazum Grčka bi mogla odmah proglasiti stečaj. Ne vidim kako bi mogla ostati u eurozoni", rekao je Pissarides.

Čini se kako je Papandreou odlukom o referendumu iznenadio i mnoge parlamentarne zastupnike svoje socijalističke stranke.

Papandreuova većina u parlamentu spala je na samo tri zastupnika viška, a zbog mjera štednje zbog kojih će zemlja 2012. biti u četvrtoj godini recesije, pala je i popularnost njegove vlade.

U četvrtak, nakon europskog summita u Bruxellesu na kojemu su banke, nakon mučnih pregovora, odlučile da će znatno smanjiti grčko zaduženje, Papandreou je rekao da "za Grčku počinje nova era".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika