01.11.2011. / 14:31

Autor: Hina

Ai Weiweiju radi utaje poreza kazna od 1,7 milijuna eura

Slavni kineski umjetnik i politički disident Ai Weiwei objavio je u utorak da su ga kineske porezne vlasti službeno izvijestile kako zbog utaje poreza mora platiti kaznu od 15 milijuna juana (1,7 milijuna eura), te dodao kako smatra da je riječ o političkom pritisku koji bi ga trebao "ušutkati".

Ai WeiWeiAi WeiWeiSlavni kineski umjetnik i politički disident Ai Weiwei objavio je u utorak da su ga kineske porezne vlasti službeno izvijestile kako zbog utaje poreza mora platiti kaznu od 15 milijuna juana (1,7 milijuna eura), te dodao kako smatra da je riječ o političkom pritisku koji bi ga trebao "ušutkati".

"Uručili su mi danas pismeni nalog za plaćanje. Bez ikakvog objašnjenja. Pitali smo odakle ta brojka, nisu mi mogli dati jasan odgovor", objasnio je Ai Weiwei koji je nedavno držan na tajnom mjestu tijekom tri mjeseca, službeno zbog porezne pronevjere.

"Upozorenje kaže da imam 15 dana za podmirenje duga", nastavio je on. "Ako ne platim, mogu me baciti u zatvor u trajanju do sedam godina".

Po njemu je taj porez "nepravedan", a vlada ga na taj način želi "ušutkati".

Ai je držan na nepoznatom mjestu od početka travnja do kraja lipnja, što je izazvalo val prosvjeda u svijetu. Otad živi pod nadzorom, te ne smije napustiti Peking.

Ai je u svijetu poznat kao jedan od autora olimpijskog stadiona "Gnijezdo" u Pekingu, te otvorenoj kritici kineskih vlasti zbog njezina stava spram ljudskih prava.

Časopis ArtReview proglasio ga je najmoćnijim umjetnikom na svijetu u 2011.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika