01.11.2011. / 17:39

Autor: Hina

ICTY zakazao završne riječi Šešelju za ožujak

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zakazao je iznošenje završnih riječi na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata za 5. ožujka sljedeće godine.

Vojisla ŠešeljVojisla ŠešeljMeđunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zakazao je iznošenje završnih riječi na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata za 5. ožujka sljedeće godine.

Sud je objema stranama dodijelio deset sati za iznošenje završnih riječi, a moraju najkasnije mjesec dana prije toga podnijeti svoje završne podneske.

ICTY je odlučio zakazati završne riječi nakon što Šešelj u previđenom roku, koji je istekao u kolovozu, nije podnio popis dokaznih predmeta i svjedoka. On je, naime, još prije godinu dana najavio kako neće izvoditi svoju obranu ukoliko se u njegovu korist ne riješi spor oko financiranja njegove obrane i status njegovih pravnih savjetnika.

Šešelj tvrdi da mu sud na ime troškova obrane duguje 1,4 milijuna eura.

Njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u studenome 2007. godine dokaznim postupkom tužiteljstva. Nakon što je taj dio postupka dovršen Šešelj je zatražio odbacivanje optužnice kao neutemeljene, a u svibnju raspravno vijeće odbilo je zahtjev jer je ocijenilo da dokazi podupiru tvrdnje tužitelja da je Šešelj huškačkim govorima poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od veljače 2003. Optužen je da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije progonom pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

Šešelj je inače na jednom od ranijih ročišta tražio da mu se za završne riječi dodijeli deset dana, te je poručio sucima da ga njihova presuda "ne interesira" jer "odlazi u povijest direktno iz ove sudnice".

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika