01.11.2011. / 18:03

Autor: Hina

Mala zemlja sa 116 političkih stranaka

Pravo sudjelovanja na predstojećim parlamentarnim izborima, koje je hrvatski predsjednik Ivo Josipović raspisao za 4. prosinca ove godine, ima 116 registriranih političkih stranaka koliko ih je evidentirano u Registru političkih stranaka Republike Hrvatske koji vodi Ministarstvo uprave.

U Hrvatskoj je registrirano 116 političkih stranakaU Hrvatskoj je registrirano 116 političkih stranakaPravo sudjelovanja na predstojećim parlamentarnim izborima, koje je hrvatski predsjednik Ivo Josipović raspisao za 4. prosinca ove godine, ima 116 registriranih političkih stranaka koliko ih je evidentirano u Registru političkih stranaka Republike Hrvatske koji vodi Ministarstvo uprave.

Naime, pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u parlament, prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, imaju sve političke stranke koje su registrirane na dan objave Odluke o raspisivanju izbora.

Listu za izbor zastupnika u Sabor može samostalno predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka (koalicijska lista).

Ukoliko birači predlažu kandidacijske liste, za pravovaljanost prijedloga liste izborne jedinice za izbor zastupnika u Sabor potrebno je prikupiti najmanje 500 potpisa birača. Za razliku od političkih stranaka, takve nezavisne liste nisu registrirane pravne osobe koje kontinuirano politički djeluju.

Iako je u Registru političkih stranaka evidentirano ukupno 116 hrvatskih stranaka, u pravilu na izbore izlazi manje stranaka nego ih je registrirano.

Za prošle parlamentarne, izbore, koji su održani 25. studenoga 2007., Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je ukupno 251 listu, od čega 235 stranačkih i 16 neovisnih, pri čemu je kandidacijske liste podnijelo 55 stranaka, a 46 je bilo koalicijskih lista.

U Registru političkih stranaka tada je bilo evidentirana 101 politička stranka, dakle 15 manje nego za predstojeće izbore.

U šesti saziv Hrvatskog sabora, koji je raspušten prošloga petka, na zadnjim je parlamentarnim izborima izabrano 153 zastupnika. Najviše zastupnika u parlamentu, 66, tada je dobio HDZ, SDP je dobio 56 zastupnika, HNS 7, HSS 6, 8 mandata dobili su zastupnici nacionalnih manjina, od kojih 3 SDSS, po tri zastupnika imali su IDS i HDSSB, HSLS je imao dva, a HSP i HSU po jednog zastupnika.

Po Izbornom zakonu, Hrvatska je podijeljena u deset izbornih jedinica u kojima se razmjernim sustavom sa stranačkih i neovisnih lista s po 14 kandidata bira do 160 saborskih zastupnika.

Osam zastupnika u Sabor će birati predstavnici 22 nacionalne manjine, u posebnoj 12. izbornoj jedinici.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj glasuju u posebnoj 11. izbornoj jedinici, a sukladno promjenama Ustava od lipnja prošle godine, glasovat će isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u zemljama u kojima imaju prebivalište, no birat će fiksno tri zastupnika u Saboru, bez obzira na to koliko ih se odazove na izbore.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.11.11. 20:34

Kakvo cudo? Svi znaju kakav ih lagodan zivot ocekuje u Saboru--ako uspiju.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 02.11.11. 06:43

Je pa da , tu u Brruxellsu se kaze SVAKI ZA SEBE A BOG ZA SVE!


registracija
26/11/09

CH2710, 02.11.11. 08:46

Svi bi samo u politiku... umjesto da obrađuju zemlju ili da rade u nekim firmama.

No, većina je debelo zakasnila - više se nema što puno krasti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika