02.11.2011. / 12:10

Autor: Anamarija Kronast

Čaj je dobar za...SVE

gotovo sve, a saznajte koji biste vi trebali piti kako biste uživali ne samo u okusu nego i zdravstvenim blagodatima

Zeleni čajZeleni čajČaj biljke CAMELLIA SINENSIS poznat je kao Zeleni,Žuti i Bijeli čaj.

Poznato je da se uzgojem ove čajne zimzelene,tropske biljke u različitim krajevima i različitim stupnjem fermentacije listova dobivaju se vrlo razlićiti okusi Zelenog,Žutog i Bijelog čaja. Ovi čajevi su jedini izvor najjačeg antioksidansa EGCG (polifenol epigalokatehin galat) a najzastupljeniji je u Žutom čaju.

Žuti čaj osim snažnog antioksidativnog djelovanja i zaštite organizma od štetnog djelovanja slobodnih radikala,pozitivno djeluje na srce,krve žile,cirkulaciju,umanjuje bol,regulira izlučivanje štetnih tvari.također,povečava količinu energije potrebne za metabolizam,ubrzava oksidaciju masti i na taj način smanjuje masne zalihe.

Bijeli čaj se smatra eliksirom dugovječnosti,on jača imunološki sustav,usporava osteporozu,artritis,regulira šećer,štiti zube i sluznicu.

Zeleni čaj smanjuje rizik od oboljenja srca,rasta tumora,pomaže detoksikaciju organizma,spriječava nastanak akni.ovi čajevi se piju nezaslađeni jer šećer smanjuje njihovu djelotvornost.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika