02.11.2011. / 12:46

Autor: Hina , Nacional.hr

Nobilo o uhićenju Boljkovca:

Predizborna hapsana

Na pitanje o čemu se tu radi, odvjetnik Nobilo je rekao: "Radi se o izborima".

Josip Boljkovac (Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL)Josip Boljkovac (Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL)Josipa Boljkovca sumnjiči se za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) iz svibnja 1945. na području Duge Rese, izjavio je danas njegov branitelj Anto Nobilo, ocjenivši kako je riječ o sramotnoj istrazi jer Boljkovac nije zapovjedao navedenom postrojbom pa ni ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

Na pitanje o čemu se tu radi, odvjetnik Nobilo je rekao: "Radi se o izborima".

Zločin crnogorske jedinice

Tri i pol sata trajala je pretraga obiteljske kuće Josipa Boljkovca u Vukovoj Gorici, nakon koje je bivši šef karlovačke Ozne i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u pratnji policije odveden. Boljkovac je iz kuće izašao na štakama, teško se krečući. Istražitelji su iz njegova doma iznijeli dvije kutije i jednu vrečicu materijala za daljnju istragu.

Protiv Boljkovca po starom ZKP-u

Intervju: Boljkovčeva verzija

Njegov branitelj novinarima je kazao da je Boljkovac osumnjičen za ratni zločin iz svibnja 1945. na području Duge Rese te da je riječ o zločinu crnogorske jedinice KNOJ-a kojom Boljkovac nije zapovjedao pa i ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

Sramota

"Boljkovac nad tom jedinicom nije imao moć te smatram da je ova istraga sramota", kazao je Nobilo. Na pitanje radi li se po njegovom mišljenju o predizbornim igrama odgovorio je da to smatra "političkim spinom, što je sramota u funkciji bitke za HDZ".

Dodao je da je riječ o novom predmetu protiv Boljkovca te da se ne odnosi na ranije istrage za logor Dubovac u Karlovcu. Kazao je da za sada ne zna hoće li se predmet voditi po novom ili starom Zakonu o kaznenom postupku, no da je izvjesno da će Boljkovac za sat ili dva biti odveden u Županijski sud u Zagrebu na saslušanje kod istražnog suca.

Star, bolestan, dementan

Na pitanje je li uopće riječ o dijelu ratnog zločina koji ne zastarijeva ako se radi o događaju nakon 8. svibnja 1945. Nobilo je odgovorio da međunarodne konvencije ne prestaju štititi civile odmah nakon prekida rata, ako su stradavanja civila u izravnoj vezi sa ratnim stradanjima. No, dodao je kako on u ovom trenutku ne zna točan datum ni mjesto događaja za koji se Boljkovac tereti.

Na upit o zdravstvenom stanju njegovog 89-godišnjeg branjenika kazao je da je Boljkovac star, bolestan i da se teško kreće sa dvije štake te da je na lijekovima zbog čega se čeka i medicinska dokumentacija. No, ustvrdio je da se Boljkovac dobro drži, iako je pomalo dementan te ponavlja stalno iste priče.

Bivši šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac (89) bio je partizanski sudionik Drugog svjetskog rata i bivši šef karlovačke Ozne, a nakon osamostaljenja Hrvatske bio je prvi ministar unutarnjih poslova.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 02.11.11. 13:02

E jadni karamarko!


registracija
26/12/06

capica, 02.11.11. 13:16

Specijalci do zuba naoružani hapse 90.godišnjeg starca sa štakama.Koja jeftina predastava.


registracija
30/12/10

putusvemir, 02.11.11. 13:23

Znači novi zločinci mirni su slijedećih 66 godina. Ratni profiteri u imovinsko-domovinskom ratu isto tako. Bravo! Puževim korakom do istine. Jadni ste postali i ostali kradezeovci a došli ste na vlast 90-tih. Kaj ste čekali? Zašto to Kara marko nije pokrenuo kao šef ob.zajednice već davno prije.Ovo je stvarno posljednji pokušaj da se izvučete iz blata, ali na žalost sve dublje gazite u njega.


registracija
21/4/11

Milankn, 02.11.11. 13:31

Lijepo je vidjeti kako sad naši "hrvatski mediji", a među njima Nacional & ini dežurni domaći četnici posthumno oslobađaju Artukovića i Šakića, a bogami Glavaša i Norca. "Stari". "Nemoćni". "Ubijeni su to zalužili". "Pobili samo ubojice"... zar to nije dirljivo? :-)

A povrh toga "predizborna kampanja". Dakle, nije predizborna kampanja kazneni postupak protiv HDZ.-a mjesec dana prije izbora, inače bez presedana u Europi i svijetu, ali jest uhićenje jednog partizanskog koljača civila. E, jeste ljigavi... :-)


registracija
14/11/07

laufer, 02.11.11. 13:55

Jalovi pokušaj izjednačavanja partizana i ustaša.
Na žalost luzera koji su 1945. dobili po repu - to nije moguće.
Sve što mogu je mućenje lokalne bare, a i to više neće dugo.


registracija
24/7/11

mrvek, 02.11.11. 14:02

ma nećete uspjeti skinuti ljagu sa sebe PROKLETI CRNOTORBARI. Slijedi debakl na izborima pa raspad te najjadnije stranke u hrvata KRADEZEA.


registracija
16/6/10

nosonja, 02.11.11. 14:09

Mene adezenjare podsječaju na krpelje.,Dali možda netko zna kako se i na koji način unuištavaju te krvožedne beštije???


registracija
28/2/08

lepiaf, 02.11.11. 14:11

ja ostavljam sve opcije otvorenima jer glupost i politicka nepismenost hrvatskog puka nazalost nema granica....


registracija
14/8/10

rubix, 02.11.11. 14:15

Koji bijednici su ovi kradezeovci, fuj!! A ovaj Karamarko je šljam posebne vrste, prije par mjeseci je izjavio da je za njega uvreda kad ga netko nazove antifašistom.


registracija
5/1/07

james, 02.11.11. 14:21

Jebote kaj bi bilo da je Franjo živ.
Ko bi onda apsio tog starca i pod kojim izgovorom?
Koja smo mi jada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika