02.11.2011. / 13:00

Autor: Deutsche Welle

Recesija prijeti i zemljama poput Rusije i Kine

Uoči summita G20, koji se 3. i 4. studenog održava u Cannesu, zemlje ubrzanog razvoja ponudile su svoj financijski doprinos rješavanju dužničke krize. Taj predlog u SAD nije naišao na odobravanje, a i Europljani su skeptični.

Ni Rusija i Kina nisu imune na krizuNi Rusija i Kina nisu imune na krizuNjihova uloga u globalnoj ekonomiji proteklih desetljeća u stalnom je porastu. Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika po veličini bruto domaćeg proizvoda pripadaju među 12 najvećih ekonomija u svijetu i zajedno čine gotovo 25 posto svjetskog gospodarstva. Nije nikakvo čudo što zemlje ubrzanog razvoja, poput Kine, Brazila ili Indije, svoje zahteve za rješavanje dužničke krize, jasnije nego što je to ranije bio slučaj, upućuju na adresu Europljana. Uostalom, globalna recesija prijeti i njihovom ekonomskom uzletu.

„Mogućnost da se 'zaraza' proširi na zemlje u razvoju je relativno velika. To vrijedi za tržište kapitala, valutu i cijene obveznica u tim zemljama, bez obzira na pojedinačni rast gospodarstva", ocjenjuje Marija Lanceni, iz Njemačke banke za istraživanje tržišta.

U rješavanje problema uključiti i MMF

Kao dio tržišta G20, zemlje ubrzanog razvoja su, prije početka samita u Cannesu, pokušale da u rješavanje problema uključe i Međunarodni monetarni fond (MMF). Njihov plan zahtjeva bolju efikasnost te organizacije kao i pružanje podrške naporima euro-zone u rješavanju kriznih situacija. MMF bi i ubuduće trebao kupovati državne obveznice prezaduženih zemalja i zemalja u razvoju. Na taj način bi Europa mogla pomoći u rješavanju dužničke krize bez direktnog kupovanja državnih obveznica zaduženih zemalja. Tako bi zemlje ubrzanog razvoja izbjegle rizik od gubitaka.

Heribert Dieter, stručnjak za globalna financijska pitanja u Fondaciji za nauku i politiku smatra da taj predlog nije praktičan za sve: „MMF može i treba osigurati likvidnost. Međutim, preuzimanje dugova Grčke u SAD neće naići na odobravanje. To je privremni manevar koji neće pomoći u diskusiji oko rješavanja dužničkih problema."

Reč je o manevru sa kojim zemlje u razvoju pokušavaju povećati svoju utjecaj u MMF-u.

Opasnost od „financijske injekcije" Kine

Financijski stručnjaci poput Marije Lanceni smatraju da MMF može doprinjeti rješavanju krize tako što će pomoći da se premoste akutne nestašice likvidnosti: „Na globalnom nivou MMF može pomoći fleksibilnim ograničenim kreditima. Takva pomoć se pokazala uspješnom u Meksiku, Poljskoj i Kolumbiji, 2009. godine, i takva vrsta pomoći mogla bi biti model za buduće rješavanje dužničkih problema."

Od takozvanih tržišta u razvoju, Kina je najspremnija sudjelovati u rješavanju euro-krize. Zemlja ima ogromne rezerve u visini od oko tri bilijuna američkih dolara, i u principu je spremna dio sredstava iskoristi za kupovinu državnih obveznica uz garancije MMF ili Europske centralne banke. Ipak, stručnjaci smatraju da takve vrste financijskih injekcija mogu Europu, poput SAD, dovesti u financijsku ovisnost.

Autori: Danijel Šeškevic / Željka Bašić-Savić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika