02.11.2011. / 18:11

Autor: Hina

Svjetski nuklearni arsenal raste

Svijet se kreće prema novoj eri globalne modernizacije i rasta nuklearne sile unatoč velikim riječima o borbi protiv širenja nuklearnog naoružanja u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji, upozorava novo izvješće jednog angloameričkog instituta, koje u srijedu prenose europski mediji.

Nuklearni arsenal rasteNuklearni arsenal rasteSvijet se kreće prema novoj eri globalne modernizacije i rasta nuklearne sile unatoč velikim riječima o borbi protiv širenja nuklearnog naoružanja u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji, upozorava novo izvješće jednog angloameričkog instituta, koje u srijedu prenose europski mediji.

Izvješće Britansko-američkog vijeća za sigurnosne informacije (BASIC) ističe da svih devet svjetskih nuklearnih sila ulaže velika sredstva u nuklearno naoružanje.

SAD, koji ima 8.500 bojnih glava, planira potrošiti 700 milijardi dolara na svoje nuklearne kapacitete u idućih deset godina. Gotovo 200 milijardi bit će utrošeno na modernizaciju sustava za navođenje i proizvodnju bojnih glava. Dio će otići na flotu 12 novih nuklearnih podmornica i projektile dalekog dometa koji se lansiraju iz zraka.

Drugi veliki igrač, Rusija, koja ima oko 11.500 bojnih glava, planira potrošiti 70 milijardi dolara do 2020. Moskva planira udvostručiti broj balističkih projektila koje proizvodi svake godine ulaganjem 500 milijuna dolara u tvornicu Votkinsk. Također kupuje osam novih podmornica, razvija strateški projektil koji će moći prenositi deset bojnih glava i radi na novom nevidljivom bombarderu dalekog doleta.

Njezina službena vojna doktrina i dalje smatra širenje NATO-a svojom glavnom strateškom prijetnjom.

SAD i Rusija potpisali su prošle godine u Pragu novi sporazum Start II o smanjenju broja bojnih glava.

"Kakva god bila aktualna retorika o globalnom nuklearnom razoružanju... dokazi upućuju na novu eru globalne modernizacije i rasta nuklearne sile", kaže autor BASIC-ova istraživanja, britanski obrambeni stručnjak Ian Kearns.

"Nema mnogo naznaka da se u bilo kojoj državi s nuklearnim naoružanjem ozbiljno razmatra mogućnost budućnosti bez nuklearnog oružja", dodao je.

Istraživanje ne pokriva britanska ulaganja, ali navodi da Velika Britanija ima 225 bojnih glava. Francuska (300), kaže se, stavlja "robusnije" bojne glave na projektile na podmornicama i zrakoplove Rafale na nosaču zrakoplova Charles de Gaulle.

Kina (240 bojnih glava) usmjerava svoje interkontinentalne projektile na SAD i gradi pet novih podmornica koje će moći lansirati po 60 projektila svaka.

Indija (do 80 bojnih glava) radi na projektilu koji će moći gađati ciljeve po cijelom Pakistanu ili pogoditi Peking. A Pakistan, između ostalog, ulaže u male i lagane bojne glave za taktičko korištenje paralelno s konvencionalnim snagama.

Izrael (100 do 200 bojnih glava) gradi nove rakete dalekog dometa koje će moći gađati Daleki istok i kupuje tri nove podmornice.

Izrael strahuje od Irana, no američki i europski diplomati više su zabrinuti zbog mogućnosti da pakistanski nuklearni arsenal padne u ruke islamističkih ekstremista.

"Iranci mogu davati zastrašujuće izjave (o uništenju Izraela). No to je zemlja sa sofisticiranim strukturama donošenja odluka i stanovitom odgovornošću za vlastitu dobrobit i dobrobit regije. Najgori scenarij u Pakistanu je potpuni kaos", rekao je jedan američki izvor.

Vezane vijesti

Nove barikade na sjeveru Kosova

Nove barikade na sjeveru Kosova

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika