03.11.2011. / 08:27

Autor: Hina , Nacional.hr

Merkel i Sarkozy potvrdili

Euro je važniji, Grčka je 'napuštena'

Njemačka kancelarka Angela Merkel na istoj je konferenciji za novinare rekla kako je Njemačka željela stabilizirati eurozonu s Grčkom kao članicom, ali je dodala kako je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke.

Angela Merkel (arhiva)Angela Merkel (arhiva)Grčka više neće dobivati pomoć Europe dok ne prekine neizvjesnost i pristane ispuniti obveze prema eurozoni, izjavili su u srijedu čelnici Francuske i Njemačke.

Govoreći nakon sastanka čelnika Europske unije s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je na konferenciji za novinare: "Naši grčki prijatelji moraju odlučiti žele li s nama nastaviti ovo putovanje".

Europske čelnike razljutila je iznenadna i jednostrana najava Papandreoua u ponedjeljak da će raspisati referendum o paketu pomoći koji je Grčka usuglasila s visokim dužnosnicima eurozone na prošlotjednom summitu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na istoj je konferenciji za novinare rekla kako je Njemačka željela stabilizirati eurozonu s Grčkom kao članicom, ali je dodala kako je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke.

Sarkozy je istaknuo da, ako se referendum bude održao, na njemu bi trebalo odlučivati o tome ostaje li Grčka u eurozoni ili je napušta.

Papandreou je šokirao europske partnere i izazvao nemir na financijskim tržištima najavivši u ponedjeljak da će raspisati referendum o paketu pomoći vrijednom 130 milijardi eura koji je prošloga tjedna usuglasio s čelnicima eurozone.

Nakon večere s europskim dužnosnicima koju je Merkel nazvala "oštrom i teškom" uoči summita G20 u Cannesu, Papandreou je rekao da će se referendum održati oko 4. prosinca.

"U ovome trenutku ne mogu biti posve precizan, ali bit je u tome da nije samo u pitanju program, nego je pitanje želimo li ostati u eurozoni", rekao je Papandreou.

Unatoč anketama koje pokazuju da se većina Grka protivi paketu pomoći, premijer je rekao kako očekuje veći potporu građana od one koju bi mogao dobiti od parlamenta.

"Vjerujem da su Grci mudri i sposobni donijeti ispravnu odluku za dobrobit svoje zemlje", naglasio je Papandreou.

EU i MMF najavili su da Grčka do održavanja referenduma neće dobiti hitno potrebnih osam milijardi eura, koje su trebale stići ovoga mjeseca, jer kreditori žele biti sigurni da će se Atena držati mjera štednje. Tu je poruku Papandreou prenio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prije dolaska u Cannes, kažu europski diplomati.

Papandreou je rekao da Grčka ima dovoljno novca do sredine prosinca kada mora vratiti više od šest milijardi eura kredita.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 03.11.11. 09:07

Jeba te, koji je Papandreu igrač! Tribalo bi njega nami za premijera!


registracija
27/8/09

Lujo1, 03.11.11. 09:24

Bravo Papandreu, bravo Grci!!
Udri po bankarskoj mafiji!!


registracija
31/1/10

STTony, 03.11.11. 10:28

Tako i treba, Grcima noga u dupe pa neka ubuduće žive od svoga rada a ne tuđeg novca kojeg ne namjeravaju nikad vratiti.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 03.11.11. 13:41

Koji su papci ovi Grci! Znai, oni zele odluciti hoce li evropsku pomoc ili ne, a Nijemci to pravo nemaju kada do grla zaduzuju svoja buduca pokoljenja. grcka je najslabija karika EU i nikada nije ni trebala biti primljena u EU! Krivotvorenim i namjestenim podatcima su i usli u nju!


registracija
9/3/10

nostradurus, 03.11.11. 22:15

Vidjeti ću komentatore za 5 godina što će komentirati u našem bankrotu.
misterij-bankarstva.bloger.hr/post/misterij-bankrota-hrvatske/12252064.aspx


registracija
17/12/10

zmaj, 04.11.11. 08:05

Drž'te se Grci, bravo... Što su ih onda i pustili u eurozonu kad nisu zadovoljavali niti jedan jedini kriterij,lažirani podaci, klađenje banaka, francuskih, američkih, davanje najvećeg mogućeg rejtinga od cionističkih firmi s Wall Streeta.... i sad ih se kao spašava, a znate koga se spašava??? Spašava se bankare koji su se zagovnali u Grčkoj, umjesto da ih se pusti da se raspadnu na proste faktore i Grčku da napusti euro, vrlo jednostavno, ali ne, banke ne propadaju, može jedino tipa Glumina, Kaptol!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika