03.11.2011. / 08:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Znaci starenja zaustavljeni u laboratoriju

Znanstvenici vjeruju da bi njihovo otkriće u konačnici "stvarno moglo imati utjecaj" na skrb o starijim osobama. Stručnjaci kažu da su rezultati "fascinantni", ali i da ih treba uzeti s oprezom

IlustracijaIlustracijaZnaci starenja kao što su navala bora, gubitak mišićnog tkiva i pojava očne mrene su odgođeni, pa čak i uklonjeni kod laboratorijskih miševa, tvrde znanstvenici u SAD-u.

To je učinjeno "ispiranjem" umirovljenih stanica koje su se prestale dijeliti, a koje se prirodno nakupljaju s godinama, izvijestio je BBC.

Znanstvenici vjeruju da bi njihovo otkriće u konačnici "stvarno moglo imati utjecaj" na skrb o starijim osobama. Stručnjaci kažu da su rezultati "fascinantni", ali i da ih treba uzeti s oprezom.

Studija, objavljena u časopisu Nature, usredotočena je na ono što je poznato kao "staračke stanice". One se prestanu dijeliti u nove stanice, a imaju važnu ulogu u sprečavanju napredovanja tumora.

Te stanice čisti imunološki sustav, ali se njihov broj s vremenom povećava. Istraživači procjenjuju da kod vrlo starih ljudi ima oko 10 posto staračkih stanica.

Znanstvenici klinike Mayo u SAD-u osmislili su način da ubiju sve staračke stanice kod genetski modificiranih miševa. Životinje bi starile puno brže od uobičajenog, a kada su dobile lijek, staračke stanice bi odumrle.

Istraživači su promatrali tri simptoma starosti: stvaranje očne mrene, gubitak mišićnog tkiva i gubitak masnog sloja ispod kože koji je čini glatkom.

Znanstvenici kažu da je napad tih simptoma "dramatično odgođen" kada su životinje tretirane s lijekom.

Kada je lijek davan miševima kojima je dopušteno ostariti došlo je do poboljšanja mišićnih funkcija.

"Nikada nisam vidio nešto poput toga", rekao je jedan od istraživača dr. James Kirkland.

Njegov kolega dr. Jan van Deursen izjavio je za BBC: "Bili smo jako iznenađeni vrlo dubokim utjecajem. Ja stvarno mislim da je ovo vrlo značajno".

Tretman nije imao učinka na životni vijek, ali to može biti povezano s vrstom genetski modificiranih miševa koji su korišteni, navodi se u studiji.

Istraživanje otvara mogućnost usporavanja znakova starenja kod ljudi.

"Ja sam vrlo optimističan da bi to stvarno moglo imati utjecaja. Nitko ne želi živjeti duže ako je kvaliteta života loša", rekao je Dr. Deursen.

Dr. Jesus Gil iz Vijeća za medicinska istraživanja rekao je da je nalaz potrebno "uzeti s malo opreza, jer se radi o preliminarnoj studiji".

Međutim, on je rekao da je studija fascinantna jer ukazuje da, ako se oslobodimo staračkih stanica, možemo poboljšati fizičke osobine povezane sa starenjem te poboljšati kvalitetu života starijih ljudi.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika