03.11.2011. / 13:37

Autor: Hina

Grčka vlada na rubu pada

Grčka vlada nas rubu je propasti u četvrtak u raspravi o planu da se o paketu pomoći za spas eurozone glasuje na referendumu.

George PapandreuGeorge PapandreuGrčka vlada nas rubu je propasti u četvrtak u raspravi o planu da se o paketu pomoći za spas eurozone glasuje na referendumu.

Zastupnici vladajuće stranke otkazuju poslušnost stranci pa je pitanje hoće li vlada Georgea Papandreua preživjeti glasovanje o povjerenju zakazano za petak.

"Mislim da vlada neće potrajati do večeras", rekao je Kostas Panagopulos, direktor agencije ALCO koja obavlja ispitivanje mišljenja javnosti.

Premijera je, prenose agencije, ostavio čak i ministar financija Evangelos Venizelos koji nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel otvoreno govori protiv referenduma. Merkel i Sarkozy u Cannesu su jasno rekli da Grčkoj prijeti izbacivanje iz eurozone odbije li plan spašavanja težak 130 milijarda eura.

"Referendum otpada", rekao je na državnome radiju zastupnik vladajuće stranke Nikos Salajanis.

Papandreu je za četvrtak sazvao hitan sastanak vlade u trenutku kad se sve veći broj zastupnika vladajućeg PASOK-a protivi referendumu. U priopćenju iz premijerova ureda kaže se da će se sastanak održati u četvrtak u podne.

Socijalistička zastupnica Eva Kajli u četvrtak se pridružila onima koji su najavili da neće poduprijeti kabinet i pozvala je Papandreua da povuče odluku o referendumu. Bez njezine potpore socijalistima u parlamentu ostaje većina od samo jednoga zastupnika. Vlada ima potporu samo 151 od 300 zastupnika. Jedan zastupnik zatražio je stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, a mediji su za četvrtak najavili i sastanak parlamentarne skupštine PASOK-a.

"Ovime vas obavještavam da ne odlazim s položaja izabrane zastupnice građana i svoje generacije, ali u petak na glasovanju neću glasati za povjerenje vašoj vladi", napisala je Kajli predsjedniku parlamenta i to pismo objavila na Facebooku.

Orijentacijski datum referenduma je 4. prosinca, ali Grčka je već ranije upozorila da će do sredine studenoga ostati bez gotovine ne dobije li iduću tranšu od osam milijarda eura iz lanjskoga paketa spašavanja.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika