03.11.2011. / 14:05

Autor: Nacional.hr

Sunovrat u novu recesiju?

Financijska tržišta pomno promatraju što se događa u eurozoni. Samo od kolovoza ove godine ECB je potrošila više od 100 milijardi eura na kupovinu talijanskih i španjolskih obveznica

Mario DraghiMario DraghiEuropska centralna banka povukla je neočekivan potez kada je donijela odluku o smanjenju osnovne kamatne stope sa 1,5 na 1,25 posto. Malo smanjenje koje može biti veoma značajno.

Naime, smanjenje kamatne stope samo je jedan od sve više znakova da se eurozona ponovno približava recesiji. Tome u prilog govori i kriza oko dogovora za novu tranšu financijske pomoći Grčkoj. Baš kada su se europski čelnici dogovorili oko nove tranše pomoći, grčki je premijer Papandreu sve šokirao izjavivši kako će se Grci o toj pomoći izjašnjavati na referendumu. I nova je kriza ponovno buknula.

Financijska tržišta pomno promatraju što se događa u eurozoni. Samo od kolovoza ove godine ECB je potrošila više od 100 milijardi eura na kupovinu talijanskih i španjolskih obveznica.

Grčki referendum o financijskoj pomoći potaknuo je špekulacije o izlasku te zemlje iz eurozone, ali i aktualizirao ranije glasine o raspadu europske monetarne unije.

"Bilježimo slabi rast koji nas vodi prema blagoj recesiji do kraja godine", rekao je u svom prvom nastupu pred novinarima kao šef ECB-a Mario Draghi.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 03.11.11. 17:28

"Financijska tržišta pomno promatraju što se događa u eurozoni" sad bi se svi trebali bojati baba roge zvane financijska tržišta, ma nek se napuši ukinimo financijska tržišta bilo je bolje dok ih nije bilo


registracija
23/9/11

Ceraria, 03.11.11. 19:09

bankar,
oni jesu baba roge,i to one zloceste!


registracija
9/3/10

nostradurus, 03.11.11. 22:20

Euro zona je i tako osuđena na propast. Pitanje je samo koliko dugo će trajati agonija?
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


registracija
25/12/09

trta333, 04.11.11. 08:41

I oni u ova govna uvlače Hrvatsku.A ovi naši dupeglavci pristali na to.Pa i sada sječemo uši i krpimo guzicu,a šta će tek biti kada nas uvedu u ovu "finansijsku disciplinu".Ima da nam oderu i ono malokože sa ledja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika